Czasowe połączenia - reconnect

0

Witam,
chce napisać w swoim kliencie który będzie się łączył z serwerem metodę która pozwoli mi na czasowe stukanie do serwera.

Czyli próbuje nawiązać połączenie i jeśli go nie nawiąże to odczekuje ileś tam zdefiniowanego czasu i próbuje znów. Zamknąłem tą w pętli nieskończonej i zrobiłem stosownego if`a.

Problem w tym, że jeśli nie nawiąże połączenia to wyrzuca wyjątek, a nie idzie w stan uśpienia. Jak to obejść?

Drugie pytanie czy użycie Thread.sleep(5000); jest odpowiednim sposobem na uśpienie tego ? Ogólnie nie mam tam wątków - jeszcze - dlatego się pytam

0

Ja zamiast Thread.sleep użyłbym raczej timera (żeby nie blokować wątku).
Wyjątek po prostu musisz złapać i odpowiednio obsłużyć. Np. po złapaniu uruchomić timera, który będzie próbował łączyć się ponownie - po udanym połączeniu po prostu zatrzymujesz timer.

0
byku_guzio napisał(a)

Wyjątek po prostu musisz złapać i odpowiednio obsłużyć.
Ja zamiast Thread.sleep użyłbym raczej timer'a (żeby nie blokować wątku).

Dzięki. Możesz mi podpowiedzieć w jaki sposób to obsłużyć ?

Czy w wyjątku mam wywołać metodę z połączeniem ?

0

Dzięki za pomoc. Wywołanie metody sama przez siebie w obsłudze wyjątku załatwiło sprawę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1