Apka na juniora

1

Witajcie. Chcę napisać appke, która pomoże mi dostać się na juniora. Czy coś w stylu mini sklepu czy np. przeglądanie, dodawanie, usuwanie towarów z magazynu/sklepu da radę?
Jakich narzędzi do tego użyć? Chciałem użyć do tego springa i się go jednocześnie poduczyć. Czy aplikacja sama w sobie powinna wyglądać tak, że to po prostu zapytania do bazy danych?
Każde porady mile widziane :)

1

Co już umiesz?

0
datdata napisał(a):

Co już umiesz?

Java SE, SQL, kilka wzorców. Niestety póki co głównie to co miałem na studiach

0

A html,css jakiś javascript?

0

Również zainteresowany pytaniem ;)

0

Polecam obejrzeć.

4

Ja bym na Twoim miejscu spróbował następującego podejścia:

  1. Zainstaluj dowolny silnik bazy danych, dla którego uda Ci się znaleźć w internecie przykładową bazę danych Northwind - może to być MS SQL Serwer, Postgresql, MySql. Przeanalizuj strukturę.

  2. Korzystając z Hibernate zrób mapowanie relacyjno-obiektowe. Jak już Ci się uda skorzystaj z wbudowanego w IDE narzędzia do reverse engineringu i porównaj wyniki. Zobacz czym Twoje mapowanie się różni i dlaczego.

  3. Napisz warstwę DAO dla podstawowych operacji na bazie, nie musi być dla wszystkich tabel bo to dość żmudne zajęcie, napisz testy integracyjne a następnie porównaj możliwości tego co stworzyłeś z biblioteką Spring Data JPA. Pomyśl jaką przewagę mają Twoje klasy DAO a co daje Ci Spring Data JPA.

  4. Napisz warstwę logiki biznesowej korzystającej ze Spring Data, pamiętaj o sensowności biznesowej operacji, np. zakup określonej ilości towaru powinien zmniejszyć stan magazynowy. Pamiętaj o transakcjach! Napisz testy jednostkowe dla tej warstwy i integracyjne.

  5. Napisz kontrolery HTTP korzystające tylko z warstwy serwisów, nie musisz się bawić w robienie widoków, zwracanie/akceptowanie JSON w zupełności wystarczy. Poczytaj o REST, napisz testy jednostkowe i end-to-end. Jak skończysz porównaj to co stworzyłeś z biblioteką Spring Data REST. Jakie plusy ma Twoje rozwiązanie, jakie możliwości daje Ci Spring Data REST?

  6. Poczytaj z Spring Security i spróbuj zaimplementować autoryzację/uwierzytelnianie w Twojej aplikacji, na początek może być http basic.

  7. Cały czas umieszczaj kod w repozytorium git, może być github. Jak nie jesteś czegoś pewny pisz zapytanie na forum z prośbą o code review. Im częściej będziesz dostawał feedback tym lepszy będzie Twój kod.

  8. Postaw sobie browar bo umiesz podstawy Hibernate, JPA, Spring MVC, REST, JUnit, Mockito, Spring Security, Git, umiesz rozdzielić odpowiedzialności pomiędzy warstwy i klasy. Na juniora się nadajesz.

Pozdrawiam:)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1