IDE do Frontu

0

Możecie polecić jakieś intuicyjne darmowe IDE do zabawy z HTML CSS i Javascript oraz SASS czy GULPem?

1

Obecnie używam VSCode, który dojrzał do tego, żeby nazywać się IDE i konkurować z Webstormem.

Jeszcze Atoma wcześniej używam, ale on zamula.

Chociaż myślę, że w kwestii IDE do frontendu jeszcze czegoś nowego się doczekamy. Kiedyś sam próbowałem zrobić własne IDE do frontendu, ale póki co mi się nie udało. Może powrócę do tej idei kiedyś.

A może ktoś inny zrobi. Już są próby tworzenia nowych rodzajów IDE, bardziej wizualnych itp.

0

Brackets

0

Znalazłem coś takiego:
http://bluegriffon.org/
Wersja podstawowa darmowa ale nie ma zaimplementowanego RWD.

0

Brackets, LightTable, Sublime, BlueFish, Geany.

0

A korzystacie z Eclipse?
Ja własnie się nad nim zastanawiam - może nie najlepsze IDE ale plus jest taki że można go używać w wielu językach programowania, więc nie ma problemu z przesiadką z jednego IDE an inne i uczenia się nowych skrótów klawiaturowych

1

Czyż nie lepiej nauczyć się raz czegość z JetBrainsów? @DarkoZZZ
Nawet funkcjonalność ich IDE częściowo się zazębia, więc może nawet nie trzeba będzie ściągać kolejnej binarki.

1

Atom i Aptana.

0

Spróbuję Aotany skoro oparta jest na Eclipse

0

XCode. Do wszystkiego

0

Ja programuję głównie w php + frontend (js, css) i również polecam Visual Studio Code. Wcześniej korzystałem z Atoma i PhpDesigner - i żaden nie umywa się do VSC. Jest dużo wtyczek ułatwiających pracę i można sobie wszystko skonfigurować pod własne preferencje.

0

VSC mnie nie przekonał, ma jakieś dziwne, nieczytelne podświetlanie tagów.

0

Możesz dostosować w nim wszystko do swoich preferencji.

1

Mnie też Visual Studio Code nie przekonał do siebie, nie podpowiada dobrze składni, Brackets i Sublime jest pod tym względem o wiele lepsze. Do tego są lżejsze od Code.

0

Amerykanie, Europejczycy i społeczność Open Source nie potrafi stworzyć dobrego IDE, tylko jakieś mało intuicyjne niewypały jak Eclipse, Aptana, NetBeans, VC. A Rosjanie chyba przy pomocy Putina tworzą zgrabne intuicyjne płatne IDE, które jest wykorzystywane przez wszystkie zachodnie służby tak jak było to z Kaspersky. Zamiast przebudować tego potworka Eclipse, to dalej ciągną ten sam schemat, który jest okropny w użytkowaniu. Być może za 20 lat powstanie w Rust jakieś nowoczesne i szybkie IDE, bo jak na razie poza JetBrains wszystkie te edytory i IDE są daleko za murzynami. Nawet mądrzy Azjaci nie stworzyli jakiegoś fajnego IDE. Smutne :(

0
Mały Kaczor napisał(a):

Amerykanie, Europejczycy i społeczność Open Source nie potrafi stworzyć dobrego IDE, tylko jakieś mało intuicyjne niewypały jak Eclipse, Aptana, NetBeans, VC. A Rosjanie chyba przy pomocy Putina tworzą zgrabne intuicyjne płatne IDE, które jest wykorzystywane przez wszystkie zachodnie służby tak jak było to z Kaspersky. Zamiast przebudować tego potworka Eclipse, to dalej ciągną ten sam schemat, który jest okropny w użytkowaniu. Być może za 20 lat powstanie w Rust jakieś nowoczesne i szybkie IDE, bo jak na razie poza JetBrains wszystkie te edytory i IDE są daleko za murzynami. Nawet mądrzy Azjaci nie stworzyli jakiegoś fajnego IDE. Smutne :(

Co ta za rosyjskie IDE , o link poproszę ?

0

IntelliJ przecież zostało zrobione przez Rosjan (chociaż firma ma swoje HQ w Czechach).

0
LukeJL napisał(a):

IntelliJ przecież zostało zrobione przez Rosjan (chociaż firma ma swoje HQ w Czechach).

Przepraszam że przeszkadzam ale może skorzystam przy okazji, bo zainstalowałem własnie InteliIJ.
Skaczę z kwiatka na kwiatek i zaczepiłem się na chwilę w temacie Node. Może czegoś nie wiem ale tak jak prawie wszystkie IDE które przeleciałem podpowiedzi np z modułów szwankują.
Prosty przykład taki mały skrypt testowy :

var BitSet = require('bitset');
console.log('start');
var bs = new BitSet(1929);

console.log(bs);
bs.setRange(0, 80, 1);
bs. <-- 

var a = Array();
var b = Array();

for (var i = 0; i < 50000; i++) {
  var xb = BitSet.Random(80);
  a.push(xb);
}
b.push(a);
for (i = 49990; i < 50000; i++)
        console.log(b[0][i].toString());
console.log(bs.toString());
console.log(bs);

i w miejscu strzałki po kropce wyświetla takie same pierdoły mimo że ma do dyspozycji package.json i kod źródłowy modułu instalowany npm-em. Coś tu nie gra albo trzeba go jakoś naprowadzić o czym może nie wiem. Jakbyś wiedział chętnie skorzystam.
pozdr
AK

0
LukeJL napisał(a):

IntelliJ przecież zostało zrobione przez Rosjan (chociaż firma ma swoje HQ w Czechach).

