Zaczynam nauke Javy - kilka pytań

0

Witam wszystkich ;)

Zaczynam właśnie naukę programowania w języku Java. Uczę się z książki Core Java 2 - Podstawy. Mam kilka pytań :)

  1. Na którym systemie lepiej pracować? Windows czy Linux?
  2. Jak Linux to którą wersje wybrać?
  3. Jaki kompilator polecacie?

Pozdrawiam

0
  1. Bez znaczenia
  2. Bez znaczenia
  3. Proponuje JDK od Oracle.
0

A załóżmy, że wybrałem Linux'a. Która wersja jest Twoim zdaniem "najlepsza", tzn. przejrzysta i łatwa w obsłudze dla kogoś kto przesiadł się z Windows'a.
Może Ubuntu?

Thx za zainteresowanie tematem ;)

0

Ubuntu dla początkujących, chociaż masz wiele GUI dla innych dystrybucji unixowych, dla Debian: KDE GNOME itd.

Kompilator Java to używam normalny JDK i uruchamiasz i kompilujesz w cmd.exe na Win, albo w konsoli na Unixach, konsola javac i java.

Jeśli chcesz bardziej rozbudowany to NetBeans 7.2.x bardzo ładnie dopracowane narzędzie, nic więcej nie potrzebujesz.

0

Ja mam Windowsa 7. Java jest niezależna od platformy, więc jak napisał @Shalom - nie ważne, jaki masz system.

Co do kompilatora, to mam przykre przeżycia związane z komendami javac i java, o wiele łatwiej jest korzystać z miłego w obsłudze (i według mnie ładnego) NetBeansa.

0

A więc zdecydowałem się na ubuntu i NetBeansa ;)
Posiadam... tzn. bd posiadał laptopa Acer Extensa 5220, jak jest ze sterownikami dla tego lapka pod Ubuntu?
Aa... i czy wgl Ubuntu ze środowiskiem graficznym GNOME pójdzie na tym laptopie?

0

Zapytam troche z innej beczki, po co chcesz sie meczyc dodatkowo z systemem?
Ubuntu jest malo wydajny i tak naprawde nie bedzie to przyjemna praca na tym laptopie, a juz w zupelnosci nie na unity. Dodatkowo z kazdym niestandardowym problemem bedziesz sie meczyl samemu, a problemow jest wiele typu: X drukarka nie dziala, jak podlaczyc kamerke, etc. Jak chcesz poczuc smak terminala linuxowego to czemu nie gentoo/slackware/arch/bsd? Wg mnie nie ma co sobie glowy zaprzatac linuxami przy nauce kompletnych podstaw jezyka bo sam jezyk zapewni ci wystarczajaca ilosc problemow. To tylko taka mala sugestia.

Co do sterownikow:
Nie powinno byc zle, wszystkie powinny sie pobrac przy instalacji. Jedyne watpliwosci mam co do grafiki, ale z tym tez raczej sie nie nameczysz.

0

No tak, wiem, że mógłbym się nie męczyć i uczyć się na dobrze mi znanym Windowsie, ale chcę lepiej poznać linuxa zwłaszcza, że wiążę swoją przyszłość właśnie z programowaniem... czyli prędzej czy później i tak bym musiał zaznajomić się z tym systemem. Miałem kiedyś ubuntu przez jakiś czas i nie narzekałem na niego... moim zdaniem był nawet jest lepszy od Windowsa. Tylko teraz zastanawia mnie to czy ten laptop udźwignie ten system. Dodam jeszcze, że dołożę 1gb ram, co chyba powinno wystarczyć ;)

0

patrząc na ten sprzęt to jeśli chcesz używać ubuntu to ściągnij sobie 10.10 chyba najszybciej chodził z ostatnich wersji, niestety już nie jest wspierany więc może lepiej 10.04 a jak juz musisz mieć nowszego to 12.04LTS bo 12.10 zjada dość dużo więcej zasobów, no i zainstaluj gome-mate bo na unity to raczej będzie to ciężko chodzić, jeżeli chodzi o netbeans, to ja akurat używam eclipsa ale w obu przypadkach polecałbym jakąś starszą wersję (eclipse -> helios albo indigo).

0

@include_Jacob Uciągnie spokojnie, ale 2GB to nie 1GB ;) i tak jak na taką konfigurację z win7 bym się nie pchał, bo działać będzie, ale "jakoś".

