Własny projekt - Radio AI

3

Hej wszystkim!

Mam coś, co chciałbym wam pokazać – projekt, nad którym ostatnio pracowałem, a nazywa się Radio Synteza. To trochę inny rodzaj radia, bo tutaj muzyka i nawet rozmowy nie są takie... standardowe.

Zamiast typowego radia, gdzie ludzie wybierają muzykę i gadają między kawałkami, Radio Synteza działa inaczej. Cała zawartość – od piosenek po dialogi między utworami – jest tworzona automatycznie. Tak, nie ma tu prawdziwych DJ-ów ani autorów tekstów, ale to nie znaczy, że jest nudno!

Pomyślałem, że to będzie fajny eksperyment – sprawdzić, jak taki automatycznie generowany content może się sprawdzić i czy w ogóle da się zrobić radio, które samo się sobą zajmuje, i jeszcze przy tym bawi słuchaczy.

Radio już działa, więc możecie sami posłuchać i zobaczyć, czy to coś, co wpadnie wam w ucho. Ciekaw jestem waszych opinii – czy coś takiego ma sens, czy może jednak brakuje tam ludzkiego czynnika?

Dajcie znać, co sądzicie, i czy według was taka forma rozrywki ma przyszłość!

Tu link do live (24/7): (gdyby z jakiegoś powodu się zmienił, to na kanale będzie aktualny)

Nie bardzo wiedziałem w jaki dział forum to wrzucić, w razie czego będę wdzieczny moderatorom ze przeniesienie ;)

0

Przykro mi, ale nie robi to na mnie wrażenia.
Radio to ludzie i emocje - w AI tych emocji jest całe zero.

Może ktoś myśli/czuje inaczej. Projekt jest ciekawy, ale mi nie leży zupełnie.

0

@rjakubowski Dzięki za opinię - aczkolwiek nie mogę się z nią do końca zgodzić. Piosenki dziełem żmudnego prompt engineeringu a prowadzący mają nadaną osobowość i charakter a także każdy ma swój styl wypowiedzi i barwę głosu. Poza tym chodzi głównie o fun. Ale dzięki za opinię anyway :)

1

IMO pomysł ma ręce i nogi, ale jednak potrzebny jest pewien koordynator, który by "podpowiadał" AI co generować. Może nie 24h na dobę, ale jakieś tematyczne bloki.

Np.

  • pomiędzy godzinami 8 a 12 jakaś muzyka do pracy
  • 12-14 jakaś bardziej żywsza muzyka
  • 14-18 znowu muzyka do pracy

itp.
Ja bym może nie nazywał tego "radiem", ale taką ciekawszą listą na YT.

1

Ciekawe, jakbym nie wiedział, że AI to bym szukał co to za zespół - klimacik jest momentami :)

Jedynie zdradza taki AI-owy słowotok, zamiast prosto to sporo takich bla bla bla bla ... do celu ... od celu bla bla bla bla bla bla bleee

1

Znaczy się GPT | syntezator-mowy? Fajny pomysł, najważniejszy jest jednak dobry content.

0

Spoko, ale już od jakiegoś czasu działa (albo działało) sporo takich radio.

Więc jak stworzone dla zabawy albo własnego podszkolenia to spoko, ale nic to innowacyjnego.

1
komorra napisał(a):

Dajcie znać, co sądzicie, i czy według was taka forma rozrywki ma przyszłość!

Nie ma przyszłości bo jest rozwiązaniem na nieistniejący problem.

Jako przykład podam ci sukces wiązany i znakomitą ilustrację efektu konwergencji. Był taki czas gdy rock był martwy a japońce zdominowały technicznie przemysł audio (walkmany i inne kasetony). To zagroziło europejskiej dominacji na polu kultury - czyli w sumie ostatnim jeszcze jako tako się liczącym.
W ramach specjalnego planu pomocowego skoordynowano wysiłki niemieckiego Instytutu Fraunhofer wraz w wprowadzeniem nowych nurtów w europejskim audio, czyli głównie różnymi odmianami techno.

Projekt był udany - Fraunhofer wyszedł z propozycją MPEG-2 Audio Layer III który zupełnie przypadkiem był tak skonstruowany że jedynym gatunkiem muzyki jaką dało się na nim sensownie słuchać przy ówcześnie optymalnym przepływie (128 kbps) było techno i jego różne odmiany. To zapewniło europejskim artystom oraz europejskiemu przemysłowi dominację w kulturze/tech na co najmniej dekadę.

