Czy GraphQL to ukłon w stronę frontu?

0

Z punktu widzenia frontu dzięki rozwiązanim takim jak GraphQL, front może konstruować własne zapytania. Taka niewielka zmiana powoduje, że front ma coraz więcej inicjatywy, i jest coraz bardziej powodem na to, aby na froncie składować coraz więcej logiki. Oczywiście ta zmiana odciąża backend, który coraz bardziej traci na znaczeniu i coraz bardziej przypomina wrapper na bazę/bazy.

Czyżby nadeszły złote lata dla frontu?

0

W jaki sposób front tworzy zapytania? Nigdy nie pracowałem z GraphQL produkcyjnie, ale front to chyba tylko dobiera pola jakie chce mieć zwrócone.

0

Alternatywą jest wysyłanie większej ilości danych albo klepanie osobnych widoków dla tego samego zasobu dla różnych frontów, nie wiem jaka w tym chwała dla backendu.

2

Z perspektywy osoby która ma GraphQL produkcyjnie w kilku systemach (nie kodziłem ale muszę analizować co się dzieje, walczyć z problemami) widze troche problemów z GraphQL
Frontend preferuje GraphQL.
QA który testuje API raczej REST.
Backend raczej REST.

  • performance, to samo query na rest jest sporo szybsze czy to na benchmarkach z googla czy na wlasnych przykładach
  • tracking błędów, graphQL nawet na error zwraca 200 OK, w logach wtedy wygląda na pozór ze wszystko jest ok chyba ze będzie się analizowac cale body responsa
  • plus GraphQL jest taki ze frontend moze wybrac jakie pola chce dostać w odpowiedzi ale to samo mozna z pomocą jakiejś libki dodać do REST...
3

Z punktu widzenia moich dotychczasowych doświadczeń w web-scrappingu, strony używające GraphQL to jakaś chora patologia. Przykład takiego zapytania pobranego przy pomocy developer tools przeglądarki:

