Jaki język obok Javy?

0

jaki język przyda się obok Javy?
PS.Obecnie rozwijam się w kierunku androida

2

Python albo C++.

4

groovy, scala.

3

Zależy do czego. Ekosystem Javy jest ogromny i często zamiast drugiego języka warto nauczyć się czegoś javowego: np. kolejek (JMS), frameworka integracyjnego (apache camel), bibliotek do testów czy mocków, webserwera, zmian w Javie 1.8 (a są największe od czasów powstania języka), technologii webowych czy co tam sobie jeszcze znajdziesz i Cię zainteresuje.

0

groovy i python

0

Innych się nauczysz jak będą Ci potrzebne, masteruj Javę.

2

C żeby wiedzieć jak to wszystko działa pod spodem

0

To może mało "ninja", ale SQL.

0

@katelx - moze i masz racje, jednak python ma swoje zastosowania i zalety. Np. my uzywamy go do roznego rodzaju skryptow-automatyzatorow pracy, poniewaz jest (prawie) w kazdej skrzynce.

0

@katelx - poza tym, nie wiem jak tobie, ale dla mnie Groovy jest jakis taki troche ... niedojrzaly? Uzywam namietnie w testach jednostkowych, w jakichstam skryptach/PoC, ale w kodzie produkcyjnym jakos tak mam troche niechec. Wynika to z tego ze swojego czasu bylem bardzo aktywny na ich liscie mailingowej, swego czasu znalem kod zrodlowy grooviego dosc niezle, w tym MOP, odkrylem wiele, wiele bugow/niejasnosci/ukrytych featuresow/niespodzianek/niescislosci/niespojnosci (glownie w MOP)...
A Python to jest jakby nie bylo instytucja, ale z kolei nie znam dobrze jego kodu zrodlowego, wiec moge sie mylic o 180%.

0

tez mysle ze groovy jest niedojrzaly i z pewnoscia daleko mu do perfekcji, ale daje wiecej wolnej woli programiscie a kod jest zgrabniejszy dla kogos kto zwykle pisze w jezykach typu c#/ czy java. uzywam go wylacznie do skryptow automatyzujacych moja prace lub do jakis cronowych taskow, rowniez na produkcji.
gdybym jednak miala tworzyc jakas normalna aplikacje to najprawdopodobniej bym sie jednak przeprosila z pythonem bo wszystko wskazuje na to ze jest lepszym wyborem (100x wieksza popularnosc :)

0

@katelx
Co do Groovy mam podobne odczucia i podobnie go używam (skrypty wspomagające administrację serwerami uniksowymi), czasem coś do SoapUI. Ze względu na duże podobieństwo do Javy i dostęp do JDK / bibliotek jest wygodnym narzędziem do pisania skryptów np. działających na poziomie systemu operacyjnego.

Ponieważ na serwerze miałem dużo zasobów odpalenie skryptu w JDK nie stanowiło problemu. Jednak wielu adminów ze względu na zasoby używa do celów administracyjnych C/Pythona lub Perla. Osobiście nie chciało mi się uczyć nowego języka tylko po to aby zaoszczędzić trochę na zasobach.

Jeżeli to nie jest tajemnica, interesuje mnie z jaką stertą uruchamiasz typowe lekkie skrypty (np. te do Crona), tak aby nie było to przesadne marnotrastwo zasobów (-Xmx i -Xms).

Wracając ściśle do tematu, jeśli chodzi o webowa Jave:
Język do pisania procedur składowanych na poziomie bazy danych np. PL/pgSQL dla PostgreSQL. Procedury składowane pozwalają zaoszczędzić wiele czasu na przesyłaniu danych pomiędzy RDBMS, a aplikacją. Wiele programów nie mogłoby bez nich sensownie działać. To przydatne narzędzie szczególnie dla full-stack developerów.

Warto znać XML, gdyż jest często używany w integracji. Czasem do opisu metadanych.

JavaScript, gdyż jest często stosowany w aplikacjach internetowych (na pewno ważniejszy jest niż taki Groovy).

Jeśli chodzi o Android:
C++ do programowania w JNI (gry)

0

jak już przy groovym jesteśmy to używanie Gradle czy Spock'a może być całkiem miłym wstępem do groovy, przy okazji nabywając cennych umiejętności.

0

Gradle moze tak, bo jet swietnym budowniczym. Spock to rowniez swietne narzedzie (uzywam bardzo chetnie, wlasnie probuje w calej firmie wprowadzic), ale... jego skladnia jest tak zcustomiwozana, uzywa tylu transformatorow AST i wlasnych rozszerzen ze momentami trudno w nim dojrzec groovy. Np. data driven testing i te tabelki.

0

Jak juz byl XML, to moze JSON i YAML? YAML z tego co sie orientuje ostatnio modny do konfiguracji, a JSON zamiast XML do wymiany danych. Ale w sumie czego sie tam uczyc...

0
margor90 napisał(a):

Ponieważ na serwerze miałem dużo zasobów odpalenie skryptu w JDK nie stanowiło problemu. Jednak wielu adminów ze względu na zasoby używa do celów administracyjnych C/Pythona lub Perla. Osobiście nie chciało mi się uczyć nowego języka tylko po to aby zaoszczędzić trochę na zasobach.
Jeżeli to nie jest tajemnica, interesuje mnie z jaką stertą uruchamiasz typowe lekkie skrypty (np. te do Crona), tak aby nie było to przesadne marnotrastwo zasobów (-Xmx i -Xms).

nie ograniczam jakos specjalnie sterty dla skryptow bo nie mam takiej potrzeby gdyz sa one wywolywane w momencie gdy boxy maja po kilkaset GB wolnej pamieci tzn. pare godzin przed startem systemow i potem dopiero po ich zamknieciu.

margor90 napisał(a):

JavaScript, gdyż jest często stosowany w aplikacjach internetowych (na pewno ważniejszy jest niż taki Groovy).

dwie zupelnie inne bajki bo jesli chodzi o weba to groovy jest raczej nisza a javascript to standard :)

margor90 napisał(a):

C++ do programowania w JNI (gry)

niekoniecznie gry, niekoniecznie c++, np. obsluge socketow i pare utilsow do wielowatkowosci gdzie uzywamy jni napisalismy w c. mimo wszytko uwazam ze choc c warto znac zeby miec jakies pojecie o tym co sie dzieje pod maska, to nauka c++ po to zeby sobie skilla w javie podniesc jest nie do konca uzasadniona.

0

@niezdecydowany - 'nie rozni sie niczym', 'API jest inne' - to jak to w koncu jest?

0

@niezdecydowany - Co taki agresywny?
katelx - 'nawet nie wiem czym sie api rozni od standardowej javy se :)'
nie różni się niczym - jest po prostu do tyłu. API androida jest inne.

Nikt tu nie mowi o JDK, caly czas byla mowa o API. A ty powiedziales ze sie niczym nie rozni, ale API jest inne. Wiec co sie plujesz?

1

Angielski ;-)

0

@niezdecydowany dostaje po prostu nerwow jak ktos jest w jego mniemaniu ignorantem w kwestiach javowych ;)
jak dla mnie temat wyjasniony, a wy nie kloccie sie bo nie ma o co! :)

0

Różnią się o to o co Oracle sądzi się z Google

1

Nie wiem czy było ale drugi język dla Androida to będzie oczywiście... JavaScript + ew. jakiś framework do tego języka na urządzenia mobilne (np. Cordova).

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1