Twój projekt mógłby może odnieść sukces niestety nie wspiera go żaden przemysł, jest więc bezcelowy. Brakuje mu konwergencji.

Jakby ktoś nie dowierzał to to tutaj załączam komentarz dot. powyższego z naszego podwórka.

1

Podepnij to może pod jakiś scrapper i newsy, żeby komentowali wydarzenia na bieżąco 😄

0

@Cyrec moduł RSS jest podpięty i jedynie co muszę zrobić to przestawić "wajchę" w JSONie, ale nie zrobię tego... ze względu na halucynację. Niestety pracy z LLM trzeba mieć to mocno na uwadze zwłaszcza przy tak wrażliwych informacjach jak newsy. Ale pomysł jako pomysł w przyszłości jest do zrealizowania, tylko trzeba mocno zabezpieczyć.

2

To, że AI zaśpiewało piosenkę o miłości czy rockowy utwór o... "niczym", traktuję jako niepodważalny sukces technologiczny. Niestety nie puściłbym sobie tego do słuchania.
Choć jakość muzyczna niektórych utworów pozytywnie mnie zaskoczyła i gdyby to było radio grające gdzieś w tle np. w autobusie, to może bym się nie zorientował, że jest generowane przez AI.

Niestety efekt końcowy, pomysły muzyczne, aranżacja utworów pozostają na bardzo niskim poziomie i dla mnie do słuchania się to absolutnie nie nadaje (dlatego też nie słucham radia w dzień - bo wieczorami czasem coś dobrego się pojawia). Prawdziwe radio ma dużo wyższy poziom a i tak dla mnie w większości przypadków jest to "kaszanka". Brakuje w tym wszystkim kreatywności, pomysłowości oraz prawdziwych emocji. Dobre zespoły muzyczne od utworów generowanych przez AI wciąż dzieli przepaść. Dobre utwory są zwykle głębokie nawet jeśli sama ich konstrukcja nie jest wybitnie skomplikowana.
Utwory z AI są wybitnie płytkie i choć brzmią "podobnie beznadziejnie" jak współczesna muzyka puszczana w prawdziwym radio, to nie wystarczy to aby przekonać do siebie ludzi.
Ta muzyka jest tak strasznie prosta, że po tygodniu ćwiczeń może to zagrać lub zaśpiewać niemal każdy kto ma przynajmniej jedno ucho.

Podkreślę jednak, że sam pomysł z punktu widzenia technologicznego bardzo mi się podoba. Fantastyczny i bardzo ciekawy eksperyment, dobrze pokazujący możliwości AI.
Pozostaje się przyglądać i poczekać co będzie dalej.

0

Mała prośba do piszących negatywne/krytyczne (aczkolwiek konstruktywne) uwagi - proszę napiszcie ile czasu słuchaliście Syntezy - żeby mieć jakiś punkt odniesienia - z góry dziękuję :)

3

bez hejtu ale pierwsze co mi się skojarzyło jak usłyszałem prowadzącego to radio Maryja które leciało u babci za młodego. Niby AI ale brzmi jak ziomek który czeka na koniec zmiany i fajrant :)

2

@komorra Kurcze no nie bardzo rozumiem co masz na myśli - z drugiej strony o gustach się nie dyskutuje... ale jeśli bym mógł uchylić rąbka - to jakiej muzyki słuchasz jakieś przykłady piosenek - na pewno wezmę to pod uwagę, bo to że teksty są płytkie to tu się zgodzę, więc chciałbym mieć przykłady także tych głębokich. A technologicznie dzięki za docenienie :)

Oczywiście gust słuchacza to rzecz kluczowa dlatego napiszę co ja uważam a nie jak jest. Być może ktoś taką "AI muzykę" pokocha i ja nie mam nic przeciwko temu. Są przecież ludzie, którzy słuchali kaset z programami do ZX Spectrum czy Commodore.

Odpowiadając na pytanie, rodzaj muzyki nie ma żadnego znaczenia bo w każdym rodzaju znajduję dobre utwory, których chętnie słucham.
Utwory wygenerowane przez AI to tłuczenie w kółko: zwrotka, refren, zwrotka, refren i często nie pasujące do całości zakończenie. Brakuje ogólnej koncepcji na utwór / szerszego pomysłu, przewrotów. Dobry utwór jest jak film. Ma wstęp, rozwinięcie, akcję, zakończenie.

