Czy warto uczyć się Javy?

Odpowiedz Nowy wątek
Eddy B.
2006-12-28 11:21
Eddy B.
0

Czy warto uczyć się Javy. Znam już C++ i przyszła mi chęć na Javę lub C#.
Mam dylemat bo C# nie jest wieloplatformowy (narazie), a Java jest, ale za to jest też wolna. Moje pytanie jest następujące: Czy warto uczyć się Javy? Jak wypada ona na tle innych języków? Co mi daje znajomość Javy? Czy może się przydać do czegoś konkretnego lepiej niż inne języki?

Pozostało 580 znaków

2006-12-28 12:08

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 10 lat temu

0

Zajrzyj tu na opis Javy czy C#
Jaki język programowania wybrać


<font color="red">Konto porzucone</span>

Dzięki wszystkim forumowiczom za lata wspólnych dyskusji; miłej zabawy w programowanie!
Sławomir 'Szczawik' Włodkowski

Pozostało 580 znaków

Eddy B.
2006-12-28 12:48
Eddy B.
0

To niezbyt mi pomogło.

Pozostało 580 znaków

2006-12-28 14:55

Rejestracja: 15 lat temu

Ostatnio: 6 lat temu

0

Ucz się tego i tego. :P
Składniowo Java i C# są bardzo podobne, bardziej niż C# z C++.
Wybór powinien dotyczyć platformy, czy masz zamiar pisać pod .NETa czy pod platformę Javy.
Jako, że ja siedze teraz w .NET'cie subiektywnie wskaże na C# i .NET ;)

A tak w ogóle... jak ktoś mi kiedyś powiedział, piszesz w tym czego życzy sobie pracodawca ;)

Pozostało 580 znaków

2006-12-28 15:09

Rejestracja: 14 lat temu

Ostatnio: 8 lat temu

0

Co do szybkosci aplikacj, to powolnosc Javy jest przereklamowana. Fakt, jest wolniejsza niz c++, asembler, czy fortran. Ale przede wszystkim w ogolnych zastosowaniach nie jest wolniejsza o 100-200% a jakies 10%, a czasem szybsza. Wszystko zalezy od tego jak sie napisze aplikacje. W Javie chodzilo o to by byla przenaszalna (nie tak jak asm, czy c++), by byla bezpieczna i zwalniala programiste z myslenia o wielu rzeczach (vide brak wskaznikow, garbage collector, itp) i by sie szybciej w niej pisalo. Wszystkie te wymagania spelnia, wiec w ogolnosci jest dobrym wyborem. Tak naprawde pracodawce malo obchodzi, czy program dziala 10% wolniej niz w c++, jezeli on tego nie zauwaza (a bardzo czesto tak jest wlasnie). Jak dziala, to moze byc napisany nawet w fortranie, byleby nie czekal na napisanie go za dlugo i nie musial dokupywac za duzo sprzetu, oprogramowania, itp. Java w tym wypadku ma duzo lepszy start niz wiekszosc 'szybszych' jezykow.

IMO warto sie uczyc, bo przydac sie zawsze moze.


You need to learn how to walk
before you can run

Pozostało 580 znaków

Eddy B.
2006-12-28 20:03
Eddy B.
0

johny_bravo potrafisz pocieszyć człowieka :]
Jeśli na serio jakieś 10% to jedziemy z tym koksem ;)
Jaką ksiązkę polecacie. Bo czytając przykładowe rodziały zwróciłem uwagę na "Core Java 2" http://helion.pl/ksiazki/jv2pod.htm

Za to zawiodłem się na "Thinking In Java" przeczytałem rodział teoretyczny o programowaniu obiektowym i nie dość, że gość pierdzieli o niczym t ojeszcze tłumaczy OOP jak jakiejś dzidzi. Myślę, że jak ktoś sie bierze za javę to się zna już na C++/Delphi i wie co to OOP.