curl 'https://www.homedepot.com/product-information/model' -H 'User-Agent: Mozilla/5.0 (X11; Ubuntu; Linux x86_64; rv:86.0) Gecko/20100101 Firefox/86.0' -H 'Accept: /' -H 'Accept-Language: en-US,en;q=0.5' --compressed -H 'content-type: application/json' -H 'X-Experience-Name: general-merchandise' -H 'apollographql-client-name: general-merchandise' -H 'apollographql-client-version: 0.0.0' -H 'X-current-url: /b/Tools-Hand-Tools-Specialty-Hand-Tools/N-5yc1vZc1zi' -H 'X-Cloud-Trace-Context: ca8bdbb0d0ce318275b61f7f6e1bebb6/8353233990978753714' -H 'X-Api-Cookies: {"x-user-id":"9963827e-f19c-c241-bb64-aaab21b60bb4"}' -H 'x-debug: false' -H 'Origin: https://www.homedepot.com' -H 'Connection: keep-alive' -H 'Cookie: _abck=510645CDCC2F3AC238D7C79764DD657D0YAAQN2ReaNVfVhF4AQAA5mdfEwWNiSz1kFq0yAhwCVEeHbbTaelHBaqnZSTI0DJodDgwzBSlCaaWQbMzOf/ddHiWzEzJTnTwuXF21P6TImIQntv135YN2Wfdd0d1zjRjsZHLX++zBWxQrcodtXPIvtadZhBDFJWFG1q3hCorQQZMYhIeOUNFIBDD/h82HM/+f73zNM9Rc706TR1xrTLLEOG1FbRbS9N/aYujZ2dg7OyP7pfcWIppgvRwqDf0EeuRbelv9IE2rF3Mc7NYN8DqCn3QwyDEHOLMKCZTjD0ft/nvlkt6UdiLKvXTfgfZ0szLk3pU3pSQe32Wuvhf5rmqQz33XHYQ3Cpz38fzdg/e2CydcmF3Id83wW67uEN87eio5I5lOf20jBorfDKELhAhVIvzaBywFY9Jt9Qa~-1~-1~-1; AMCV_F6421253512D2C100A490D45%40AdobeOrg=1585540135%7CMCIDTS%7C18695%7CMCMID%7C90275896034488086671674408193850329779%7CMCOPTOUT-1615241592s%7CNONE%7CvVersion%7C4.4.0; mbox=PC#ceb035cf5aa84644a4d37faa83265242.37_0#1678308957|session#00caa33577ba4ca5825902490bb5d790#1615236250; THD_PERSIST=C4%3D2414%2BBangor%20-%20Bangor%2C%20ME%2B%3A%3BC4_EXP%3D1646768178%3A%3BC24%3D04401%3A%3BC24_EXP%3D1646768178%3A%3BC39%3D1%3B8%3A00-20%3A00%3B2%3B6%3A00-21%3A00%3B3%3B6%3A00-21%3A00%3B4%3B6%3A00-21%3A00%3B5%3B6%3A00-21%3A00%3B6%3B6%3A00-21%3A00%3B7%3B6%3A00-21%3A00%3A%3BC39_EXP%3D1615235778; THD_CACHE_NAV_PERSIST=; WORKFLOW=GEO_LOCATION; DELIVERY_ZIP=04401; DELIVERY_ZIP_TYPE=AUTO; forterToken=aa7171f09d1043f0b1d09161babd878c_1615234390091_69_dUAL43-mnts_13ck; thda.u=9963827e-f19c-c241-bb64-aaab21b60bb4; s_pers=%20s_nr365%3D1615234392214-Repeat%7C1646770392214%3B%20s_dslv%3D1615234392221%7C1709842392221%3B; ajs_user_id=null; ajs_group_id=null; ajs_anonymous_id=%22d941f5b7-1f1a-45b2-a270-463fb09cfef3%22; _meta_mediaMath_iframe_counter=5; _meta_bing_beaconFired=true; _meta_facebookPixel_beaconFired=true; _meta_movableInk_mi_u=d941f5b7-1f1a-45b2-a270-463fb09cfef3; _meta_metarouter_timezone_offset=-60; _meta_google_cid=1025861455.1615064160; _meta_google_jid=1026882964; _meta_google_gjid=376323665; _gcl_au=1.1.121942600.1615064160; RES_TRACKINGID=722064508749718; akaau=1615234934id=a303a7d92e11eb2dd52633043c8e419b; HD_DC=origin; bm_sz=822291014C3AB3D20857A06D7C7A44E5YAAQJWReaCYvssl3AQAArg1XEwvO1SxshvxS+mQh/Cyv13czZcc+DxVi9Fudixnb+5I5RSBEBB+s5f8qFmudYG8qPGeSL1sx+FDZCp5UBFfEN46o61Z4tyny3kVhL5ng+kd4GbAQyO5o3tamg4j1vR/ueIJTXYpaXazHNMxamxJvIXhHZJAjfrh9bAjhnFWgoqYw; ak_bmsc=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; THD_NR=1; check=true; THD_SESSION=; THD_CACHE_NAV_SESSION=; THD_FORCE_LOC=1; AMCVS_F6421253512D2C100A490D45%40AdobeOrg=1; bm_sv=13D69BE6DBC1ADEEE068A7DC35F9340BTHX1lNCCmTSXqn2cHVcorF3W6CpvZfc7NQGK4urV5g9iOfR5xAaA64fT+85N2fpHSmBNf/SEecj4DQn5idEwyNoy0n5XTfkdTI52Rax6DlBWvfKeNfD3TqnKjAeX/0Ng7i2r2XJnoPd5XPhOYT2NwBiQivHkYI3qYsEEfCCa+IQ=; THD_INTERNAL=0; THD_LOCALIZER=%7B%22WORKFLOW%22%3A%22GEO_LOCATION%22%2C%22THD_FORCE_LOC%22%3A%221%22%2C%22THD_INTERNAL%22%3A%220%22%2C%22THD_STRFINDERZIP%22%3A%2204401%22%2C%22THD_LOCSTORE%22%3A%222414%2BBangor%20-%20Bangor%2C%20ME%2B%22%2C%22THD_STORE_HOURS%22%3A%221%3B8%3A00-20%3A00%3B2%3B6%3A00-21%3A00%3B3%3B6%3A00-21%3A00%3B4%3B6%3A00-21%3A00%3B5%3B6%3A00-21%3A00%3B6%3B6%3A00-21%3A00%3B7%3B6%3A00-21%3A00%22%2C%22THD_STORE_HOURS_EXPIRY%22%3A1615235778%7D; bm_mi=933DCDEEC5AAA57B5C94CFAFB2DF9576dcAO0zuOzG6V6eNkfgDKCIPd7M9UjEJTLVxmTYUni3j/s0g7i/kOSpgPjB6H4nIDNsrjFU8uf5PUJi2j+wttnM+ufk0diXMmLnMTf/9d6ohbxq69B9Tb4LjF9CSHCwsivt76KpeITbHU9G0QX2kA2lw+W4Yp0/ZBWmVz0iWlvtZoFlK//NPmZAzRDQTAI24zQ8tFWp90GMJdhudeKvFF5Lbq1ErQ0mbnNW5bGLntvHcCrruWWHsIaLQpcdx6vwNwFcrLmYgLkZnVW9fXCVrOunCoKIXSblpGJmhXlZd/T9Q=; thda.s=1cd0ae03-b34d-bb8d-2753-f7c0e552cdef; s_sess=%20s_pv_pName%3Dtools%253Ehand%2520tools%3B%20s_pv_pType%3Dcategory%3B%20s_pv_cmpgn%3D%3B%20s_pv_pVer%3Dcategory%253Al2%253Aversion%253Agen2%3B%20stsh%3D%3B%20s_cc%3Dtrue%3B; _meta_google_gid=1933054516.1615232188; thda.m=90275896034488086671674408193850329779; s_sq=%5B%5BB%5D%5D; ResonanceSegment=; IN_STORE_API_SESSION=TRUE' -H 'TE: Trailers' --data-raw '{"operationName":"searchModel","variables":{"skipInstallServices":false,"skipSpecificationGroup":false,"storefilter":"ALL","channel":"DESKTOP","additionalSearchParams":{"sponsored":true,"mcvisId":"90275896034488086671674408193850329779","deliveryZip":"04401"},"navParam":"5yc1vZc1zi","orderBy":{"field":"TOP_SELLERS","order":"ASC"},"pageSize":24,"storeId":"2414"},"query":"query searchModel($startIndex: Int, $pageSize: Int, $orderBy: ProductSort, $filter: ProductFilter, $storeId: String, $zipCode: String, $skipInstallServices: Boolean = true, $skipSpecificationGroup: Boolean = false, $keyword: String, $navParam: String, $storefilter: StoreFilter = ALL, $itemIds: [String], $channel: Channel = DESKTOP, $additionalSearchParams: AdditionalParams) {\n searchModel(keyword: $keyword, navParam: $navParam, storefilter: $storefilter, storeId: $storeId, itemIds: $itemIds, channel: $channel, additionalSearchParams: $additionalSearchParams) {\n metadata {\n hasPLPBanner\n categoryID\n analytics {\n semanticTokens\n dynamicLCA\n __typename\n }\n canonicalUrl\n searchRedirect\n clearAllRefinementsURL\n contentType\n cpoData {\n cpoCount\n cpoOnly\n totalCount\n __typename\n }\n isStoreDisplay\n productCount {\n inStore\n __typename\n }\n stores {\n storeId\n storeName\n address {\n postalCode\n __typename\n }\n nearByStores {\n storeId\n storeName\n distance\n address {\n postalCode\n __typename\n }\n __typename\n }\n __typename\n }\n __typename\n }\n products(startIndex: $startIndex, pageSize: $pageSize, orderBy: $orderBy, filter: $filter) {\n identifiers {\n storeSkuNumber\n canonicalUrl\n brandName\n itemId\n productLabel\n modelNumber\n productType\n parentId\n isSuperSku\n __typename\n }\n itemId\n dataSources\n media {\n images {\n url\n type\n subType\n sizes\n __typename\n }\n __typename\n }\n pricing(storeId: $storeId) {\n value\n alternatePriceDisplay\n alternate {\n bulk {\n pricePerUnit\n thresholdQuantity\n value\n __typename\n }\n unit {\n caseUnitOfMeasure\n unitsOriginalPrice\n unitsPerCase\n value\n __typename\n }\n __typename\n }\n original\n mapAboveOriginalPrice\n message\n preferredPriceFlag\n promotion {\n type\n description {\n shortDesc\n longDesc\n __typename\n }\n dollarOff\n percentageOff\n savingsCenter\n savingsCenterPromos\n specialBuySavings\n specialBuyDollarOff\n specialBuyPercentageOff\n dates {\n start\n end\n __typename\n }\n __typename\n }\n specialBuy\n unitOfMeasure\n __typename\n }\n reviews {\n ratingsReviews {\n averageRating\n totalReviews\n __typename\n }\n __typename\n }\n availabilityType {\n discontinued\n type\n __typename\n }\n badges(storeId: $storeId) {\n name\n __typename\n }\n details {\n collection {\n collectionId\n name\n url\n __typename\n }\n __typename\n }\n favoriteDetail {\n count\n __typename\n }\n fulfillment(storeId: $storeId, zipCode: $zipCode) {\n backordered\n backorderedShipDate\n seasonStatusEligible\n fulfillmentOptions {\n type\n fulfillable\n services {\n type\n hasFreeShipping\n freeDeliveryThreshold\n locations {\n curbsidePickupFlag\n isBuyInStoreCheckNearBy\n distance\n inventory {\n isOutOfStock\n isInStock\n isLimitedQuantity\n isUnavailable\n quantity\n maxAllowedBopisQty\n minAllowedBopisQty\n __typename\n }\n isAnchor\n storeName\n type\n __typename\n }\n __typename\n }\n __typename\n }\n __typename\n }\n info {\n isBuryProduct\n isSponsored\n isGenericProduct\n isLiveGoodsProduct\n sponsoredBeacon {\n onClickBeacon\n onViewBeacon\n __typename\n }\n sponsoredMetadata {\n campaignId\n placementId\n slotId\n __typename\n }\n globalCustomConfigurator {\n customExperience\n __typename\n }\n returnable\n hidePrice\n productSubType {\n name\n link\n __typename\n }\n categoryHierarchy\n productDepartmentId\n productDepartment\n samplesAvailable\n augmentedReality\n ecoRebate\n quantityLimit\n sskMin\n sskMax\n unitOfMeasureCoverage\n wasMaxPriceRange\n wasMinPriceRange\n swatches {\n isSelected\n itemId\n label\n swatchImgUrl\n url\n value\n __typename\n }\n totalNumberOfOptions\n __typename\n }\n installServices @Skip(if: $skipInstallServices) {\n scheduleAMeasure\n __typename\n }\n keyProductFeatures {\n keyProductFeaturesItems {\n features {\n name\n refinementId\n refinementUrl\n value\n __typename\n }\n __typename\n }\n __typename\n }\n specificationGroup @Skip(if: $skipSpecificationGroup) {\n specifications {\n specName\n specValue\n __typename\n }\n specTitle\n __typename\n }\n sizeAndFitDetail {\n attributeGroups {\n attributes {\n attributeName\n dimensions\n __typename\n }\n dimensionLabel\n productType\n __typename\n }\n __typename\n }\n __typename\n }\n id\n searchReport {\n totalProducts\n didYouMean\n correctedKeyword\n keyword\n pageSize\n searchUrl\n sortBy\n sortOrder\n startIndex\n __typename\n }\n relatedResults {\n universalSearch {\n title\n __typename\n }\n relatedServices {\n label\n __typename\n }\n visualNavs {\n label\n imageId\n webUrl\n categoryId\n imageURL\n __typename\n }\n visualNavContainsEvents\n relatedKeywords {\n keyword\n __typename\n }\n __typename\n }\n taxonomy {\n brandLinkUrl\n breadCrumbs {\n browseUrl\n creativeIconUrl\n deselectUrl\n dimensionId\n dimensionName\n label\n refinementKey\n url\n __typename\n }\n __typename\n }\n templates\n partialTemplates\n dimensions {\n label\n refinements {\n refinementKey\n label\n recordCount\n selected\n imgUrl\n url\n nestedRefinements {\n label\n url\n recordCount\n refinementKey\n __typename\n }\n __typename\n }\n collapse\n dimensionId\n isVisualNav\n nestedRefinementsLimit\n visualNavSequence\n __typename\n }\n orangeGraph {\n universalSearchArray {\n pods {\n title\n description\n imageUrl\n link\n recordType\n __typename\n }\n info {\n title\n __typename\n }\n __typename\n }\n productTypes\n intents\n orderNumber\n __typename\n }\n appliedDimensions {\n label\n refinements {\n label\n refinementKey\n url\n __typename\n }\n __typename\n }\n __typename\n }\n}\n"}'