W Twoim radio poszczególne rodzaje muzyki rozróżnia jedynie główny instrument. W rocku coś brzęczy w tle (niby gitary) w popie coś stuka i jest jakiś synth (niby klawisze) ale poza tym wszystkie utwory są takie same. Wszystkie są tak samo miałkie. Może nadaje się to na tło muzyczne w sklepie ale absolutnie nie do słuchania w słuchawkach.
Zauważ, że w żadnym z utworów nie ma nawet jednego sensownego solo... na jakimkolwiek instrumencie.
Mamy jedynie tło bazujące na prostych akordach + rytm a całość w jakości takiej jak można było generować na tanich keyboardach już w latach 90-tch. Zatem nawet tu nie mamy przełomu w obszarze automatyzacji tworzenia muzyki. Pewnie lepiej żeby ta muzyka tworzyła się w MIDI ale z drugiej strony wiem, że z tym wciąż nie jest tak łatwo bo to już wymaga czegoś więcej.

Największe wady przedstawionej muzyki AI:

  1. Muzyka jest jedynie tłem. Brzmi tak jak wygląda JPG o bardzo niskiej jakości. Ogólnie jakąś informację niesie ale ciężko delektować się szczegółami o kunszcie właściwie nie ma mowy.
  2. Brak melodii lub melodia jest zbyt banalna.
  3. Marna aranżacja.
  4. Brak dynamiki.
  5. Płytkie teksty, a właściwie śmiało można powiedzieć, że całkiem pozbawione sensu.

Muzykę o analogicznej jakości można było bez trudu generować już 10 lat temu a pewnie i wcześniej.
Może nie z tekstowego prompt ale przy porównywalnie małym nakładzie pracy. Owszem wymagało to nieco większego zaangażowania finansowego bo trzeba było mieć trochę dobrego softu i sprzętu ale było to technie możliwe bez AI.
Nikt tego jednak nie robił - bo to nie ma sensu. Taka muzyka jest po prostu brzydka.
Muzyka AI broni się jedynie tym, że jest ciekawostką technologiczną z modnego obecnie obszaru AI.

Z całą pewnością AI można użyć jako narzędzie, które jest pomocą w procesie tworzenia muzyki ale póki co trzeba do tego jeszcze dużo od siebie dołożyć i wciąż trzeba wiedzieć co się robi aby efekt końcowy był zadawalający dla kogoś więcej niż całkowicie bezmyślnego słuchacza.

1

Na pewno będzie to lepsze niż jakieś zwykłe radio przepełnione reklamami i kiepską muzyką. Dla mnie interesujący projekt. Ciekawe na co pozwoli AI za 10 lat w tym temacie.

1

@komorra Bardzo dziękuję za tak obszerny komentarz, natomiast nie wiem czy dotyczy on wszystkich utworów? Mamy około 30 utworów jak na razie. Co do jakości - tym się akurat nie przejmuję jeśli chodzi o bitrate/sample rate/kwantyzacje i kompresje

No właśnie o to chodzi, że nie o to chodzi:-)
Bitrate czy dynamika jako parametr techniczny strumienia audio są w Twoich/AI utworach na dobrym poziomie.
Nie o tą dynamikę i nie o tą jakość utworu chodzi jeśli chcemy aby dało się go polubić lub żeby zwyczajnie mógł się spodobać.

Dla AI wciąż niemal niemożliwe pozostaje samodzielne skomponowanie i zaaranżowanie utworów takich jak np.:

  1. Led Zeppelin - stairway to heaven,
  2. Pink floyd - pigs
  3. Brubeck - take five,
  4. Izabela Trojanowska / Jestem twoim grzechem

Czy nawet czegoś co bliższe komputerom, elektronice lub o prostej ale chwytliwej dla ucha konstrukcji:

  1. Shpongle - Museum of Consciousness,
  2. Djuma Soundsystem - Les Djinns,
  3. Mahavishnu Orchestra - You Know You Know

No chyba, że na napisanie odpowiedniego prompta poświęci się więcej czasu niż na nagranie utworu :-)

3

"Prowadzący" przypomina jakieś lokalne radio, bardzo smutny, przygnębiający ton.
Muzyka dorównuje poziomem (w dół) większości polskich produkcji puszczanych w radio, więc gratulacje.