Ale fakt, że dużo czasu spędzisz męcząc się z systemem bo coś będzie nie tak. Nawet pierdoła, ale często ze 2h się szukając rozwiązania namęczysz i próbując różnych rozwiązań. Na Windzie jest tak samo że jakieś programy nie będą działać, czy też biblioteki nie będą chciały współpracować, tylko na windę rozwiązanie problemu znajdziesz na ogół szybciej.

0

Albo w ogóle zrezygnuj z GNOME i postaw na coś lżejszego typu LXDE ewentualnie XFCE.

0

Ubuntu 12.04 ma doskonały wybór prostszych i bardziej wydajnych środowisk, które popłyną na słabszych komputerach.
Umiejętność obsługi i instalacji niektórych sterowników na Ubuntu jest niemal niepotrzebna ponieważ jest to automatyczne a pomoc w internecie jest na wyciągniecie ręki, z resztą łatwiej znaleźć pomoc na Linuxa niż na Windows,bo gdy problemy były to je ktoś rozwiązywał, na Windowsie rzadkie błędy które są rzadko spotykane dają spore problemy ich posiadaczom( przynajmniej ja tak miałem :P).

Przejrzysty, bezwirusowy linux ma swoje atuty a dla programisty jest doskonałym miejscem na spędzenie wolnego czasu w świecie skryptów i algorytmów, których przeciętny człowiek nie obejmie :D.

0
Netter napisał(a):

Ubuntu 12.04 ma doskonały wybór prostszych i bardziej wydajnych środowisk, które popłyną na słabszych komputerach.
Nie zmienia to faktu, ze slackware z kde jest szybszy od ubuntu z fluxboxem.

Netter napisał(a):

Umiejętność obsługi i instalacji niektórych sterowników na Ubuntu jest niemal niepotrzebna ponieważ jest to automatyczne
Niemal to znaczy, ze jak bedzie z czyms problem to dzien w plecy ;)

Netter napisał(a):

a pomoc w internecie jest na wyciągniecie ręki, z resztą łatwiej znaleźć pomoc na Linuxa niż na Windows,bo gdy problemy były to je ktoś rozwiązywał, na Windowsie rzadkie błędy które są rzadko spotykane dają spore problemy ich posiadaczom( przynajmniej ja tak miałem :P).
Jak sie ma piracka wersje windowsa to i owszem.

Netter napisał(a):

bezwirusowy linux
o rly? Przecietny gamon, ktory nie umie windowsa zabezpieczyc nie zabezpieczy i linuxa. Tam samo nic sie nie dzieje.

0

Co do wersji linuxa to polecam http://xubuntu.org/, najprzyjemniejszy dla mnie interfejs, większość na bazie Ubuntu.

0

Więc podsumowując co mam wybrać? Ubuntu 10.04 + np. fluxbox? Czy może Xubuntu? (Bo z tego co widze ma bardzo małe wymagania)

0

Nie bierz nierozwijanego linuxa bo to bedzie naprawde dramat.
http://xubuntu.org/ (.04)
http://lubuntu.net/ (.04)
http://www.pclinuxos.com/ (tylko nie z kde)
Wybor nalezy do Ciebie.

P.S. fluxbox nie jest najlepszym pomyslem. Brak ikonek, bardzo ograniczone graficzne konfiguratory etc.

0
include_Jacob napisał(a):

Więc podsumowując co mam wybrać? Ubuntu 10.04 + np. fluxbox? Czy może Xubuntu? (Bo z tego co widze ma bardzo małe wymagania)

Wybierz NetBeans. System nie ma większego znaczenia.

I zapisz się na jakiś regularny kurs. Mam w domu na półce chyba wszystkie ważniejsze podręczniki do Javy, które zostały wydane po polsku, ale zacząłem się rzeczywiście uczyć, dopiero gdy spotkałem dobrych, wymagających nauczycieli.

0

Ogarnianie linuxa chyba nie jest aż tak ważne w pracy programisty, a na pewno nie w każdym przypadku.

1
include_Jacob napisał(a):

Więc podsumowując co mam wybrać? Ubuntu 10.04 + np. fluxbox? Czy może Xubuntu? (Bo z tego co widze ma bardzo małe wymagania)

A nie lepiej linuxa zainstalować na wirtualnej maszynie? Będziesz miał Windowsa i Linuxa w jednym a tym bardziej porównanie.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1