Jaki linux pod programowanie

0

Jaki linux pod programowanie chodzi mi o języki jak javascript,jquery,python,html,css3,c#,visualbasic 2010,selenium

2

To, o czym tu piszesz, można zrobić na większości dystrybucji. Jednak przy zabawie z fameworkami itp. warto pomyśleć o Mint, Ubuntu albo innej dystrybucji, która ma w miarę świeże pakiety. Oczywiście większość "zabawek" do tworzenia stron można ściągnąć ręcznie albo przez IDE, ale z repo przynajmniej ktoś wykonał dodatkowe testy danej wersji i mamy je z pudełka.
Sama dystrybucja to nie wszystko. Pewnie zaczniesz też korzystać z IDE. Apki Jetbrains robią tu dobrą robotę, np. Webstorm, Pycharm.

0

Jeśli tylko programowanie to coś lekkiego, może Mint.
Ja osobiście na moim starym laptopie mam gentoo, ale wykorzystuje go tylko do programowania, czasem serfowania po internecie. Ale nie polecam. Żeby dobrze się w nim czuć i poruszać trzeba czasem sporo się znać.
Natomiast na desktopie mam zainstalowany Manjaro (dystrybucja na Arch), bardzo przyjemne distro - polecam.

2

Mint plus Cinnamon i zapomnisz ze to Linuks.
Dodaj Steam plus Proton to nawet na tym pograsz.
Srodowiska pod kursy lub testy bibliotek polecam zwirtualizowac (vagrant, virtualbox, docker).

0

Gentoo i Arch wybierz jak chcesz być developerem linuxa zaczynasz już przy instalacji systemu.
Manjaro, Mint, Ubuntu to jak chcesz się polansować że masz linuxa.
Do tego co chcesz robić to może Fedora np wersja Workstation:
https://getfedora.org/pl/workstation/
ale mogę się mylić.

0

Arch, a jak nie znasz Linuxa, to Ubuntu.

7

skoro zadajesz takie pytanie to wez cos co w wiekszosci przpadkow po prostu dziala bez konfiguracji i kombinowania. nie sluchaj ludzi co ci doradzaja arch czy gentoo na poczatek, najzwyczajniej nie maja pojecia o czym mowia i/lub chca sie polansowac ze tacy poweruserzy z nich

0

C# z selenium na linuxie? To może być ciekawe.

Bierz to, czego używa jakiś Twój znajomy.

0
zarejestrowany_troll napisał(a):

C# z selenium na linuxie? To może być ciekawe.

Bierz to, czego używa jakiś Twój znajomy.

Jakbyś dawno nie wychodził z jaskinii to .net core już od kilku lat śmiga na linuksie ;)

1

Od "śmiga na linuxie" do "można komfortowo pisać kod na linuxie" jest daleka droga. VS z tego co wiem nie ma, jest tylko VSC,a nie wiadomo jak się selenium zachowa z .net core.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1