zaplanowanie apletu

0

heja,
mam do napisania aplet, ktorego zadanie mozna przedstawic w paru krokach:
1.Polacz sie z FTP
2. Sciagnij i zapisz plik na dysk
3. Rozszyfruj dane z pliku (przez 'rozszyfruj' rozumiem przepisanie odpowiednich pol do odpowiednich tablic, sprawdzanie czy ktores nie sa puste itd)
4. Zapisz 'rozszyfrowane' dane (czyli po uprzednim umieszczeniu ich w odpowiednich tablicach) do bazy (mysql)

jakoze jave znam bardzo slabo, chcialabym prosic Was o to byscie pomogli mi 'zaprojektowac' to. Tzn jakie klasy, ile plikow powinno byc by nie bylo balaganu itd.

Domyslam sie ze pliki powinny byc conajmniej dwa, jeden GLOWNY, drugi z KLASAMI.
w pliku KLASY na pewno umiescilabym kase BazaConnector - z danymi do polaczenia z baza oraz FTPConnector - rowniez z danymi do polaczenia.
Nie wiem jednak czy klasy do pobierania danych z ftp, rozszyfrowywania i zapisu do bazy powinny byc w glownym pliku czy tym z klasami..

Dzieki za wszelkie sugestie,
pzdr

0

Ktoś Ci to zlecił ? Są punkty "nierealizowalne" w aplecie np. zapisanie pliku na dysk.

0

hmm..
a moge to jakos obejsc? bo w sumie nie musze tego na dysku zapisywac. chodzi o to, ze plik pobrany z ftp ma byc wrzucany do bazy. tylko uprzednio trzeba go przepuscic przez cos co przyporzadkuje odpowiednie rzeczy do odpowiednich tablic. Czy da sie to zrobic bez zapisu pliku na dysku?

0

a moze servlet?

0

A musi to być aplet (program ściągany i uruchamiany przez przeglądarkę ? Aplety mają wielkie ograniczenia.

0

no myslalam ze to musi byc po www, ale wlasnie sie dowiedzialam ze moze byc aplikacja. super.
wiec to samo pytanie co powyzej , tylko ze tyczace sie aplikacji.. jak to rozplanowac wszystko?

0

Nie bardzo wiem co to jest plik główny - w javie są tylko klasy. Ja bym stworzył takie klasy:

  1. klasa główna od której zaczyna się działanie programu - w niej bym umieścił ewentualny interfejs użytkownika, z opisu nie wynika czy poszczególne kroki (połączenie FTP, pobranie pliku, analiza pliku ...)
    wykonują się automatycznie czy na życzenie użykownika
  2. klasa odpowiedzialna za pobranie pliku i zapisanie go na dysk lokalny
  3. klasa odczytująca plik lokalny i wrzucająca go do tablic
  4. klasa analizująca poprawność
  5. klasa pisząca do bazy
    Być może połączyłbym klasy 3 i 4 w jedno.
0

ok, o cos takiego mi chodzilo. dzieki bardzo:)

ps.
mam jeden maly problem, a nie chce juz zaczynac nowego watku..
pare linijek do sczytania pliku:

 try {
    
   // czytamy plik 
   FileInputStream in = new FileInputStream("test.txt");     
   BufferedReader d = new BufferedReader( 
           new InputStreamReader(in));        
        
  
      while(true)
      { 
        String str = new String();
          str = in.readLine();
          
            if( str == null )
                break;
      
      }
        
    }
    
   // gdy nie mozna wczytac pliku.. 
    catch(Exception exc_read){
    
        System.out.println("Cannot read file.." +exc_read);
    
    }
    
   

czepia sie o

 str = in.readLine();
   

a mianowicie mowi ze cannot find symbol; symbol: method readLine; location: class java.io.FileInputStream; incompatible types; found: java.io.FileInput.Stream.readLine;
required: java.lang.String

szukam na google, ale nie moge znalezc nic co by mi powiedzialo co jest nie tak..
jestes w stanie mi cos zasugerowac?

pzdr

0

ale jestem slepa, powinno byc:
str = d.readLine();

dzieki jeszcze raz za sugestie dotyczace projektu.
pzdr,
misty

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1