Programowanie pod linuksem

0

na windowsie nie ma problemy ze znalezieniem srodowiska. jest Delphi, Visual Studio etc. a co jest na linuksie? czego uzywa sie do pisania programow? w czym np jest pisana quatna? czy znacie jakies arty na temat pisania aplikacji linuksowych?

0

Większość języków ma kompilatorki pod linuksem: C++ (np. gcc), pascal,object pascal (Borland Kylix), java, python i wiele innych. Do budowy interfejsu też istnieją gotowe biblioteki (np. java ma je), masz też QT, czy inne. Do wyboru do koloru. OpenGL też można używać, a WinAPI wcale nie jest do nieczego potrzebne.

0

Ja tam pisze w KWrite, ew Kate.

a WinAPI wcale nie jest do nieczego potrzebne.

No ciezko w winapi pod uniksem programowac [glowa]

0

kdevelop
anjuta
eclipse
code::blocks
C++BuilderX
vim
(x)emacs

i pewnie pare innych

Sam używam emacsa + cc-mode + gdb lub z python-mode, ale najlepiej jak sam zobaczysz co Ci pasuje.

To mój pierwszy post :)
Pozdrawiam

0

Do Pascala? Kylix, Lazarus.

Jest też o ile pamiętam środowisko MonoDevelop dla platformy Mono.

0

nie zapominajcie o javie :>
do javy wszystkie IDE napisane w javie ;-) np.: Eclipse.

0

Nasm/as+ld i przerwanie systemowe int 80h.

/* FASM lepszy. Nawet ld nie jest mu potrzebny :) - dryo */

0

Ja używam kwrite, gcc, gdb, fpc. Jeżeli potrzebujesz interpreter lub kompilator, to znajdziesz go na płytce z pakietami albo w necie. Nie będziesz miał z tym większych problemów. Jeżeli chcesz używać okienek to masz coś takiego jak gtk.

0
lord_didger napisał(a)

Jeżeli chcesz używać okienek to masz coś takiego jak gtk.

Albo QT ;)

0

kate , bo ma wbudowana konsole :) i w konsoli gcc + gdb ;]

dobra, zaraz ktos wyskoczy z pico lbo mcedit :> prawda jest taka, ze kazdy uzywa tego czego chce. srodowisk, edytorow, sposobow kompilacji jest duzo wiecej niz pod windowsem. a i samo tworzenie oprogramowania, biblioteki, funkcje sa bardziej przejrzyste.

gcc tylko jest jeden :>

// vim na wieki! - Ktos ;)

// jak ja lubie podsumowywac tego rodzaju watki... 4 z 10 odpowiedzi byly pisane z windowsa, 6 uniksa z czego 2 z bsd (open i free) a 4 z linuksa :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1