Samorozpakowujące się archiwa - Jak zrobić?

Odpowiedz Nowy wątek
2006-08-01 12:44
0

Witam
Robiąc instalator do swoich programów natknąłem się na taki problem. Oto wszystko jest już ładnie spakowane (rar, gzip), ale ciągle paczka zawiera kilka plików. Chciałbym zrobić coś takiego, jak samorozpakowujące się archiwa (chociaż i tak już nic nie spakują), co stworzyły by z tego jeden plik .exe, ale po rozpakowaniu uruchomiły następny. Próbowałem już robiś Self-Extractory WinZipem i TComem, ale ciągle tylko rozpakowują. Do tego pytają się o miejsce przeznaczenia. Czy wiecie, jak zrobić coś takiego i czym? Chodzi mi o rozwiązanie podobne do instalatorów mozilli (jeśli nie wiecie, o co chodzi, to zmieńcie rozszeżenie instalki firefoxa na .zip)
Proszę o szybką pomoc... ;-(


Pozostało 580 znaków

2006-08-01 15:01
0

//nie cytuj calych postow tuz nad swoim - M
Poszukaj na goolach InnoSetup doskonałe narzędzie do robienia instalek. Ma tyle możliwości i jest bardzo proste w użyciu... No i jest open source... :]

Pozostało 580 znaków

2006-08-01 15:05
0

Też polecam to narzędzie :)

Pozostało 580 znaków

2006-08-01 15:23
0

Mam InnoSetup, ale nie o to chodzi. Ja zrobiłem taką instalkę, która np. umożliwia instalację platformy .net, jeżeli użytkownik jej nie ma. Czytałem, że inno setup ma jakiś swoj język skryptów, ale nigdy nie szukałem żadnych oradników do niego. Mogli byście mi powiedzieć, skąd znacie ten język? (gdyby co, znam: c, c++, c#, Pascal, Delphi, PHP, MySQL, VBA, Jave i może jeszcze coś (nie pamiętam))


Pozostało 580 znaków

2006-08-01 17:10
0

Język skryptowy znamy z Helpa wszystko tam jest trzeba dobrze szukać.
Przyznam jest to trochę na początek uciążliwe ( a co nie jest ) ale przyśpiesza pracę
jak tworzy sie nowe wersje programu i instalkę do niego.

A pytanie o ProgressBara to jest klasa TNewProgressBar.

Poczytaj trochę na temat CreateCustomPage na początek....

Pozostało 580 znaków

2006-08-01 18:10
0
chesti napisał(a)

Język skryptowy znamy z Helpa wszystko tam jest trzeba dobrze szukać.

i kto to mówi :-P


- Ciemna druga strona jest.
- Nie marudź Yoda, tylko jedz tego tosta.
Google NIE GRYZIE!
Pomogłem - kliknij

Pozostało 580 znaków

2006-08-17 12:21
0

Jak tylko zajżałem do helpa, to mnie zatkało, po co pisałem o tym, skąd się go nauczyć.
W sumie, to całkiem podobny do plików .ini jest ten skrypt, ale mam kilka pytań (tym razem dotyczących iss) : czy można skryptem sprawdzić np. : Czy użytkownik posiada zainstalowaną platformę .net 2.0 ( taką wymagają niektóre moduły mojego projektu), a potem pobrać z netu wymaganą instalkę i ja uruchomić? W poprzednim założeniu, ta instalka miała być dodawana do głównego archiwum (4eg.: MTT_Install.pack - czyli .rar.gz), a potem rozpakowywana i uruchamiana poprzez ShellExecute, jeśli instalator nie wykryła zainstalowanej odpowiedniej wersji.


Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0