Połączenie z lokalną bazą danych JDBC MYSQL

0

Cześć wszystkim,
Od razu mówię, że prawie nie znam się na bazach danych więc od razu przepraszam za głupie pytania:) Stworzyłam sobie w MySQL bazę danych "baza", serwer zatem stworzył folder "baza" a w nim pliki *.frm, *.MYD, *.MYI. Przekopiowałam sobie ten folder do mojego projektu. W programie chcę połączyć się z tą bazą. Napisałam coś takiego, ale niestety nie działa:

import java.sql.*;
import java.util.*;

public class TestDb {

    public static void main(String[] args)
    {
            runTest();

    }

    private static void runTest()
    {
        Connection conn = getConnection();
    }

    private static Connection getConnection()
    {
        Connection conn = null;
        try
        {
            Class.forName("com.mysql.jdbc.Driver").newInstance();
            conn = DriverManager.getConnection("jdbc:mysql:bank");
        }
        catch (Exception ex)
        {
            Logger.getLogger(TestDb.class.getName()).log(Level.SEVERE, null, ex);
        }
        return conn;
    }

}

Niestety takie coś wyrzuca mi błąd java.sql.SQLException: No suitable driver found for jdbc:mysql:bank

Domyślam się, że jest coś nie tak ze ścieżką url.

Mój driver to: mysql-connector-java-5.1.13-bin.jar. Jeśli ktoś mógłby mi pomóc to byłabym wdzięczna, ewentualnie powiedzieć w czym/jak zrobić tą bazę, żeby mogła być modyfikowana lokalnie, bez pośrednictwa serwera sql.

0

Ale jak to bez serwera? JDBC łączy się z serwerem a nie z plikami, więc niepotrzebnie je kopiowałeś. W ścieżce podaj adres do bazy, np: "jdbc//localhost/baza"
Przykłady można znaleźć w necie bez problemu, np:
http://www.kitebird.com/articles/jdbc.html

0
goldenka napisał(a)

A nie da się bez użycia serwera? Mam podobny przykład tylko że plik nazywa się "test.db", sterwonik sqlitejdbc-v053-pure i takie coś:

Class.forName("org.sqlite.JDBC");
db = DriverManager.getConnection("jdbc:sqlite:test.db");

działa...?

Tylko szczerze mówiąc nie wiem jak został stworzony ten plik "test.db" ...

Dzięki za pomoc, okazało się że to jakaś specjalna wersja bezserwerwoego silnika SQL :) Tak to bym pewnie myślała, że z każdym tak można.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1