Jak pracować na serwerze lokalnym

0

Cześć. Jutro zaczynam robotę, ale będę pracował na serwerze lokalnym(bodajże Apache z MySQL i php). Problem mój polega na tym, że nigdy w życiu nie robiłem nic na serwerze lokalnym i chcę się dowiedzieć, czego mogę się spodziewać, a także chcę, żebyście byli wyrozumiali, jeśli chlapnę poniżej głupotę.

Załóżmy, że napisałem jakiś skrypt w php i teraz chcę go przetestować. To co muszę zrobić? Wystarczy, że w przeglądarce wpiszę np: localhost lub 127.0.0.1?

Jeśli nie, to jak?

0

Jeżeli jest to index.php. Ogólnie po prostu wpisujesz localhost/katalog/nazwa skryptu.php i powinno działać. Oczywiście skrypt musi być zapisany w katalogu serwera odpowiednim, z którego on bierze pliki do wyświetlania. Na przykład \Inetpub\wwwroot na MS IIS.

0
Juhas napisał(a)

Załóżmy, że napisałem jakiś skrypt w php i teraz chcę go przetestować. To co muszę zrobić? Wystarczy, że w przeglądarce wpiszę np: localhost lub 127.0.0.1?

Tak. W oknie przeglądarki wpisujesz adres IP serwera, może być to twój adres w sieci lub 127.0.0.1 (localhost). Jeżeli uruchomisz usługę na innym porcie np. na 8080 to wpisujesz http:\localhost:8080
Mozesz w ten sposób również łączyć się z MySQL, jeżeli korzystasz z programów typu Navicat, host - localhost, port - 3306

0

Albo przez localhosta (127.0.0.1 , ::1) albo przez inne nazwy maszyny (i inne ip przypisane np. 192.168.x.y).

0

loool
to zajefajny z ciebie pracownik bedzie
gratuluje Twojemu szefowi wyboru

co do tematu:
mozna tez spod powloki:

# echo "<? echo test; ?>" > test.php
# php test.php 
test

co do tekstu typu:

Tak. W oknie przeglądarki wpisujesz adres IP serwera, może być to twój adres w sieci lub 127.0.0.1 (localhost). Jeżeli uruchomisz usługę na innym porcie np. na 8080 to wpisujesz http:\localhost:8080

to pan chyba zapomnial ze wszystko zalezy od konfiguracji serwera http, i takie "porady" tylko mieszaja w glowach
(BTW 8080 to najczesciej serwer proxy, i nie wiem co to ma do pytania)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1