Podłączenie bazy danych do Intelij IDEA

0

Chciałem zacząć kombinować coś z bazami danych w javie, ale jak zawsze ;) mam problem już na samym początku, znalazłem poradnik pokazujący pracę na bazie danych hsqldb, ale niestety nie było tam pokazane jak podłączyć pliki aby wszystko działało, dodatkowo pracuję na Intelij IDEA i to w wersji community, i nie mogę nigdzie znaleźć nigdzie jak podłączyć tę bazę danych.

0

W wersji Community nie ma obsługi baz danych przez IDE. Jesteś studentem czy nie?

0

Ja jestem studentem, również mam wersję Community i możliwe, że również napotkam za kilka tygodni podobny problem, więc chętnie się dowiem jakie jest rozwiązanie :D

0

No to dla studentów jest jedno rozwiązanie:
https://www.jetbrains.com/student/

0

W 2012 w związku z końcem świata była promocja na wersję 12 z 200 euro + VAT na 56 euro razem z VAT. Kupiłem i w sumie nie używałem bo na studiach tylko NetBeans. Wczoraj zalogowałem się i zauważyłem, że ta stara wersja może być aktualizowana ale za standardową opłatą. Napisałem maila do JetBrains i po godzinie dostałem ofertę zniżkową. Zamiast 149 + VAT zapłaciłem 119 + VAT.
screenshot-20170909112717.png

0

Dzięki wielkie, jestem studentem więc problem rozwiązany, dodatkowo dla niestudentów jest trial na 30 dni.

0

Nie bardzo rozumiem co ma piernik do wiatraka. IntelliJ Ultimate daje ci wtyczke do podglądania bazy danych, ale nie ma to nic wspólnego z podpięciem bazy do twojej aplikacji. W ogóle IDE nie ma z tym nic wspólnego, ot musisz po prostu napisać odpowiedni kod.

0

To jak mam podpiąć tę bazę danych np. hsqldb do intelij idea? Przeglądnąłem już mnóstwo filmików i stron o tym ale z moim talentem do wnioskowania informatycznego to niestety dalej nie kumam jak to ma działać. Ściągnąłem sobie jakieś tam pliki ze strony producenta hsqldb i na tym stanąłem hahahaha, potrzebuje żeby ktoś mi powiedział na chłopski rozum, co gdzie ściągnąć i gdzie wpisać, dodam że jestem już po zaliczonym semestrze z baz danych na studiach ;) (chociaż może nie widać), ale z instalacją czegokolwiek to zawsze są same problemy. A i chce żeby ta baza była lokalna.

0

@Astorn: to co w końcu chcesz zrobić? Aplikacje która łączy sie z bazami danych coś wczytuje, zapisuje etc. czy co?

0

Dokładnie to co napisałeś, a baza danych ma być na moim komputerze.

0

Co ty chcesz instalować? Na studiach to ty chyba zaliczyłeś semestr, ale z gorzelnictwa.

  1. Czemu chcesz podpinać bazę do IntelliJ? Po co? Ty chcesz korzystać z bazy za pomocą IDE, czy może chcesz napisać program który używa bazy danych? Bo różnica jak między piciem w szczawnicy a szczaniem w piwnicy...

  2. Jak chcesz z tej bazy korzystać? Wysyłając na jana zapytania SQL?

  3. Utwórz projekt mavenowy.

  4. W pom.xml daj:

        <dependency>
            <groupId>org.hsqldb</groupId>
            <artifactId>hsqldb</artifactId>
            <version>2.3.3</version>
        </dependency>
  1. W /src/main/java zrób plik DBTest a w nim:
import java.sql.*;

public class DBTest {
    public static void main(String[] args) throws ClassNotFoundException, SQLException {
        Class.forName("org.hsqldb.jdbcDriver");
        Connection conn = DriverManager.getConnection("jdbc:hsqldb:file:database");
        conn.setAutoCommit(true);
        Statement statement = conn.createStatement();
        String sql = "CREATE TABLE Test " +
                "(id INTEGER not NULL, " +
                " column1 VARCHAR(255), " +
                " column2 Integer, " +
                " PRIMARY KEY ( id ))";
        statement.executeUpdate(sql);
        PreparedStatement insert = conn.prepareStatement("insert into Test values (?, ?,?)");
        for (int i = 0; i < 10; i++) {
            insert.setInt(1, i);
            insert.setString(2, "test" + i);
            insert.setInt(3, i * 2);
            insert.executeUpdate();
        }
        PreparedStatement read = conn.prepareStatement("Select * from Test");
        ResultSet results = read.executeQuery();
        while(results.next()){
            int id = results.getInt(1);
            String column1 = results.getString(2);
            int column2 = results.getInt(3);
            System.out.println(String.format("From database: %d %s %d", id, column1, column2));
        }
        conn.close();
    }
}

voila.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1