Pozostało 580 znaków

tro.ol
2006-12-29 00:20
tro.ol
0

Ja widzialem pare dni temu taka zolta ksiazke w empiku tytulu nie pamietam. Na pewno "Java" ale nie wiem jaki autor, cena 59,9zl
ale była bardzo dobra

Pozostało 580 znaków

2006-12-29 00:29

Rejestracja: 14 lat temu

Ostatnio: 8 lat temu

0

Java Core jest ok wyborem, mam czesc 2 i jestem zadowolony.

PS. Znam sporo luda, u ktorych Java byla pierwszym jezykiem, wiec 'gadka' o OOP nie jest glupim pomyslem.


You need to learn how to walk
before you can run

Pozostało 580 znaków

2006-12-29 13:41

Rejestracja: 13 lat temu

Ostatnio: 11 lat temu

0

a C# no najwieksze gowno, i spieprzona kopia JAVY. najgorszy jezyk, w jakim musialem pisac...
dla chetnych moge podac wiele przykladow...

pozdrawiam

Pozostało 580 znaków

2006-12-29 13:49

Rejestracja: 14 lat temu

Ostatnio: 8 lat temu

0

To ja jestem chetny, bo pisze w nim sporo od roku i jestem mocno zadowolony. Do tego przymierzam sie do duzego projektu w tym jezyku i ASP.net, wiec chetnie uslysze zawczasu :)

PS. Najlepiej w nowym watku w dziale C#, zeby nie bylo offtopa. Przy okazji kogos tez moze interesowac.


You need to learn how to walk
before you can run

Pozostało 580 znaków

2006-12-29 16:21

Rejestracja: 13 lat temu

Ostatnio: 11 lat temu

0

1)assembler, C,C++,Java -> sa jezykami na wiele platform. Co bys powiedzial, gdyby Anglicy zabronili Ci mowic po angielsku? (wiem, ze jest Mono, ale jeszcze nie jest dobrze rozwiniete a po za tym sam fakt "jedynego slusznego systemu" jest smieszny)
2)Brak wymuszenia obslugi wyjatku - MUSISZ przesledzic w dokumentacji cala hierarchie klas aby dowiedziec sie czy przypadkiem cos nie sypnie Ci wyjatkiem (a co jesli nie masz dokumentacji??)
3)new i override przy metodach -> i znowu musisz sledzic hierarchie bo nie wiesz JAK ZACHOWA SIE METODA!
4) jak odroznisz czy klasa dziedziczy po innej czy implementuje interfejs? po literce "I"?? wolne zarty!
5)in, out, ref, kolekcje przez []!! istny balagan
6) enumerator?!
7) zbyt dyzo propertiesow, czesto bez sensu powprowadzane... np transakcje! to juz parodia ze transakcje przypisuje sie jako property do zapytania SQL!
8) delegatki, dodawanie += kilka razy dwoch metod. co sie stanie jesli zrobie -=??
9)eventy sa PUBLICZNYMI polami! tak, tak dodajemy InnaKlasa.jakisEvent+=mojaMetoda! a co sie stanie jesli wywolamy w InnaKlasa jakisEvent() i nie bedzie tam dodanych eventow? NULLPOINTEREXCEPTION! wywolanie metod daje nullpointera GOSH!
10)Skoro wszystko mozna wyklikac -> wezmy takiego wizarda do baz danych. Obsluguje oczywiscie Oracle'a i M$, a co z Postgresem? najlepszym SZBD open source? a sproboj wizardem nawiazac polaczenie z innym kompem?
11)Enumerator zamiast Iterator, StringBuilder zamiast StringBuffer i setki przykladow - nie wydaje Ci sie ze gdzies juz tego uzywales? to pomysly jak zwykle zerzniete (Zune,Xbox,Windows) i spieprzone - patrz subString ktory nie pobiera indexow start i end tylko start i DLUGOSC? tam WSZYSTKO musi sie nazywac inaczej niz w Javie ale robi prawie to samo... prawie. to jest irytujace :/

pozdrawiam

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0