Wysyłanie na mail

0

Witam. Chciałbym wysłać informacje na mail użytkownika, aktualnie zalogowanego. Przy rejestracji e-mail jest zapisywany do bazy. Pytanie jak ten mail wywołać po sesji zalogowany. Tutaj jest skrypt, który napisałem, lecz nie wysyła maila. Zapewne to coś z zapytaniem do bazy.

$result3 = mysqli_query($dbc3,$query3) or die ('Zakupiłeś już ten produkt.');
if($result3)
{
$mysql_query("SELECT email FROM uzytkownicy WHERE nick='$nick'");
$email = $_GET['email'];
$subject = 'Zakup Produktu';
$message = 
'Dziękujemy za złożenie zamówienia
Zamówiłeś: 
Produkt: '.$produkt. '
Cena: '.$Cena;
$header .= "Content-type: text/html; charset=utf-8"; 
mail($email, $subject, $message, $header);
$query4=mysql_query("DELETE FROM Koszyk WHERE nick='$nick'");
}

header('Location: zakupkomunikat.php'); 
0

$mysql_query napisałeś zamiast mysql_query

0

To nie to. To coś z pobieraniem maila z bazy danych. Gdy wpiszę odpowiedni adres mail pod zmienną $email to wysyła się bezproblemowo.

0

to coś z pobieraniem maila z bazy danych.... ale to nic związanego z funkcją mysql_query! wtf?

  1. Dlaczego masz tam $mysql_query, co to robi i dlaczego?
  2. (inżynieria baz danych): kluczem podstawowym w praktycznie każdym przypadku powinna być samoinkrementująca się liczba całkowita; utwórz dodatkowe pole unique, jeśli potrzebujesz dodatkowo identyfikacji ciągiem znaków (patrz: Twoje tabele uzytkownicy oraz koszyk).
0

Założeniem $mysql_query było pobranie z tabeli uzytkownicy maila, którego przypisałbym do zmiennej $email.
Po głębszym przemyśleniu faktycznie nie potrzebnie zastosowałem mysql_query, wystarczyło zapytanie przypisać do jakiejś zmiennej.

0

Po 1. Jeśli chodzi o wykonywanie zapytań, to powinno się to robić przez zmienną. Tzn. nie wklepujemy zapytania do mysql_query, tylko przekazujemy tam zmienną. W specyficznych przypadkach (dłuższe zapytania) to po prostu nie zadziała. Po drugie, najpierw używasz msqli, a potem mysql. Zdecyduj się na coś. Nie możesz używać dwóch providerów jednocześnie. Po trzecie - w takich przypadkach zobacz sobie, co masz w zmiennej odczytanej z bazy danych. Po któreś tam, nie pobierasz maila z bazy danych, tylko z GETa :| Wykonujesz zapytanie SELECT, ale nie robisz zupełnie niczego ze zwróconym rezultatem.

0

A tak na przyszłość to by się przydało:

  1. Poczytać o SQL Injection i PDO
  2. Do wysyłania maili lepiej używać: https://github.com/PHPMailer/PHPMailer

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1