Jogl2 przygotowanie projektu w Netbeans

0

Cześć! Postanowiłem przygotować projekt w Netbeans 7 do pracy w Joglu. W tym celu pobrałem ze strony jogamp.org najnowszą wersję JOGL2 RC2 Signed Released: jogl-2.0-b23-20110303-windows-i586. Następnie zapoznałem się z konfiguracją projektu w IDE pod kątem Jogla: http://jogamp.org/wiki/index.php/Setting_up_a_JogAmp_project_in_your_favorite_IDE. Załączyłem do projektu bibliotekę z jarami. Potem w Set Project Configuration > Customize > Vm Options dodałem ścieżkę do plików natywnych jogla , czyli dll-ów (-Djava.library.path=C:\Documents and Settings\User\Moje dokumenty\jogl-2.0-b23-20110303-windows-i586\jogl-2.0-b23-20110303-windows-i586\lib ). Próba skompilowania tak przygotowanego zgodnie z tutorialem projektu spowodowała błąd: JAVA java.lang.NoClassDefFoundError. Wywaliłem więc ta ścieżkę z Vm Options i skopiowałem wszystkie dll-e do folderu z projektem, wtedy wszystko poszło ok. Co jest nie tak z tą komendą ? Jak powinno się robić? Dodawać taką komendę do Vm Options ( w tym wypadku coś było z nią nie tak) czy kopiować dll-e do folderu z projektem.

0

Ścieżki ze spacjami trzeba raczej umieszczać w cudzysłowach.

0

Dzięki, zapomniałem sobie .... Zastanawiam się teraz nad najlepszym sposobem konstrukcji okna, w którym będę rysować. Zakładając, że nie zamierzam korzystać ze swingowych kontrolek a jedynie z klawiatury i myszki do obsługi kamery to po prostu wrzucę GLCanvasa do awt Frame i odpalę animatora. Nie będę chyba wtedy potrzebował w funkcji main korzystać z wątku dystrybucji zdarzeń i w nim odpalać moją scenę ? Swoją drogą oglądając przykładowe programy z Joglem zauważyłem, że w niektórych gdzie korzysta się właśnie z wątku dystrybucji zdarzeń jest SwingUtilities.invokeLater, a w innych java.awt.EventQueue.invokeLater. Jaka jest między tym różnica ?

0

W przypadku OpenGLa animator służy do odświeżania okna i generowania grafiki, a EDT służy do łapania zdarzeń od użytkownika. Tak mi się przynajmniej wydaje na chwilę obecną :P Zbyt dużo w JOGLu nie pisałem.

http://download.oracle.com/javase/1.4.2/docs/api/javax/swing/SwingUtilities.html#invokeLater(java.lang.Runnable) napisał(a)

As of 1.3 this method is just a cover for java.awt.EventQueue.invokeLater().

ATSD:
Jeśli znajdziesz jakiś błąd w jogampowych produktach to pisz bug reporty na ichniejszym forum. Dość szybko odpisują i naprawiają błędy.

Forum jest coś zwalone i mi pogrubia tekst :p

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1