Nie da się tego zupełnie słuchać, ale fajna ciekawostka. Osobiście nie słyszałem jeszcze o takim projekcie.
Ile kosztuje godzina nadawania takiego radia? Z ilu api korzysta i jakie są mnie więcej ceny? Sklejane w całość w cloudzie czy na własnym serwerze?

0

@obscurity "Prowadzący" przypomina jakieś lokalne radio - bardzo mnie to cieszy! :) korzystam z wielu API, ceny można zobaczyć tutaj https://openai.com/pricing a także tu https://replicate.com/pricing , własny serwer.

1

Jeśli ktoś z Was chciałby podyskutować po godzinach nt. technikaliów to zapraszam na priv - tutaj niestety forum nie wymaga zalogowania żeby cały wątek wyświetlić. Za wszystkie dotychczasowe komentarze dziękuję - to cenny feedback

0

Akurat niedawno szukałem na tym forum jakieś aplikacji radia. Dla mnie obojętne jest czy tworzą to ludzie, czy mikrofalówki. Bardziej zależy mi na muzyce w tle.
Ale jak by takie mikrofalówki gadały sensownie, to też by było super. Pewnie jeśli nie ni były by naginane do lewactwa to by gadały sensowniej niż radia prowadzone przez ludzików co biorą za to kasę.

Mi całkiem podoba się ten projekt. Odpaliłem sobie tego LIVE i jest naprawdę ciekawe. Pozytywne zaskoczenie. Takie coś by przydało się aplikacją do przeglądarki (wtyczką). Z pominięciem YT.

0

Kochani, drodzy!

Jako że mam trochę czasu pozwolę sobie na małe odniesienie do Waszych odpowiedzi.

Klaun napisał(a):

Spoko, ale już od jakiegoś czasu działa (albo działało) sporo takich radio.

Więc jak stworzone dla zabawy albo własnego podszkolenia to spoko, ale nic to innowacyjnego.

Ostatnio przypomniałem sobie, jak rozszerzyłem swój kontekst i faktycznie, pamiętam, że kiedyś na żywo pojawiały się jakieś szumy — to było dawno temu, bez prowadzących, i chyba jeszcze przed erą technologii opartej na dyfuzji. Co do innowacyjności, to wszystko zależy od punktu widzenia. Najważniejsza jest imersja, a przypadków, gdzie oceny były błędne lub całkowicie nietrafione, jest mnóstwo.

Przykład z iPhone'em - Kiedy Apple wprowadziło iPhone'a w 2007 roku, wielu liderów branży technologicznej i telekomunikacyjnej wyrażało sceptycyzm. Steve Ballmer, ówczesny CEO Microsoft, zasłynął ze swojej krytycznej reakcji, twierdząc, że iPhone ze względu na wysoką cenę i brak klawiatury nie zdobędzie znaczącego udziału w rynku.

Przykład z Amazonem - Jeff Bezos założył Amazon w 1994 roku jako internetowy sklep z książkami, co spotkało się z krytyką. Wiele tradycyjnych księgarń i dystrybutorów uważało sprzedaż książek przez internet za nierealistyczną. Nie wierzyli w potencjał e-commerce.

Przykład z Netflixem - Netflix rozpoczął działalność w 1997 roku jako usługa wypożyczania DVD wysyłanych pocztą. Wielu liderów przemysłu filmowego i telewizyjnego nie wierzyło w sukces modelu subskrypcji i cyfrowego streamingu. Blockbuster, ówczesny gigant rynku wypożyczalni filmów, miał nawet możliwość kupienia Netflixa za 50 milionów dolarów, ale odrzucił ofertę jako bezwartościową.

I tak dalej...

loza_prowizoryczna napisał(a):
komorra napisał(a):

Dajcie znać, co sądzicie, i czy według was taka forma rozrywki ma przyszłość!

Nie ma przyszłości bo jest rozwiązaniem na nieistniejący problem.

Jako przykład podam ci sukces wiązany i znakomitą ilustrację efektu konwergencji. Był taki czas gdy rock był martwy a japońce zdominowały technicznie przemysł audio (walkmany i inne kasetony). To zagroziło europejskiej dominacji na polu kultury - czyli w sumie ostatnim jeszcze jako tako się liczącym.
W ramach specjalnego planu pomocowego skoordynowano wysiłki niemieckiego Instytutu Fraunhofer wraz w wprowadzeniem nowych nurtów w europejskim audio, czyli głównie różnymi odmianami techno.

