Połączenie z bazą przez JDBC

0

Czy mógłby mi ktoś podpowiedzieć co wpisać w polach url, username i password, aby uzyskać połączenie z bazą ? Sam nie znalazłem niestety rozwiązania.

	public static Connection getConnection() throws SQLException, IOException
	{
		String url = 
		String username = 
		String password = 
		return DriverManager.getConnection(url, username, password);
		
	}

W załączniku szczegóły mojej bazy danych.

1

username i password w zależności od tego jakie masz konto w SQL (to jest MSSQL jak rozumiem?)
czyli podajesz np.
user = "root"; password = "root";
Jeśli chodzi o url to kwestia tego gdzie to stoi, powinno być coś takiego:
url = "jdbc:sqlserver://[serverName[\instanceName][:portNumber]]";

i tak zamiast serverName dajesz localhost
instanceName to pewnie nazwa schemy na jaką się łączysz
portNumber to numer portu, ale to musisz wziąć z ustawień MSSQL, przykładowo 3306 jest domyślny dla MySQL

Dokumentacja:
https://msdn.microsoft.com/en-us/library/ms378428(v=sql.110).aspx

0

Tak, używam Microsoft SQL Management Studio. Spróbowałem na razie z czymś takim:


	String url = "jdbc:mysql://localhost:1433/";
		String username = "skynet/Michał";
		String password = "";
		return DriverManager.getConnection(url, username, password);

Ale wywala mi błąd mi, że nie ma sterownika. pobrałem go więc ze strony Microsoftu i odpalam program wpisując w cmd

java -classpath sqljdbc42.jar; TestDB

Ale nadal dostaję ten sam komunikat o braku sterownika. Oba są w tym samym katalogu.

0

Nie możesz z mavena skorzystać? :)

1

ale to zrób jak napisał @scibi92 użyj mavena/gradle'a
albo jak się tak bardzo upierasz to dodaj ręcznie .jara do projektu jako library...

EDIT:
nie no Panie kolego, jak korzystasz z MSSQL to Twój kod nie pójdzie, bo dałeś
String url = "jdbc:mysql://localhost:1433/";
a powinno być
String url = "jdbc:sqlserver://localhost:1433/";

Zawsze pierwszy człon urla to driver z jakiego korzystasz, a każdy driver działa troszkę inaczej, bo jest przeznaczony dla innej bazy

0

Okej, połączenie się nawiązało. Później były jeszcze problemy z loginem i hasłem + inne, ale ostatecznie wszystko działa dzięki.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1