Projekt BazaDanych

0

Witam,
po raz kolejny piszę, bo na święta postanowiłem wykonać pewien projekt związany z bazami danych(Ibeasy), XMLem i Swingiem.
Oto kilka słów na jego temat:

Biblioteka książek, baza danych, przynajmniej 3 tabele.
Tabele:
Książki: kolunmy:isbn-Klucz, tytuł, wydawnictwo, rok, opis
Autorzy: id_autora-Klucz, imie, nazwisko
Książki_autorzy: Łączy autorów z książkami; ISBN, idautora.(razem te dwie będą kluczem głównym).

Interfejs: Swing(wykonany instalator)

W projekcie zawrzeć: kolekcję ( array list itp)
wygenerować javadoc, dokumentację użytkownika do obslugi programiku.
Program ma mieć możliwość importu danych z pliku XML.
Okienko możliwości wyboru bazy.
Menu: help,file,edytuj,about itd itp

Wszystkie książki wypisuje w JTable.
Dodawanie ręczne książki do bazy.
Usuwanie i edycja książki.
Wyświetlenie książek danego autora (JComboBox) przez kliknięcie danego autora + wyświetlenie po roku wydania.

  • jakieś ekstra opcje.

Baze utworzyć samemu.

I tu nasuwa się moje pytanie.
Mógłby mi ktoś napisać od czego zacząć ? Wręcz prosiłbym by napisał ktoś mi tu coś ala plan ramowy tego projektu. Na pewno 1 punktem to będzie stworzenie Bazy Danych. Dziękuję i proszę o pomoc.

0

1."stworzenie Bazy Danych"
2.Otworzyć IDE (wcześniej zainstalować) i stworzyć nowy projekt o wybranej nazwie.
btw. fajna zabwa każdy może dodawać po jednym punkcie.

0

xD ale chciałbym cały naraz ;D

0
  1. Napisać warstwę dostępu do danych.
0

Ale czego Ty oczekujesz ? jakie planu? myślisz że Ci tu ktoś jakiegoś rozpisanego UML zapoda ? Napisz chociaż w którym punkcie masz problem ?
Co nie potrafisz zrzucić danych do bazy ? Zaimplementować listy nie umiesz ? Nie umiesz wypełnić elementów swingowych ?
Bo rozumiem że chodzi Ci o takie "punkty" jak powyżej - "3. Napisać warstwę dostępu do danych. ", ładnie brzmi ale dalej stoimy w łódzkim polu.

Jeżeli masz problem z samym zaczęciem, to osobiście napisał bym UI i pomyślał nad tym jak reprezentować dane(możesz to zrobić sam, naprawdę imie, nazwisko i kilka dodatkowych informacji). Jak operować na zapytaniach do bazy zostaw sobie na sam koniec, na wigilie ( w tedy kompilator mówi ludzkim głosem).

0

Dokładnie, chodzi mi o takie punkty jak Pan wyżej napisał 3.

Przykładowo:
1.Stworzenie bazy danych
2.Gui
3.Komunikacja bazy z gui
4.ITD

0

"Pan" :-D to chyba nie ma jakiś ściśle określonych metod - opieraj się jednak na modelu MVC - i niech to będzie Twój plan. Najpierw zrób widok/model (czyli M i V ) potem połącz to po przez kontroler.

P.S może pomyśl o czymś wygodniejszym niż SWING ? np: JavaFX ?

0

muszę ten projekt wykonać albo w swingu albo w jsp ;)

0

"dla siebie" - czyli jednak nie dla siebie :)

0

no dla mnie a dla kogo :) po prostu, to jest taka jakby praca zaliczeniowa ;D a warunki to takie jak na samej górze tematu guys :) podkreślam, nie chce żeby mi kto kolwiek zarzucał, że oczekuje napisania programu, chciałem tylko plan którym mógłbym dowiedzieć się co po kolei zrobić by się nie zamęczyć z tym. :)

0

Witam,
Pozwolę się dołączyć do tego tematu, ponieważ mamy to samo zadanie.
Pobrałem sobie program IBExpert Personal, stworzyłem w nim bazę danych, tabele. Teraz zastanawiam się jak połączyć/powiązać ze sobą tabele autorzy z ksiazki_autorzy i tabele ksiazki z tabelą ksiazki_autorzy. Czy może wystarczy, że nazwy kolumn są takie same ?

W załączniku screen z programu jakie tabele mam i diagram.
Link do programu: http://www.dobreprogramy.pl/IBExpert,Program,Windows,13313.html

I jeszcze jedno pytanie w IBExpert widzi mi wszystkie kolumny(widać na załączniku), a gdy otworzę bazę danych IBEasy to brakuje pól w niektórych kolumnach.

0

Poczytaj o joinach jeśli chodzi o łączenie tabel w zapytaniach. W tym wypadku powinien wystarczyć inner join.

0

To mi przypomina mój projekt zaliczeniowy z Projekt bazy danych. Ze swojego doświadczenia mogę napisać :
1: Kartka ołówek i projektujesz bazę danych, encję , złączenia
2: Ustalasz jak Data Source (np Hibernate, czy co tam wolisz)
3: piszesz w IDE:Data Source, entity,model, a na sam koniec GUI.
4: Robisz testy.
takie zadanko na jeden wieczór(bez GUI) :)

0

Utknąłem z tym programem w jednym dość ciekawym miejscu. Prawie wszystko mam, ale zrobiłem przycisk do edycji, wywołuje on okienko, żeby dane można było zmienić i mam przycisk "Zapisz" i tu mam problem.

 public boolean updateBiblioteka(String oldLastName, String Imie, String Nazwisko, String Opis, String Wydawnictwo, int Rok, String ISBN, String Tytul) {
        String command
                = "UPDATE KSIAZKI join KSIAZKI_AUTORZY using(ISBN) join AUTORZY using(ID_AUTORA) " // jak sformułować poprawnie to pytanie do SQL?
                + "SET IMIE=?, "
                + "NAZWISKO=?, " 
                + "ISBN=?, "
                + "TYTUL=?, "
                + "WYDAWNICTWO=?, "
                + "ROK=?, "
                + "OPIS=? "
                + "WHERE LAST_NAME='" + oldLastName + "';";

Bo krzyczy mi:
http://img20.imageshack.us/img20/2174/tqal.jpg

Dzięki za pomoc.

0 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 0