Projekt był udany - Fraunhofer wyszedł z propozycją MPEG-2 Audio Layer III który zupełnie przypadkiem był tak skonstruowany że jedynym gatunkiem muzyki jaką dało się na nim sensownie słuchać przy ówcześnie optymalnym przepływie (128 kbps) było techno i jego różne odmiany. To zapewniło europejskim artystom oraz europejskiemu przemysłowi dominację w kulturze/tech na co najmniej dekadę.

Twój projekt mógłby może odnieść sukces niestety nie wspiera go żaden przemysł, jest więc bezcelowy. Brakuje mu konwergencji.

Jakby ktoś nie dowierzał to to tutaj załączam komentarz dot. powyższego z naszego podwórka.

Ok pytanie jaki problem rozwiązuje w takim razie cała branża rozrywkowa włączając w to film, gry, muzyke i inne podsektory. Tu nie chodzi o to co jaki problem ono ma rozwiązać. You thinking in wrong direction bro. Kluczowe jest zrozumienie, że branża rozrywkowa nie zawsze koncentruje się na rozwiązywaniu konkretnych problemów w tradycyjnym znaczeniu. Celem tej branży jest dostarczanie wartości poprzez emocje, relaks i ucieczkę od codzienności. Gdy mówimy o filmach, grach, muzyce i innych formach rozrywki, chodzi przede wszystkim o oferowanie doświadczeń, które mogą inspirować, bawić lub nawet edukować. Rozrywka może także sprzyjać budowaniu relacji społecznych, tworząc wspólne tematy do rozmów czy wspólne doświadczenia, które ludzie mogą dzielić ze sobą.

4w0rX4t4X napisał(a):

To, że AI zaśpiewało piosenkę o miłości czy rockowy utwór o... "niczym", traktuję jako niepodważalny sukces technologiczny. Niestety nie puściłbym sobie tego do słuchania.
Choć jakość muzyczna niektórych utworów pozytywnie mnie zaskoczyła i gdyby to było radio grające gdzieś w tle np. w autobusie, to może bym się nie zorientował, że jest generowane przez AI.

Niestety efekt końcowy, pomysły muzyczne, aranżacja utworów pozostają na bardzo niskim poziomie i dla mnie do słuchania się to absolutnie nie nadaje (dlatego też nie słucham radia w dzień - bo wieczorami czasem coś dobrego się pojawia). Prawdziwe radio ma dużo wyższy poziom a i tak dla mnie w większości przypadków jest to "kaszanka". Brakuje w tym wszystkim kreatywności, pomysłowości oraz prawdziwych emocji. Dobre zespoły muzyczne od utworów generowanych przez AI wciąż dzieli przepaść. Dobre utwory są zwykle głębokie nawet jeśli sama ich konstrukcja nie jest wybitnie skomplikowana.
Utwory z AI są wybitnie płytkie i choć brzmią "podobnie beznadziejnie" jak współczesna muzyka puszczana w prawdziwym radio, to nie wystarczy to aby przekonać do siebie ludzi.
Ta muzyka jest tak strasznie prosta, że po tygodniu ćwiczeń może to zagrać lub zaśpiewać niemal każdy kto ma przynajmniej jedno ucho.

Podkreślę jednak, że sam pomysł z punktu widzenia technologicznego bardzo mi się podoba. Fantastyczny i bardzo ciekawy eksperyment, dobrze pokazujący możliwości AI.
Pozostaje się przyglądać i poczekać co będzie dalej.

Wziąłem sobie do serca Wasze uwagi i uważam, że poziom radia znacząco się podniósł, co oczywiście pozostawiam do Waszej oceny. Zauważyłem, że teksty w piosenkach rockowych i popowych zyskały na głębi, na przykład w utworze "Sercem Miasta - Warszawo". W muzyce elektronicznej zaś skupiamy się głównie na jakości dźwięku, gdzie oryginalność tekstu nie jest najważniejsza — liczy się innowacyjność brzmienia.

Z drugiej strony, czy w mainstreamie rzeczywiście szuka się skomplikowanych tekstów, które wymagają godzin analizy, by zrozumieć intencje autora? Zdecydowanie nie. Ważne, by utwór podobał się słuchaczom i sprawiał im przyjemność. Nie twierdzę, że skomplikowane teksty są złe, ale niekoniecznie pasują do mainstreamu. Na przykład, dopiero poznając historię stojącą za "Bohemian Rhapsody" zespołu Queen, zdałem sobie sprawę, ile emocji i doświadczeń może być zawartych w takich utworach.