Przecież to ryba gdzie jest HQ, ważne jakiej jakości jest final.
poza tym IJ na MBP wali InRuntimeError.

To by było na tyle.

0

Osobiście nie wiem jak można kodować w czymś innym niż IDE od JetBrains. O jakimkolwiek ficzerze bym nie pomyślał, to okazywało się, że moje IDE go ma, tylko trzeba było znaleźć. Próbowałem VSCode, Atoma, Eclispe, Visual Studio, Sublime (część z nich to edytory tekstu, a nie IDE..) i JetBrains dalej no. 1.

Większość osób nie da się przekonać, dopóki nie usiądzie ze mną w pair programmingu i nie zobaczy na własne oczy co ten soft potrafi. Zazwyczaj po czymś takim każdy udaje się po własną licencję.

0
Desu napisał(a):

Osobiście nie wiem jak można kodować w czymś innym niż IDE od JetBrains. O jakimkolwiek ficzerze bym nie pomyślał, to okazywało się, że moje IDE go ma, tylko trzeba było znaleźć. Próbowałem VSCode, Atoma, Eclispe, Visual Studio, Sublime (część z nich to edytory tekstu, a nie IDE..) i JetBrains dalej no. 1.

Większość osób nie da się przekonać, dopóki nie usiądzie ze mną w pair programmingu i nie zobaczy na własne oczy co ten soft potrafi. Zazwyczaj po czymś takim każdy udaje się po własną licencję.

No to nakieruj mnie proszę jak zmusić IJ w aplikacji NODE do podpowiedzi metod z modułu zawartego w paczce modułów. Może tam trzeba wymusić przeglądanie żródeł bibliotek ale nie mogę tego znależć. Wszędzie piszą że zainstalowanie plugina wystarcza ale jak widać na moim przykładzie nie wystarcza. To przykład z VSCode : https://imgur.com/a/B4NZWMA ale identycznie jest w IJ. https://imgur.com/a/AArnxEs.
Jednym słowem, jak zmusić IJ lub VSC do podpoweiedzi z biblioteki zawartej w spisie modułów (packages.json) i katalogu ( node_modules)...
pozdrawiam
AK

0
Desu napisał(a):

Osobiście nie wiem jak można kodować w czymś innym niż IDE od JetBrains.

E tam, bez sensu jest takie myślenie. Każdy koduje w czym mu wygodnie.

O jakimkolwiek ficzerze bym nie pomyślał, to okazywało się, że moje IDE go ma, tylko trzeba było znaleźć.

No właśnie, to zależy od indywidualnych gustów, ale dla mnie przejrzystość interfejsu i szybkość znalezienia danej opcji jest ważniejsza od tego, czy IDE będzie miał z kilka tuzinów dodatkowych ficzerów, nawet takich, z których nigdy nie skorzystam, a jeśli nawet będę chciał skorzystać, to i tak ich nie znajdę, albo nie domyślę się, że są.

Próbowałem VSCode, Atoma, Eclispe, Visual Studio, Sublime (część z nich to edytory tekstu, a nie IDE..)

różnica "edytory tekstu" kontra "IDE" jest dość umowna. Takie VSCode niby jest edytorem, a idzie w stronę IDE, i integruje w sobie mnóstwo rzeczy (masz tam terminal, debugger, obsługę Gita... z wymienionych tylko z terminala czasem korzystam, ale mimo wszystko...). Z drugiej strony nawet w innych edytorach możesz zwykle dodać jakieś wtyczki i też będziesz mieć doświadczenie IDE w edytorze... Różnica tylko, czy będzie to out of the box czy będziesz musiał coś zrobić wcześniej.

Większość osób nie da się przekonać, dopóki nie usiądzie ze mną w pair programmingu i nie zobaczy na własne oczy co ten soft potrafi. Zazwyczaj po czymś takim każdy udaje się po własną licencję.

Pisałem w WebStorm przez jakiś czas. I owszem, była moc (największa przy "inteligencji kodu", np. "go to definition", pokazywanie nieużywanych zmiennych, miałem wrażenie, że WS lepiej rozumie JavaScript niż Atom... Tylko co z tego, skoro miał tak zagracony interfejs, że i tak przesiadłem się z powrotem na wygodniejszego w użyciu Atoma.

Teraz natomiast piszę w VSCode (ale nie przesiadłem się od razu jak wyszło, bo początkowe wersje VSCode były słabiutkie, dopiero z czasem to poulepszali) i jak dla mnie "inteligencja kodu" jest porównywalna z WebStormem (no chyba, że w WebStorm jeszcze mocniej ulepszyli rozumienie kodu, ale tego już nie wiem, bo przestałem używać).

No ale VSCode jest takie 2018... kiedyś wyjdzie jakiś jeszcze lepszy edytor i się przerzucę na jeszcze inny.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1