Czy CrabLang to alternatywa dla Rust?

0

Czy CrabLang będzie lepszą społecznościową alternatywą dla języka Rust, bez polityki i poprawności politycznej?
https://www.reddit.com/r/rust/comments/12pr0bw/rust_foundation_rust_trademark_policy_draft/
Polityka fundacji Rusta zraziła wielu programistów do tego języka i powstał rozłam w tej społeczności, dlatego stworzono CrabLang.
https://crablang.org/
https://github.com/crablang/crab
https://news.ycombinator.com/item?id=35592005
https://www.reddit.com/r/programming/comments/12n0dqc/crablang/

3

Nie, nie będzie.

0

W sensie że zaj'bali kod z Rusta, zmienili logo i teraz udają kilerów rusta?
Nawet nie podmienili wszystkich wystąpień słowa Rust na Crap -> https://github.com/crablang/crab/blob/master/CONTRIBUTING.md

Dzień dobry

0

Dlaczego nie będzie rozwiń myśl? Ten język stworzyli ludzie z ekipy Rusta, ponieważ nie podobała im się polityka ludzi na górze z tej fundacji.

1

Dlaczego nie będzie rozwiń myśl?

Hm, Myślę że bez polityki i poprawności politycznej ale też bez finansowania. A bez finansowania, po godzinach trudno rozwijać nowy język. To już nie czasy Perla, że w przerwie na lunch można stworzyć nowy język programowania :(

3

Zraz jak pojawił się Rust, to się pojawiło kilka lepszych "Rust'ów".
Żeby język sie utzrzymał musi go zacząć używać ważniejsza korporacja (Java - Orcal/Sun, C# - Microstoft, Swift - Apple, Golang - Google, Rust - Mozilla...), lub bardzo duża społeczność (ale tu brak na to dowodów).
Generalnie chodzi o to, żeby mieć pewność, że jezyk będzie nadal będiz wspierany/rozwijany/poprawiany za 5/10/20 lat.

Ergo CrabLang dołączy do setek innych języków programowania, który będzie używany jedynie przez małą grupkę zapaleńców.

Techniczne właściwości języka mają drugorzędne znaczenie - patrz Obejctive-C.

5

bez polityki

Nie ma czegoś takiego jak bez polityki. Może być tylko polityka z którą się zgadzasz, więc jest przezroczysta.

0
MarekR22 napisał(a):

Zraz jak pojawił się Rust, to się pojawiło kilka lepszych "Rust'ów".
Żeby język sie utzrzymał musi go zacząć używać ważniejsza korporacja (Java - Orcal/Sun, C# - Microstoft, Swift - Apple, Golang - Google, Rust - Mozilla...), lub bardzo duża społeczność (ale tu brak na to dowodów).

Pamiętam. BTW czasem nawet to że korpo za tym stoi nie pomaga.
M$ też miał rozwijać jakiegoś swojego Rusta do pisania nowego windowsa i nic nowego nie słychać. (Tak samo jak M$ miał opracować swój język bez pętli. Tak się tym chwalili że jest bez pętli jakby sami wymyślili Haskell i też coś nie słychac nic nowego.)

Google jeszcze swojego Carbona rozwija (co też ma być wydajny jak Rust). Ale też za dużo o tym nie słychać. Według Tiobe Carbon jest na 168 pozycji w ich rankingu opartym na ilości materiałów w internecie

Za to Zig wbił się fo pierwszej 50. Ciekawe kto go sponsoruje

1

Nie wiem, o co tam dokładnie poszło z tym Rustem, ale ani jednemu, ani drugiemu dobrze nie wróże jak już takie pęknięcie są w społeczności.

1

forkowanie może być tymczasowym aktem buntu i wzięcia sprawy w swoje ręce

Node.js zostało kiedyś sforkowane jako IO.js
https://www.infoworld.com/article/2855057/why-iojs-decided-to-fork-nodejs.html
później powróciło i z tego co rozumiem, to zostało zmerdżowane z powrotem do Node.js
https://www.theregister.com/2015/09/09/node_js_v400_reunites_with_io_js/

Czyli miało to pozytywny wpływ.

0

Najważniejszy bastion to systemy operacyjne, kompilatory, silniki graficzne, maszyny wirtualne(JVM, CLR), biosy, uefi, przeglądarki i sterowniki

Wyróżneinei moje.

Nie mam pojęcia jak w C#, ale właśnie wracam z Geeconu i tam prawie co druga prezentacja była o GraalVM i Graal. GraalVM to JVM z wewnętrznym kompilatorem napisanym w Javie (a nie w C++). Ale ciekawszy jest Graal który jest normalnym kompilatorem Javy napisanym w Javie i generującym obrazy natywne. Wiec można mieć aplikację natywną napisaną w Javie. W tym np Maszynę Wirtualną w Javie która sama do działąnai nie potrzebuje maszyny wirtualnej
Oprócz tego istnieje ScalaNative i KotlinNative, ale nie wiem w jakim języku są napisane, oprócz tego że pod spodem używają LLVM.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1