Zapis obrazka do pliku, kiedy istnieje juz plik o tej nazwie

1

Witam
W moim projekcie chciałbym zapisać w ten sposób:

ImageIO.write(screen, "png", new File(C:/Users/Maciek/Desktop/folder/zdjecie.png));

jakiś obrazek.
W tym wypadku folder o nazwie "folder" bedzie taką stałą lokalizacją, gdzie zawsze bede zapisywał obrazki wytworzone przez moj program.
Problem pojawia się wtedy, gdy w danej lokalizacji istnieje juz plik to tej samej nazwie (w folderze "folder" jest juz zdjecie.png). Wtedy stare zostaje usunięte, a nowe wskakuje na jego miejsce. Chciałbym jednak, zeby np do nazwy była dopisywana numeracja, litera alfabetu itd. chodzi o to, by uniknąć czegos typu "taki plik juz istnieje, zmien nazwe i zapisz go ponownie".
Nie wiem jak to zrobić, już dłuższy czas szukam jakiegos rozwiązania i nie moge znaleźć. Da rade jakos ustawić autonumeracje w wypadku istnienia tej samej nazwy?

pozdrawiam

0

Pobierz wszystkie pliki: http://stackoverflow.com/questions/1844688/read-all-files-in-a-folder
Sprawdź jaki numer ma ostatni, dodaj jeden i zapisz.

1

dzieki za podesłany link ;) myslalem nad tym sposobem tylko nie wiedzialem właśnie jak sprawdzać pliki zawarte w folderze
a nie ma żadnego łatwiejszego sposobu? zeby system sam to inkrementował?

0
azalut napisał(a):

dzieki za podesłany link ;) myslalem nad tym sposobem tylko nie wiedzialem właśnie jak sprawdzać pliki zawarte w folderze
a nie ma żadnego łatwiejszego sposobu? zeby system sam to inkrementował?

ale co inkrementował ?? nazwy ?? przecież to Ty jesteś programistą i to do Ciebie należy zaimplementowanie żądanej funkcjonalności.

Poza tym wyżej dostałeś odpowiedź na chyba najprostszą metodę. Możesz w ramach nauki skorzystać z predykatów.

1

ale co inkrementował ?? nazwy ??

nie trudno odgadnąć, że chodzi o cyfry

[..] i to do Ciebie należy zaimplementowanie żądanej funkcjonalności.

owszem. natomiast wiele osób już do wielu problemów napisało implementacje, z której przyjemnie się korzysta
gdybyś mnie nie rozumiał prosty przykład: nie musze pisac algorytmu sortujacego, bo mam sort z klasy Arrays.

liczyłem po prostu że można jakos skomunikować sie z systemem operacyjnym w zwiazku z dodawaniem tych cyferek, windows sam tak robi jeśli pojawi się potrzeba, często nawet nie pytajac nas o zgode
w kazdym razie napisałem to tak jak podał kolega w 1 odpowiedzi i jak sam myślałem. Mozna to zrobić w jakiś fajniejszy sposób?
na jakiej zasadzie za pomocą predykatów?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1