Komputer do 14k z firmy Apple - prośba o doradzenie

0

Hej,

Niestety, ale nadszedł ten moment kiedy zdecydowałem się przesiąść na iOS'a ze względu przede wszystkim komfortu i wygody pracy. Pracowałem długi czas na Windowsie, ale nie szło programować, nie będę tutaj pisać ale jest sporo niekompatybilności programów, nie działa do końca poprawnie Docker i Minikube. Niby jest WSL2 ale no własnie jest to co pisałem wcześniej, wiele programów nie działa tak jak powinno np. skaffold. Nie działają mi także niektóre skrypty w bash na WSL2. Próbowałem się migrować na Windowsa, bo mam Dual Boota - drugi system Linux Mint. Żeby nie było, ale nie jestem świeżakiem. Z Linuxem podobnie miałem problemy, przede wszystkim brak sterowników do mikrofonu pojemnościowego na USB, kamerki, Discord nie działa poprawnie, z IntelliJ też miałem chore jazdy i tak samo z OBS.

To wszystko zmierzało ku temu, że po prostu - traciłem nieraz całe wieczory na konfiguracji. A jak każdy wie, czas nie jest z gumy, mam swoje inne obowiązki, rodzinę itd.

Miałem okazję pracować jako Developer w Javie na Macbooku z procesorem M1 no i ogólnie jestem pod mocnym wrażeniem. Wszystko działało, że tak powiem od strzała. Do tego touchpad działał jak bajka, bardzo fajnie mi się na nim programowało nawet siedząc na sofie.

Zdecydowałem się póki co na te dwa modele:

Apple Mac Studio M2 Max 12-core CPU + 30-core GPU / 64GB RAM / 512GB SSD / Srebrny (Silver) - 13 899 zł
https://lantre.pl/apple-mac-studio-m2-max-12-core-cpu-30-core-gpu-64gb-ram-512gb-ssd-srebrny-silver-26567.html

Apple MacBook Pro 14" M3 Pro 11-core CPU + 14-core GPU / 36GB RAM / 512GB SSD / Srebrny (Silver) - 13 899 zł
https://lantre.pl/apple-macbook-pro-14-m3-pro-11-core-cpu-14-core-gpu-36gb-ram-512gb-ssd-srebrny-silver-mrx63ze-a-r1.html

Przeznaczenie to głównie development w Javie + DevOps bo w tym się specjalizuję. Chciałbym na k8s postawić lokalnie minimum malutki cluster kafki, 4 mikroserwisy, jakiś gateway, bazę danych, narzędzie do logów typu Grafana.

O ile w przypadku Mac Studio mając 64 GB Ramu w ogóle się o to nie boję to boję się że na Macbooku z 36 GB RAMU będzie trochę tego mało. W dodatku pragnę zaznaczyć, że planuję streamować na Twitch. Z kolei z Mac Studio jestem uwiązany do biurka, a z Macbookiem jestem bardziej mobilny.

Co wy byście wybrali, może widzicie jakieś alternatywy?

2

@cerrato Wydaje mi się, że ten temat wymaga Twojego komentarza ;-)

2
Sambor_Dev napisał(a):

Niestety, ale nadszedł ten moment kiedy zdecydowałem się przesiąść na iOS'a ze względu przede wszystkim komfortu i wygody pracy.

Na urządzeniach, które podlinkowałeś, raczej nie pobawisz się systemem iOS.

Sambor_Dev napisał(a):

Co wy byście wybrali, może widzicie jakieś alternatywy?

Sądzę, że jeśli kupisz ten sprzęt, to przepłacisz za wydajność, której w pełni nie wykorzystasz.
Za połowę tej ceny kupisz mocnego PC, który spokojnie da radę spełnić Twoje wymagania.