Piękne, a teraz zreprodukujcie to sobie przy użyciu jakiejś biblioteki do zapytań HTTP jak requests, albo jako zapytanie w Scrapy. Dziękuję, to ja już wolę prosty REST z ludzkimi parametrami. Tych jednak jakoś ostatnio jest coraz mniej, a zamiast tego powstaje takie pokraczne API albo odpowiedzi na GET z API zawierające zbity JSON na 20000. Żadna frajda próbować to reprodukować.

0

@Spearhead

to wada czy zaleta?

zresztą, nie wiem w czym problem, potrzebujesz tylko jakiegoś formattera i nagle jest to przejrzyste, zwykłe request body.

query {
  countries {
    name,
    emoji
  },
  continents  {
    name,
    code
  }
}

Z tego co mi się wydaje, to GraphQL to po prostu jakiś tam sensowny sposób na zaimplementowanie dynamic query, coś co spokojnie można zaimplementować w "klasycznym" podejściu, ale tu jest do tego dość wygodny sposób na opis danych które chcemy.

Pozwala to oczywiście na szybsze zmiany frontu i większe uniezależnienie prac nad frontem od backendu

Oczywiście ta zmiana odciąża backend, który coraz bardziej traci na znaczeniu i coraz bardziej przypomina wrapper na bazę/bazy.

mnie tam jakoś na backendzie nie kręci robota typu dodać user.age do resulta

Czyżby nadeszły złote lata dla frontu?

bez żartów, przecież GraphQL ma 6 lat :D

1

@Spearhead: bez przesady, jak masz bibliotekę do GraphQL to zapytania idzie dość łatwo budować o ile jesteś zaznajomiony ze składnią (czego jeszcze nie osiągnąłem).

A jak masz dostęp do schematu (co chyba rzadko jest opcją przy web scrapingu) to możesz sobie takie zapytanie nawet wyklikać.

12

Oczywiście ta zmiana odciąża backend,

Chyba sobie żartujesz o_O Jest zupełnie odwrotnie. Mam wrażenie że frontendowcom (tym z którymi pracuje niestety też :/) wydaje się ze tam się coś "samo" dzieje, ze ty sobie w tym query cośtam ustawiasz i że to się jakoś magicznie w backendzie dzieje. Nic bardziej mylnego, to wszystko trzeba zaimplementować :D Jak chcesz mieć partial resolvery żeby niektóre dane pobierać tylko jesli klient ustawi w query że je chce, to trzeba to wszystko napisać, nic się samo nie robi.
Musiałem ostatnio tłumaczyć moim frontendowcom ze spoko, że oni maja na froncie magiczne graphqlowe subscribe, ale żeby to działało to w backendzie trzeba się sporo natrudzić, żeby ogarniać zarządzanie tymi websocketami.

W efekcie w praktyce wielu ludzi implementuje graphqla w backendzie po prostu jak RESTa z giagantycznym DTO i zawsze zwraca wszystko co się da i graphqlowy serwlet odrzuci te dane których klient nie wybrał, zamiast mozolnie dziergać te partial resolvery i czarować w logice domenowej, żeby w zależności od wybranych rzeczy wyliczać/pobierać tylko to co potrzebne.