4w0rX4t4X napisał(a):

@komorra Bardzo dziękuję za tak obszerny komentarz, natomiast nie wiem czy dotyczy on wszystkich utworów? Mamy około 30 utworów jak na razie. Co do jakości - tym się akurat nie przejmuję jeśli chodzi o bitrate/sample rate/kwantyzacje i kompresje

No właśnie o to chodzi, że nie o to chodzi:-)
Bitrate czy dynamika jako parametr techniczny strumienia audio są w Twoich/AI utworach na dobrym poziomie.
Nie o tą dynamikę i nie o tą jakość utworu chodzi jeśli chcemy aby dało się go polubić lub żeby zwyczajnie mógł się spodobać.

Dla AI wciąż niemal niemożliwe pozostaje samodzielne skomponowanie i zaaranżowanie utworów takich jak np.:

  1. Led Zeppelin - stairway to heaven,
  2. Pink floyd - pigs
  3. Brubeck - take five,
  4. Izabela Trojanowska / Jestem twoim grzechem

Czy nawet czegoś co bliższe komputerom, elektronice lub o prostej ale chwytliwej dla ucha konstrukcji:

  1. Shpongle - Museum of Consciousness,
  2. Djuma Soundsystem - Les Djinns,
  3. Mahavishnu Orchestra - You Know You Know

No chyba, że na napisanie odpowiedniego prompta poświęci się więcej czasu niż na nagranie utworu :-)

Wymienione piosenki - trzeba popatrzeć jaka jest częstotliwość ich nadawania na antenach topki (RMF/Zet)

obscurity napisał(a):

"Prowadzący" przypomina jakieś lokalne radio, bardzo smutny, przygnębiający ton.
Muzyka dorównuje poziomem (w dół) większości polskich produkcji puszczanych w radio, więc gratulacje.

Nie da się tego zupełnie słuchać, ale fajna ciekawostka. Osobiście nie słyszałem jeszcze o takim projekcie.
Ile kosztuje godzina nadawania takiego radia? Z ilu api korzysta i jakie są mnie więcej ceny? Sklejane w całość w cloudzie czy na własnym serwerze?

Tutaj też na tym polu dodano usprawnienia - myślę że zaczyna to nabierać kształtów, radia da się słuchać. Tematy rozmów również są ciekawe (AI, sens życia, programowanie, matematyka itp).
Godzine nadawania trudno oszacować ze względu na koszt wytworzenia utwórow (zmienny) + koszt replicate (zmienne) + koszt openai (zmienne) + koszt dedyka (stały), więcej info podam po zamknięciu się Kwietnia.

Cimron napisał(a):

Akurat niedawno szukałem na tym forum jakieś aplikacji radia. Dla mnie obojętne jest czy tworzą to ludzie, czy mikrofalówki. Bardziej zależy mi na muzyce w tle.
Ale jak by takie mikrofalówki gadały sensownie, to też by było super. Pewnie jeśli nie ni były by naginane do lewactwa to by gadały sensowniej niż radia prowadzone przez ludzików co biorą za to kasę.

Mi całkiem podoba się ten projekt. Odpaliłem sobie tego LIVE i jest naprawdę ciekawe. Pozytywne zaskoczenie. Takie coś by przydało się aplikacją do przeglądarki (wtyczką). Z pominięciem YT.

Dziękuję :) Zarówno muzyka jak i mikrofalówki są już sensowne.

Pozdrawiam

1
komorra napisał(a):

Godzine nadawania trudno oszacować ze względu na koszt wytworzenia utwórow (zmienny) + koszt replicate (zmienne) + koszt openai (zmienne) + koszt dedyka (stały), więcej info podam po zamknięciu się Kwietnia.

A utwory generujesz w czasie rzeczywistym powiedzmy w trakcie trwania obecnego czy manualnie z wyprzedzeniem? Można usłyszeć ten sam utwór kilka razy? Jeśli wygenerowałeś stałą bazę utworów to ile ich jest?
Fajne by było w przyszłości gdyby drugie AI wyuczone na listach przebojów było w stanie oceniać nowe utwory, tworzyć ranking i wyłuskiwać "hity" które by leciały częściej. Z tym jak wspomniano wyżej wszystkie utwory są podobnie jałowe więc ciężko znaleźć wśród nich perełki.

