Jak napisać program żeby składał cyfry w liczbe i nie powtarzał liczb?

0

Cyfry w liczbie ?

import java.util.Random;
import java.util.Scanner;

public class bercik {

	public static void main(String[] args) {
		// TODO Auto-generated method stub
		Random r = new Random();
   Scanner name=new Scanner(System.in);
   System.out.println("Podaj cyfry w liczbie");
   int value=name.nextInt();
  int value_1=value*value;
   for(int i=0;i<=value_1;i++)
   { 
	   System.out.println();
	   for(int a=0;a<=value;a++)
	   {
		   int d=0;
		   d=r.nextInt(2);
		  
		    System.out.print(d);
		    
   }
	  
   }
}
}
0

Przykład
tylko że tam powinno byc po 2 cyfry a nie 3 i nie powinno się powtarzac

1

Zatem może podaj taki przykład, który będzie prawidłowy ;-p

Dlaczego w ogóle wykorzystujesz liczby pseudolosowe? W opisie nic o tym nie wspomniałeś.

0

Potem jak do domu wrócę to przedstawię wam na screenshocie o co mi chodzi

0

O coś takiego mi chodzi.

0

Wrzuć więcej przykładów oraz wytłumacz o co chodzi z tym podnoszeniem do kwadratu, ponieważ IMO nie jest to nadal jasne.

0

Drugi przykład tylko że nie wiem jaka kombinacja jest dla 9 rzędu.

1
cinek1234 napisał(a):

Drugi przykład tylko że nie wiem jaka kombinacja jest dla 9 rzędu.

Obawiam, się że nikt na tym forum nie wie.

Podpowiedź: wbrew temu co zakładasz nie jest tych kombinacji (wariacji) tyle co kwadrat liczby. Szukaj pod hasłem wariacja z powtórzeniami.

0

rozumiem, że chodzi o wypisanie wszystkich n-cyfrowych liczb, które można zapisać przy użyciu cyfr 1 i 2, gdzie n jest liczbą podaną przez użytkownika (staraj się poprawnie formułować pytanie)
w takim razie to po prostu odliczanie w systemie dwójkowym (tylko zamieniasz 0 na 1 i 1 na 2)

nie ma kombinacji dla dziewiątego rzędu, bo tych kombinacji jest 8 (2x2x2, na trzech pozycjach możesz zapisać dwie cyfry, dla czwórki będzie 16 kombinacji)

zawsze zaczynasz od 0 (tylko tyle cyfr, ile podał użytkownik), a kończysz na największej liczbie, którą można zapisać przy użyciu n-bitów
dla n=3 to będzie kolejno (wynik po podmienieniu podany w nawiasie): 000 (111), 001 (112), 010 (121), 011 (122), 100 (211) , 101 (212), 110 (221), 111 (222)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1