4
Shalom napisał(a):

...
W efekcie w praktyce wielu ludzi implementuje graphqla w backendzie po prostu jak RESTa z giagantycznym DTO i zawsze zwraca wszystko co się da i graphqlowy serwlet odrzuci te dane których klient nie wybrał, zamiast mozolnie dziergać te partial resolvery i czarować w logice domenowej, żeby w zależności od wybranych rzeczy wyliczać/pobierać tylko to co potrzebne.

Czyli w skrócie GraphQL to prosty sposób na zajechanie bazy pozornie prostymi zapytaniami :]

1

@WeiXiao: w prawdziwym świecie te zapytania niestety nie mają wcale czytelnej schemy na kilka linijek tylko przeważnie JavaScript wysyła do API jakieś pokaźne monstrum pokroju tego poniżej, co siedzi gdzieś u nas w bazie kodu w jednym z Pythonowskich crawlerów:

GRAPHQL_SECTOR_QUERY = '''\
query GET_SECTOR_PRODUCTS(
  $sectorId: Int!
  $offset: Int
  $limit: Int
  $sort: ProductSort
  $siteId: String
  $withDefaultOffer: Boolean
) {
  sector(id: $sectorId) {
    products(
      offset: $offset
      limit: $limit
      sort: $sort
      siteId: $siteId
      withDefaultOffer: $withDefaultOffer
    ) {
      hasMore
      results {
        ...Product
        __typename
      }
      resultsWithDefaultOffer {
        ...ProductWithOffer
        __typename
      }
      __typename
    }
    __typename
  }
}

fragment Product on Product {
  id
  productId
  productIdAsString
  productTypeIdAsString
  productTypeName
  imageUrl
  imageSet {
    alternateText
    source
    __typename
  }
  sectorId
  name
  brandId
  brandName
  fullName
  simpleName
  nameProperties
  productConditionLabel
  marketingDescription
  pricing {
    supplierId
    secondHandSalesOfferId
    price {
      ...VatMoney
      __typename
    }
    priceRebateFraction
    insteadOfPrice {
      type
      price {
        ...VatMoneySum
        __typename
      }
      __typename
    }
    volumeDiscountPrices {
      minAmount
      price {
        ...VatMoneySum
        __typename
      }
      isDefault
      __typename
    }
    __typename
  }
  availability {
    icon
    mail {
      siteId
      title
      type
      icon
      text
      description
      tooltipDescription
      deliveryDate
      __typename
    }
    pickup {
      title
      notAllowedText
      description
      isAllowed
      __typename
    }
    pickMup {
      description
      isAllowed
      __typename
    }
    sites {
      siteId
      title
      type
      icon
      text
      description
      tooltipDescription
      deliveryDate
      __typename
    }
    isFloorDeliveryAllowed
    __typename
  }
  energyEfficiency {
    energyEfficiencyColorType
    energyEfficiencyLabelText
    energyEfficiencyLabelSigns
    energyEfficiencyImageUrl
    __typename
  }
  salesInformation {
    numberOfItems
    numberOfItemsSold
    isLowAmountRemaining
    __typename
  }
  showroomSites
  rating
  totalRatings
  totalQuestions
  isIncentiveCashback
  incentiveText
  isNew
  isBestseller
  isProductSet
  isSalesPromotion
  isComparable
  isDeleted
  isHidden
  canAddToBasket
  hidePrice
  germanNames {
    germanProductTypeName
    nameWithoutProperties
    germanProductNameProperties
    germanNameWithBrand
    __typename
  }
  productGroups {
    productGroup1
    productGroup2
    productGroup3
    productGroup4
    __typename
  }
  isOtherMandatorProduct
  __typename
}

fragment ProductWithOffer on ProductWithOffer {
  mandatorSpecificData {
    ...ProductMandatorSpecific
    __typename
  }
  product {
    ...ProductMandatorIndependent
    __typename
  }
  offer {
    ...ProductOffer
    __typename
  }
  __typename
}

fragment VatMoney on VatMoney {
  amountIncl
  amountExcl
  fraction
  currency
  __typename
}

fragment VatMoneySum on VatMoneySum {
  amountIncl
  amountExcl
  currency
  __typename
}

fragment ProductMandatorSpecific on MandatorSpecificData {
  isBestseller
  isDeleted
  showroomSites
  sectorIds
  __typename
}

