Apka na godziny

0

Witam jestem swiezakiem , chcialem stworzyć dla celów prywatnych i ćwiczeniowych prosta aplikacje w której będę mógł wpisać ilość przepracowanych godzin w dniu z różnymi informacjami po czy automatycznie po zapisaniu zostałyby one wysłane na stronę www. Od czego zacząć ? dzięki za pomoc

3

A masz już tą "stronę www"? Ma ona jakieś API? Czy tylko formularz w htmlu? Pewnie by trzeba ogarnąć jakieś logowanie z aplikacji mobilnej do tego serwera www bo zakładam że nie jest tak że każdy może wbić i wpisać dowolne godziny dowolnej osobie

0

Zacząłbym od nauki JavaScript + jakiś framework mobilny np React Native. Edit chyba że nie ma musu żeby to była apka ściągana ze sklepu i może być PWA to zostałbym przy samym React, albo nawet JS

0
Dawid Nowak napisał(a):

Witam jestem swiezakiem , chcialem stworzyć dla celów prywatnych i ćwiczeniowych prosta aplikacje w której będę mógł wpisać ilość przepracowanych godzin w dniu z różnymi informacjami po czy automatycznie po zapisaniu zostałyby one wysłane na stronę www. Od czego zacząć ? dzięki za pomoc

Programowałeś cokolwiek w zyciu? Czy aż taki świeżakiem że nic ?

Bo w tej opcji to wybij sobie z głowy jakąś "produkcyjną" (użyteczną) aplikację, będziesz długo uczył się podstaw. Prościej ją kupić (np na androida)

0

Jak to do darmowych rozwiązań to najprościej wyklikujesz sobie stronę w apex.oracle.com tworzysz sobie tam tabelę jaką potrzebujesz np:

CREATE TABLE "AAA_TEST" 
   ("AAA_ID" NUMBER GENERATED ALWAYS AS IDENTITY   NOT NULL, 
    "AAA_DATE" DATE,
    "AAA_HOURS" INTEGER,
     CONSTRAINT "AAA_ID_PK" PRIMARY KEY ("AAA_ID"));

Czy chcesz online czy nie to już nieistotne bo masz kreatory per tabela więc tu masz dowolność. Następnie wchodzisz w REST FULL SERVICES i ustawiasz dwie metody GET (do pobierania np JSON'em rekordów z tabeli) oraz PUT (do zapisywania do tabeli danych) następnie z aplikacji w android studio lecisz gotowcem z googla REST JSON API EXAMPLE i po temacie. Wszelkie rzeczy jak serwer,strona,logowanie,wystawianie rest api itd apex robi za Ciebie. Tobie jako developerowi zostaje tylko wydziergać apkę w android studio. Na pierwszy raz może się wydawać przerażające ale kilka tutoriali na nacie i zobaczysz, że nawet szympans by to wyklikał.

4

Ta aplikacja nazywa się Google Sheets.

Inna opcja to połączyć Google Forms z Google Sheets i też da radę.

Teraz pewnie jest masa narzędzi na rynku dla nie programistów które potrafią zautomatyzować taki prosty flow, często za darmo.

Jak OP nie zna programowania to najpierw straci 3 miechy na naukę Kotlina a potem kolejne 3 na naukę Gradle i bibliotek i może gdzieś za pół roku będzie coś miał, co mu po 2 tyg. jakiś dzieciak zhakuje.

2

Od czego zacząć? No więc to proste:

pobrane.jpeg

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1