Aplikacja wspomagająca tworzenie protokołów elektrycznych

0

Witam, jestem nowy lecz mam pewien pomysł otóż chciałbym napisać w JavaScript taki program lub stronę html, która pomógł by mi w pisaniu protokołów elektrycznych. Jestem wstanie zrobić takie cos? taki edytor do protokołów?

3

Chodzi Ci o takie papierowe protokoły jak z odbiorów czy co?

Co do tego czy jesteś w stanie napisać to już nie pytanie do nas, jeśli pytasz czy się da to tak - wszystko się da, kwestia tylko czasu i umiejętności. Ale jeśli faktycznie chodzi o jakieś szablonowanie to ani jedno ani drugie nie będzie potrzebne w dużym stopniu.

4

Jeżeli nie masz pojęcia jak to zrobić, a do tego chcesz korzystać jedynie na potrzeby własne, to chyba prościej i szybciej będzie odpalić Worda (albo odpowiednik z LibreOffice) i stworzyć PDF'a z polami tekstowymi. Odpalasz przeglądarkę PDF, wpisujesz co trzeba, wersję wypełnioną zapisujesz jako kopię i masz to ogarnięte w chwilę.

A co do głównego pytania - tak, jest to możliwe, ale (zwłaszcza, żeby to jakoś w miarę porządnie działało) to nie jest sprawa trywialna i nie potrwa to pół godziny. Ani nawet dwie :P Plus potem jeszcze zostaje kwestia wydruku - o ile w przypadku wydruku PDF'a to na drukarce dostaniesz dokładnie to, co masz na ekranie, to w przypadku drukowania z przeglądarki - trzeba się mocno napocić, a efekt i tak może być niezadowalający.

1
Nowy666 napisał(a):

Witam, jestem nowy lecz mam pewien pomysł otóż chciałbym napisać w JavaScript taki program lub stronę html, która pomógł by mi w pisaniu protokołów elektrycznych. Jestem wstanie zrobić takie cos? taki edytor do protokołów?

A protokól po zrobieniu ma byc "na zmarnowanie" w sensie zapisu elektronicznego ? Obstawiam, ze nie. Nawet z powodu, że w ciągu pól godziny znaleziony będzie błąd i trzeba poprawić.
Masz ich numerację ?

Pytania prowadzą do strony serwerowej / server side oraz bazy danych. I to wprowadza jakiś język na server-side, np PHP i bazę np SQL Nawet nie spodziewałeś się takowych ?

Propozycja Offisowa jest - na poziomie organizacyjnym dokumentów - nizej, prościutka, inteligenta maszyna do pisania, ale wielkim plusem że zdecydowanie bardziej dostępona dla zwykłego człowieka

0

fajny pomysl ale ta wiedza kosztuje
to zahacza o bazy danych i raportowanie

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1