fragment ProductMandatorIndependent on ProductV2 {
  id
  productId
  name
  nameProperties
  productTypeId
  productTypeName
  brandId
  brandName
  averageRating
  totalRatings
  totalQuestions
  isProductSet
  images {
    url
    height
    width
    __typename
  }
  energyEfficiency {
    energyEfficiencyColorType
    energyEfficiencyLabelText
    energyEfficiencyLabelSigns
    energyEfficiencyImage {
      url
      height
      width
      __typename
    }
    __typename
  }
  seo {
    seoProductTypeName
    seoNameProperties
    productGroups {
      productGroup1
      productGroup2
      productGroup3
      productGroup4
      __typename
    }
    gtin
    __typename
  }
  lowQualityImagePlaceholder
  hasVariants
  smallDimensions
  __typename
}

fragment ProductOffer on OfferV2 {
  id
  productId
  offerId
  shopOfferId
  price {
    amountIncl
    amountExcl
    currency
    fraction
    __typename
  }
  deliveryOptions {
    mail {
      classification
      futureReleaseDate
      __typename
    }
    pickup {
      siteId
      classification
      futureReleaseDate
      __typename
    }
    detailsProvider {
      productId
      offerId
      quantity
      type
      __typename
    }
    certainty
    __typename
  }
  label
  type
  volumeDiscountPrices {
    minAmount
    price {
      amountIncl
      amountExcl
      currency
      __typename
    }
    isDefault
    __typename
  }
  salesInformation {
    numberOfItems
    numberOfItemsSold
    isEndingSoon
    validFrom
    __typename
  }
  incentiveText
  isIncentiveCashback
  isNew
  isSalesPromotion
  hideInProductDiscovery
  canAddToBasket
  hidePrice
  insteadOfPrice {
    type
    price {
      amountIncl
      amountExcl
      currency
      fraction
      __typename
    }
    __typename
  }
  minOrderQuantity
  __typename
}

Jak na mój gust to tutaj w tych zapytaniach po prostu lata straszny śmietnik. I to nie jest jakiś biedny design jednej strony, praktycznie każda strona stosująca GraphQL jaką widziałem ma mniej lub bardziej pokraczne dane w ciele zapytania.

Dla porównania, zapytanie do REST-a dla innej strony jaką musiałem niedawno scrape'ować wygląda tak:

curl 'https://shop.billa.at/api/tiles/1684635/False/7460880'
3

@Spearhead to nawet nie chodzi o rozmiar requestu, bo ten RESTowy endpoint równie dobrze może zwracać takie wielkie DTO. Moim zdaniem większy problem to wiara ludzi od frontu w to, ze jak oni wybiorą tylko jedno pole z tej schemy to jakoś magicznie backend ogarnie że musi pobrać (z bazy, z innych mikroserwisów itd) tylko to jedno pole. A to w praktyce wymaga dużo roboty i bawienia się w partial resolvery a często i tak nie bardzo da sie to zrealizować bo jak robie query do bazy to trzeba by robić jakieś pokraczne ify czy joinować np. tabelkę ze słownikiem który tłumaczy nam role_id na stringa (kiedy requestowana jest rola) albo nie joinować, jeśli klient nie chce od nas roli :)

2

O, tego jeszcze nie miałem. Zwykle te rozwleczone zapytania GraphQL lecą po prostu upakowane jako dane requestu w POŚCie. Tym razem jednak na scrapowanej stronie jakiś cwaniak wysłał je jako parametr query dla GET-a. W rezultacie system mi wybuch bo url jest dłuższy niż dozwolono.

slow_clap_gif

1
pan_krewetek napisał(a):

Czyżby nadeszły złote lata dla frontu?

Już dawno nadeszły patrząc na liczbę ogłoszeń i widełki. GraphQL to następstwo ograniczeń REST, które zakłada hierarchię danych i automatycznie problem "gdzie to wcisnąć" jak nagle jakiś klient potrzebuje agregatu z kilku gałęzi, według całkowicie odmiennych kryteriów, niż zostały uzgodnione wcześniej.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1