1
komorra napisał(a):

Przykład z Amazonem - Jeff Bezos założył Amazon w 1994 roku jako internetowy sklep z książkami, co spotkało się z krytyką. Wiele tradycyjnych księgarń i dystrybutorów uważało sprzedaż książek przez internet za nierealistyczną. Nie wierzyli w potencjał e-commerce.

Z tym, że Bezos zrobił coś innowacyjnego a Twoje radio nie jest na rynku pierwszą tego typu próbą więcej powiem nawet na YT takich projektów są już dziesiątki jak nie więcej.
Innowacyjność tego radia vs innowacyjność sklepu internetowego w 1994r. to jednak grubo przesadzone porównanie.

Cały czas piszę, że warto temat zgłębiać i rozwijać ale póki co jesteś ledwo jedną stopą na początku drogi, która może okazać się drogą do jakiegoś sukcesu. Szansa, że uda Ci się zdobyć popularność jest minimalna. Może gdybyś dogadał się z kimś kto umie robić biznes, zainwestowalibyście w to środki, pomysły i pracę... Wówczas może.
Sama umiejętność zrobienia czegoś od strony technicznej to zdecydowanie za mało.

4w0rX4t4X napisał(a):

Wziąłem sobie do serca Wasze uwagi i uważam, że poziom radia znacząco się podniósł, co oczywiście pozostawiam do Waszej oceny. Zauważyłem, że teksty w piosenkach rockowych i popowych zyskały na głębi, na przykład w utworze "Sercem Miasta - Warszawo". W muzyce elektronicznej zaś skupiamy się głównie na jakości dźwięku, gdzie oryginalność tekstu nie jest najważniejsza — liczy się innowacyjność brzmienia.

Obawiam się, że nie kumasz o co chodzi w muzyce :-)
Ludzie potrzebują artysty, leadera kogoś kogo będą podziwiać. Może lepiej wykorzystaj warsztat, który opanowałeś i zostań DJ. Spróbuj się z tym wbić na jakiś festiwal.
Nawiąż prawdziwą interakcję z ludźmi. Zbuduj relację człowiek - człowiek. Tego szukają ludzie a nie "wypełniacza / zagłuszacza ciszy" w tle.
Technologia, którą zgłębiasz ma ogromy potencjał jako narzędzie pomocne w tworzeniu muzyki ale póki co nie widzę AI jako samodzielnego artysty.

Cimron napisał(a):

Akurat niedawno szukałem na tym forum jakieś aplikacji radia. Dla mnie obojętne jest czy tworzą to ludzie, czy mikrofalówki. Bardziej zależy mi na muzyce w tle.
Ale jak by takie mikrofalówki gadały sensownie, to też by było super. Pewnie jeśli nie ni były by naginane do lewactwa to by gadały sensowniej niż radia prowadzone przez ludzików co biorą za to kasę.

Mi całkiem podoba się ten projekt. Odpaliłem sobie tego LIVE i jest naprawdę ciekawe. Pozytywne zaskoczenie. Takie coś by przydało się aplikacją do przeglądarki (wtyczką). Z pominięciem YT.

Dziękuję :) Zarówno muzyka jak i mikrofalówki są już sensowne.

@Comron`owi się podoba więc może jakąś niszę dla siebie z tym projektem znajdziesz.

0

Tak w sumie sobie myslalem, to taka AI muzyka zapychacz w jakimś supermarkecie może i by miało sens 😛

1

W mojej ocenie, większość ludzi tutaj się wypowiadających to typowi etatowcy - tacy jakim trzeba pokazać i powiedzieć co mają robić. Piętrzący jak widać same trudności i przeszkody do wszystkiego i w każdym temacie - gdzie ktoś ma inwencje lub chęć aby coś zrobić samodzielnie - jest więcej ludzi co tak jak by zamiast go wspierać mu wali kocopuły w postaci kłód lub tekstów zniechęcających.

Facet zrobić coś własnego, ja wiedzę w tym naprawdę wiele możliwości. A większość ludzi widzi w tym jakieś problemy - choć samemu nie widać ich własnych dowolnych projektów.

0

Fajny projekt, a tą muzyczkę można generować w suno.ai
Zobacz piosenki które robiłem w suno
o pomidorowej zupie
JAVA - piosenka
Kocham cię, jak słońce wstaje

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1