Własny projekt - od czego zacząć

Odpowiedz Nowy wątek
2018-11-29 20:58
0

Witam, postanowiłem zrobić mini bank (niby nic ambitnego, ale od czegoś zacząć trzeba) jako swój projekt aby się bardziej przygotować do pierwszych praktyk/stażu oraz aby było co w CV wrzucić dodatkowo zamiast samego statusu studenta.
Mam pytanie od czego zacząć własny projekt, od GUI i potem dodawać różne funkcjonalności pod dane pola, czy od nich a potem GUI?
Chcę do tego jakąś bazę podpiąć bo nie miałem jeszcze z tym styczności sprawdzić na własnym projekcie z czym to się je, później wrzucić to jako stronką, a na koniec jak nie będzie nowych pomysłów jako apka na androida.

Pozdrawiam

Pozostało 580 znaków

2018-11-29 21:07
Zakręcony Samiec
1

Od zmiany założeń. Nie pisz tego na deskopa

Pozostało 580 znaków

2018-11-29 21:14
SSSSSsssss
1

Wygląda jak kolejny typowy crud czyli projekt jakich setki. Chyba, że zrobisz jakiś fajny algorytm do szyfrowania transakcji oraz wszystko ręcznie na wątkach, gdzie możesz pokazać swojego skilla.
Radziłym unikać wszystkich nudnych i oklepanych tematów typu sklep, wypożyczalnia, biblioteka itd. Takich programów są już setki i na nikim to wrażenia nie robi. Zrób coś ciekawego, co ci się przyda w realnym życiu np wtyczkę do przeglądarki czy jakąś nietypową aplikacje.

zobacz ten link https://tvn24bis.pl/tech,80/m[...]yl-aplikacje-five,615712.html
http://warszawa.eska.pl/newsy[...]cznym-spotkaniom-wideo/149655

to są życiowe aplikacje a nie jakieś crudy banki, sklepy, wypożyczalnie i inne oklepane kalkulatory.

Pozostało 580 znaków

2018-11-29 21:49
2

A ja uważam, że bank może być jeżeli się wyróżnisz i na przykład całość będzie reaktywna i oparta na mikroserwisach (Spring Cloud i Spring WebFlux). Do tego jakiś front w reakcie, security z oauth i sensowne testy i można prezentować.

Pozostało 580 znaków

2018-11-29 21:53
1

Rozbij projekt na pomniejsze zadania, przy czym zadanie ma być jakąś zdefiniowaną funkcjonalnością. Wtedy pracujesz nad UI, backendem lub tym i tym zależnie od wymagań. Grunt w tym że budujesz swój projekt po kawałku, a przy takim podejściu łatwiej wszystko modyfikować w locie.


Na każdy złożony problem istnieje rozwiązanie które jest proste, szybkie i błędne.

Pozostało 580 znaków

2018-11-30 07:51
1

Zacznij of frontu (GUI). Ja np. robię front w Vue z Vuexem, który pomaga mi w komunikacji między komponentami i w którym na początku wklepuję z palca dane w JSONie. W ten sposób strona jest prawie gotowa, ale na sztywnych danych. Jak spełnia już założenia biznesowe, to na podstawie tych danych piszę klasy w Javie i klepię logikę z TDD. Ostatnio w WebFluxie, który póki co mi się podoba.

Pomyśl najpierw nad stosem technologicznym i daj znać co wybierzesz.

Pozostało 580 znaków

2018-11-30 10:13
1

Najpierw wymyśl co chcesz zrobić. Spisz na kartce/notatniku/wordzie założenia, żeby potem się nie pogubić. Potem pomyśl co byłoby Twoim MVP/POC czyli najmniejszą możliwą aplikacją która spełnia część z Twoich założeń i potem to napisz. Stopniowo dodawaj kolejne elementy.

A i prawdopodobnie pierwsze kilka Twoich projektów Ci nie wyjdzie, ale ucz się na błędach


Spring? Ja tam wole mieć kontrole nad kodem ᕙ(ꔢ)ᕗ
Haste - mała biblioteka do testów z czasem.

Pozostało 580 znaków

2018-11-30 19:10
0

Ten bank to właśnie taki nie za duży projekt aby zacząć, potem coś ambitniejszego, ale na początku myślałem, że lepiej od czegoś samemu zacząć z posiadanej wiedzy i stopniowo dodając nowe nauczone funkcjonalności do swojego mini projektu aby je utrwalić, bo jak miałbym zrobić jakaś np wtyczkę to na starcie jestem zielony i od samego początku bym musiał sobie pomagać czytając sporo podobnych projektów aby zobaczyć co i jak bo nigdy z czymś takim nie miałem styczności, a co do banku teraz mam na studiach zagadnienia z bezpieczeństwem i bym mógł odraz się pobawić w szyfrowanie i kombinowanie czy da radę dane aspekty ominąć.

Pozostało 580 znaków

2018-12-02 17:56
0

Możesz dodać do projektu banku funkcjonalność "split payment" czyli tak zwana podzielona płatność. Obszerne instrukcje prawdziwych banków odnośnie split payment znalazłem na googlach pod: "split payment format".
Powodzenia!

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0