mail na serwerze lokalnym

0

Witam. Mam pewien problem... Posiadam program w którym do jego poprawnego działania muszę najpierw zalogować się na konto pocztowe (np poczta na wp.pl onecie czy czymkolwiek innym) - analogicznie muszę podać:
adres serwera SMTP
port
nazwa użytkownika
hasło
nadawca
adres nadawcy (e-mail)

jednak problem jest taki że chcę wysyłać ze swojego komputera te wiadomości. jak mogę to zrobić? wszystkie programy - serwery które instalowałem na komputerze po prostu nasłuchują, nie nadają jednak hasła ani nazwy użytkownika. W XAMPPie da radę to zrobić? Brak mi koncepcji. Wykup domeny nie wchodzi raczej w grę proszę Państwa. Pozdrawiam

0

a przy pomocy czego to w ogole wysylasz?

0

program napisany w delphi, korzysta ze sterowników itd windowsowych

0

No to faktycznie, z miliardów możliwości zwężyłeś krąg poszukiwań do milionów. Source jakieś plz?

0

hehehe :d

Panowie tutaj podaję link: http://www.speedyshare.com/files/24713283/wysylanie_emaili.rar

chodzi mi o korespondencję masową z mojego komputera, a więc logicznie i analogicznie legalną. czegoś takiego nigdy nie robiłem. mam program, szukałem gdzie umiałem i klops, od kilku dni nie mogę problemu przeskoczyć...

0

chodzi mi o korespondencję masową z mojego komputera, a więc logicznie i analogicznie legalną.
nie widzę tu nic dowodzącego "legalności" - tj, że to nie spam.
nie robię w delphi, więc Ci nie pomogę.
ale moim zdaniem trochę dziwnie się do tego zabierasz. po grzyba Ci xampp jak to robisz w delphi?
jeżeli chodzi tylko o wysyłkę maili i masz już xamppa to nie lepiej ściągnąć jakiś gotowy skypt do massmailingu? dużo takich..

0

do dzek69

  1. Nie jestem na forum sądowym, tylko na forum programistycznym. Krzywdę ludziom można zrobić suszarką która teoretycznie ma służyć do suszenia włosów. Po prostu trochę mnie dotknęło to co napisałeś o legalności ponieważ jestem zbyt poważnym człowiekiem abym nie reagował na rzeczy które mnie dotyczą i są niesłuszne.
  2. Program (ten w delphi) jest "ładny", dość wygodny w obsłudze, więc problemem pozostaje serwer na swoim komputerze, lecz nie mogę nigdzie uzyskać fachowej pomocy i wskazówki czy oraz jak mogę to zrobić.
  3. Dziękuję za wskazówkę że są skrypty do mass mailingu. Czy mógłbyś mi udzielić jakieś porady w jaki sposób skonfigurować, edytować bądź w jakikolwiek inny sposób uruchamiać te skrytpy do poprawnego wysyłania maili? Bądź... czy mógłbyś mi przesłać jakiś poradnik, link bądź cokolwiek co mi pomoże?
0

Z tego co zrozumiałem to po prostu potrzebujesz lokalnego serwera SMTP. Pod Windows jakieś są, np.: http://stackoverflow.com/questions/30076/need-a-lightweight-free-windows-smtp-server. W XAMPP-ie chyba tego nie ma wbudowanego. Domena nie jest do niczego potrzebna. Ale może być przydatna.

Kiedyś słyszałem coś o wspominanym i w tym wątku na StackOverflow programie hMailServer. Tam się konfiguruje jakiś użytkowników i im nadaje hasła, potem się robi host localhost/user/hasło wybrane i to ma działać. Nie wiem dokładnie jak to się robi, nigdy tego nie robiłem.

Ewentualnie - jeśli jesteś programistą, zawsze zostaje możliwość modyfikacji programu tak, że będzie się łączył z serwerem SMTP odbiorcy bezpośrednio i przesyłał mu wiadomość. Względnie można napisać własny, lokalny serwer SMTP. Można tez użyć Linuksa i postawić na nim program postfix.

Ale:

  1. Twój ISP może blokować port 25, abyś nie mógł wysyłać wiadomości/stawiać własnego serwera SMTP. Tak robi np. Neostrada (standardowo, da się wyłączyć). Czy robi tak Dialog - nie wiem.
  2. Masz zmienny adres IP z puli klientów Dialogu - co może automatycznie powodować odrzucanie twoich wiadomości przez inne serwery pocztowe, podejrzewając spam spowodowany przez jakiś botnet.
  3. W zależności od tego, co sobie wpiszesz do pola "From:", e-mail może być odrzucany jako spam, gdy adres IP twojego serwera nie będzie dozwolonym adresem serwerów SMTP dla danej domeny (tzw. SPF). Jeśli zostawisz sobie From w postaci user@localhost to takie wiadomości też mogą być odrzucane przez filtry.

Tak, wiem, że to nie jest forum prawne. Jeśli jednak chciałbyś wysyłać spam, to opamiętaj się i zrezygnuj z tego. Niezależnie od kwestii legalności, spam jest szkodliwy.

0
  1. Sam się zacząłeś tłumaczyć nie wiadomo dlaczego, w dodatku podając nieprawdziwą informację (jakoby poczta z własnego komputera zawsze miała być legalna) - tylko zwróciłem uwagę, przecież Cię nie atakuję
  2. Jeżeli ten program służy dodatkowo jeszcze czemuś innemu, no to chyba wygodniej zintegrować go z delphi. Ale nie rozumiem co po Tobie jakiś serwer lokalny. Pocztę chcesz wysyłać z konta np wp/onet/gmail - nie potrzebujesz do tego serwera. Przecież to to samo jakbyś wysyłał pocztę Outlookiem. Myślę, że gotowca wysyłającego maile w delphi znajdziesz na google - potem tylko kopiuj-wklej i powinno być ok?
  3. Nigdy nie używałem żadnego skryptu do mass mailingu, więc nie podam nazw - google za to zna ich setki. Żeby taki skrypt w PHP postawić potrzebujesz ww. XAMPPa - konfigurować go nie musisz raczej (chyba, nie korzystam z XAMPPa, ale chyba po to on jest, żeby zainstalować i żeby działało). Wrzucasz skrypt do odpowiedniego folderu, w przeglądarce otwierasz http://localhost/ i powinno działać.

Generalnie najwięcej i najszybciej znajdziesz na google. Chyba, że wolisz czekać aż jakiś znawca przypadkiem wpadnie akurat na ten topik.

0

dzek69 - dziękuję za miłą i rzetelną odpowiedź :) to jakim laikiem jestem może trochę porażać kogoś kto umie wiele, ale naprawdę starałem się znaleźć co nieco w google. Teraz już nie będę zawracał głowy. Pozdrawiam.

0

jak cos sie dowiesz wiecej i bedziesz mial pytania to wracaj i pytaj smialo

0

Ktos - kurde dzięki :) jak widać sprawa jest nie taka łatwa... poszukam gdzie tylko mogę, ale wskazówki od ciebie sobie zapiszę i zapamiętam.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1