Sambor_Dev napisał(a):

Pracowałem długi czas na Windowsie, ale nie szło programować, nie będę tutaj pisać ale jest sporo niekompatybilności programów, nie działa do końca poprawnie Docker i Minikube. Niby jest WSL2 ale no własnie jest to co pisałem wcześniej, wiele programów nie działa tak jak powinno np. skaffold. Nie działają mi także niektóre skrypty w bash na WSL2. Próbowałem się migrować na Windowsa, bo mam Dual Boota - drugi system Linux Mint. Żeby nie było, ale nie jestem świeżakiem. Z Linuxem podobnie miałem problemy, przede wszystkim brak sterowników do mikrofonu pojemnościowego na USB, kamerki, Discord nie działa poprawnie, z IntelliJ też miałem chore jazdy i

Straszne rzeczy piszesz, ale na szczęście innym ludziom pod Windowsem wszystko działa.
Apple to nie jest rozwiązanie. Już lepiej jak zrobisz "formata".

Sambor_Dev napisał(a):

tak samo z OBS.

Mi najlepiej nagrywa się ekran aplikacją GeForce Experience. Jak tylko masz PC z kartą NVIDIA, to warto skorzystać.

2

Bierz MBP, ze względu na uniwersalność.
Uczulonych tutaj na Apple nie czytaj, bo jak zapytasz o sensowną alternatywę pod względem wydajności, czasu pracy na baterii, kultury pracy, wagi-podręczności, wykonania, ekranu, touchpada, klawiatury czy głośników to okazuje się że jednak Macbook nie jest taki zły 😢 😢

Miałem okazję pracować na M1 Pro w projekcie gdzie uruchamiałem około 10 kontenerów w tle, IDE IntelliJ, jakieś fatjary, przeglądarkę, sqldeveloper itd. i żadnej zadyszki nie pamiętam posiadając 32gb ram - moim zdaniem to optymalna ilość, więc 36gb powinno wystarczyć Ci spokojnie na kolejne lata.

Poza tym nawet nie kojarzę hałasu wentylatora, gdzie przy podobnym wykorzystaniu i7 w starszej 16" załączał się co chwilę.

0

Ta cena. Ale dojenie.


Ja ostatnio staremu instalowałem sterownik na linucha do takiego gućka tendy które po USB się wkładało i ono łapało wifi które inne gućko puszczało w piwnicy łącząc się przez sieć elektryczną z górą domu gdzie kolejne gućko podpięte pod ethernet...

Półgodziny rozszyfrowywałem skrypt instalacyjny dołączony do tego g... aby na koniec stwierdzić, że ktoś chyba coś przekopiował sobie z internetu nigdy nawet go nie odpalając.
Make wchodziło w nieskończoną pętlę w obiekcie który miało stworzyć wywoływało w pewnym momencie siebie jeszcze raz. Ostatecznie na toiletoverflow ktoś zasugerował, zdobycie sterowników z jakiegoś gita. Tam instalkę ogarnąłem już szybko bo trzeba było tylko zrobić parę symbolik linków ( jakże mogłoby coś od razu na linuksie zadziałać, to by była obelga ).
Posypie się przy najbliższym sysupdate więc kazałem staremu nigdy nie robić updejta xD. komputer w piwnicy to ch...


Widziałem sporo ludzi męczących się z WSL2. Sam na początku byłem zaciekawion ale zostałem przy cygwinie jak już musze babrać sie w win.

2

ja z kolei polecam MacBooki. Od 12 lat korzystam tylko z Maca i nie mam na co narzekać 😉

1

Apple Mac Studio M2 Max jest bez monitora i ma zintegrowaną kartę graficzną!
Ergo skąd tak duża cena (nawet jak na Apple)?
Dziwna jest też rozbieżność tytułu z opisem: "Nawet 96 GB zunifikowanej pamięci RAM do jednoczesnej", "Nawet 8 TB superszybkiej pamięci masowej SSD" - radziłbym to najpierw wyjaśnić.

Jest jeszcze hardware do AI: "16-rdzeniowy system Neural Engine". Ale z twojego opisu wynika, że go nie wykorzystasz.

IMO lepiej kupić tańszego Apple, a wszystkie usługi jakie wymieniłeś trzymać na innym sprzężcie (IMO chmura wyjdzie taniej).
Sam korzystam MacBook Air z 2015 (mam od nowości) i nadal działa super - działa tak dobrze, że powstrzymuje mnie od kupna nowego sprzętu.
A profilowałem na nim dużą aplikację biznesową (apka dla użytkownika końcowego - a nie serwer).

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1