Wątek przeniesiony 2022-11-25 10:14 z Hardware/Software przez cerrato.

Używanie msys2 w przygodzie z programowaniem.

1

Witam.

Ostatnio zainstalowałem sobie narzędzie msys2 które na Windowsie daje mi dużo przyjemności jeśli chodzi o bibloteki itp.
I mam dwa pytania:

  1. Czy korzystacie z tego rozwiązania prywatnie/zawodowo oraz warto używać tego narzędzia ?
  2. Czy jest jakiś sposób że jak skompiluje program za pomocą tego terminala w msys2 to nie muszę kopiować odpowiednich DLL (Chodzi o to żeby uruchomić program bez żadnych narzędzi).Myślałem nad jakimś -static przy np g++

Głównie msys2 używam do C++.

Dziękuję za każdą odpowiedź i życzę miłego dnia.

2

Dawno temu. Teraz jest WSL, więc w sumie po co bawić się w msys? No, chyba że masz potrzebę kompilować binarki PE i trzymać je razem z innymi. Ja tam jestem Linuksiarzem więc i tak większość robię na WSL ;)

0

Kiedyś używałem, żeby na Windows grepować pliki. :) Działało to dość wolno. Trochę straciło to sens, kiedy pojawił się WSL.

0
elwis napisał(a):

Dawno temu. Teraz jest WSL, więc w sumie po co bawić się w msys? No, chyba że masz potrzebę kompilować binarki PE i trzymać je razem z innymi. Ja tam jestem Linuksiarzem więc i tak większość robię na WSL ;)

WSL nadal ma dużo wad, niestety. Np spróbuj sobie odpalić HMR z webpackiem na WSL :D

0

ad 1) tak i tak
ad 2) tak?:

  • instalujemy https://lucasg.github.io/Dependencies/ w folderze np. C:\bin\Dependencies_x64_Release
  • uruchamiamy shell msys2 w zależności od tego jaki został użyty do kompilacji np. "MSYS2 MinGW Clang x64"
  • "C:/bin/Dependencies_x64_Release/Dependencies.exe" -chain MOJE_EXE.EXE > _list_dll.txt
  • cat _list_dll.txt | awk -F' : ' '{print $2}'|grep msys > _list_dll2.txt
  • kopiujemy pliki z listy do folderu gdzie jest MOJE_EXE.EXE
  • jeżeli używamy QT to dodatkowo cp "C:/msys64/<PLATFORMA>/share/qt5/plugins/platforms/qwindows.dll" ./platforms

Da się to zrobić bez zewnętrznego programu Dependencies , ale wymaga to trochę więcej zabawy.

WSL to trochę inne podejście do problemu i to trochę do innego :D OP w pytaniu sugeruje że chce skompilować EXE.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1