Router od Neostrady Orange

0

Router do Neostrady (10/1 Mb)

Mam poki co Livebox 2.0 i oto co mi w nim nie pasuje:

  • gdy ktos pobiera duzy plik albo cos z torrentow reszta nie ma internetu
  • zrywajace sie wifi
  • zrywa pobieranie dużych plikow przez wifi (po kablu dziala)
  • forwardowanie portow do komputerow poloczonych przez wifi nie dziala
    (po kablu dziala ale czesto trzeba resetowac interfejs sieciowy bo inaczej
    gubi ustawienia)
  • Upnp niby jest ale nie dziala
  • co jakis czas gubi internet, trzeba go resetowac

Tak wiec interesuje mnie ruter ktory obsluzy 4-6 urzaden (komputery, telefony, radio internetowe),
ma conajmniej 2 zlacza Ethernet. Najtansza chinszczyzna mnie nie interesuje, bo juz ja mam. Co polecacie?

1
lenny666 napisał(a):

Co polecacie?

  1. Dowolny router ADSL z trybem bridge (PPPoE na portach Ethernet).
  2. Maszyna z OpenBSD jako klient PPPoE, router i firewall (do tak małego ruchu wystarczy nawet PC Engines APU).
  3. Switch z PoE (może być TL-SG108PE).
  4. Access point WiFi sufitowy/ścienny zasilany przez PPPoE.

Na routerze ADSL wyłączasz WiFi i włączasz tryb bridge. Na OpenBSD konfigurujesz interfejs pppoe(4) oraz LAN, a jako firewall i NAT pf(4), uruchamiasz serwer dhcp (dhcpd(8)) i DNS (unbound(8)), włączasz forwarding w sysctl.conf(5).

Do tego podpinasz jeszcze access point WiFi, i tyle.

2

Myślałem, że takie Liveboxy to już śmiercią naturalną wymarły. Ile lat ma to urządzenie, z ciekawości?
Masz ADSL ciągle(nie vDSL)? Orange nie zaproponował Ci nowej umowy, z lepszym transferem i ewentualnie nowym urządzeniem?
Jeśli tak, to przed zakupem czego kolwiek skontaktował bym się na Twoim miejscu z nimi i podpytał czy nie ma czegoś lepszego lub nawet światłowodu.
Bo tak to wydasz pieniądze.

0

Dostaw drugi router z opcją QoS i niech on puszcza neta do urządzeń w chacie.

0
onomatobeka napisał(a):

Dostaw drugi router z opcją QoS i niech on puszcza neta do urządzeń w chacie.

Bezsensowna porada. @jurek1980 napisał Ci dlaczego.

0
jurek1980 napisał(a):

Myślałem, że takie Liveboxy to już śmiercią naturalną wymarły. Ile lat ma to urządzenie, z ciekawości?
Masz ADSL ciągle(nie vDSL)? Orange nie zaproponował Ci nowej umowy, z lepszym transferem i ewentualnie nowym urządzeniem?
Jeśli tak, to przed zakupem czego kolwiek skontaktował bym się na Twoim miejscu z nimi i podpytał czy nie ma czegoś lepszego lub nawet światłowodu.
Bo tak to wydasz pieniądze.

Ten Livebox ma ponad 10 lat, ciagle ADSL. Swiatlowodu brak, lepszego internetu po tym miedzianym kablu tez. Dlatego szukam jakiegos przyzwoitego routera.

0

ciagle ADSL

I nawet vDSLa nie ma? To że po miedzi to po miedzi, ale technologia idzie do przodu. Jako nowy klient to już chyba nawet ADSLa nie da się założyć.

0
jurek1980 napisał(a):

ciagle ADSL

I nawet vDSLa nie ma? To że po miedzi to po miedzi, ale technologia idzie do przodu. Jako nowy klient to już chyba nawet ADSLa nie da się założyć.

10Mb/1Mb to maks co sie da wycisnac z tego lacza. Zarowno w punkcie Orange, jak i tu: https://www.orange.pl/internet/internet-domowy

1

Nie ma tam u Ciebie innych dostawców Internetu?

1

To już wolałbym chyba LTE. Jak masz inwestować w coś to, coś co da Ci jakiś komfort korzystania jak na >2020

0
Alley Cat napisał(a):

Nie ma tam u Ciebie innych dostawców Internetu?

jest jeszcze radiowy 15Mb/1Mb (ale czy jest sens sie przesiadac? chyba nie), no i komorkowi T-Mobile (do 60/60 mb bez limitu pobierania, ale rozne opinie czytalem o nich), Play, itd.

1

@jurek1980: vdsl działa na krótkie odległości od centrali, jakby był bliżej to dawno by mu zaproponowali a nawet sami zmienili bo łącze 10mb jest tylko tam gdzie nie da się nic więcej bo cena jest taka jak 20 i 40. U mnie jest to samo. twiedza że ich systemy wykrywają że do centrali mam 5km i nie dadza nic wyższego. Vdsl daje przewagę jeśli dobrze pamiętam na kilkuset metrach, powyżej jest słabsze niż adsl.

Przechodząc do sedna @lenny666 "gdy ktos pobiera duzy plik albo cos z torrentow reszta nie ma internetu" to jest normlane na tak słabym łączu. Szukaj lepszego dostawcy. Albo lte albo np tam gdzie nie ma światłowodów często działają lokalne firmy z radiówkami.

Edit opinie o tmobilu wsadź między bajki. Wszystko zalezy od tego jak przeciążone są btsy więc jakość jest różna zależnie gdzie sprawdzasz. Sam lece na lte od prawie 4 lat i nie narzekam. 2,5km do btsa a obecnie wyciągam od 60 do 250mb/s (mam firmowa wersję)

0

jest jeszcze radiowy 15Mb/1Mb

Od takiej radiówki lepsza ta miedź co masz.

1

Gdy jeszcze miałem neostradę na łączu telegraficznym, to kupiłem po prostu modem D-Link DSL-320B i router Linksys WRT54GL, i wgrałem na niego Tomato. Działało o niebo lepiej, stabilnie i bez problemów.

Nawet gdzieś jeszcze mam te sprzęty, w charakterze zabytków muzealnych. :D Nie wiedziałem, że neostrada na liveboxach jeszcze funkcjonuje. :D

0

Mam taki sam router jak Ty. Generalnie zauważyłem, że gdy jest włączone ipv6 to występuje jeden z problemów o którym mówisz. Na przykład gdy ktoś pobiera cokolwiek (np. duży plik) to inni nie mają internetu (albo nawet ten sam komputer, który coś ściąga, nie ma internetu (np. w drugiej karcie przeglądarki)). Dla mnie rozwiązaniem było używanie tylko ipv4. Ustawiłem to w ustawieniach routera w przeglądarce internetowej, dokładniej w zakładce "zaawansowane", potem w zakładce "połączenie z internetem" i potem zaznaczenie opcji "Wymuś połączenie ipv4" (lub wywalenie przyrostka "/ipv6" z loginu Neostrady chyba też działa). Moje ustawienia są takie jak w załączniku ss.png

0
KochamGatesaUwuUwu napisał(a):

Mam taki sam router jak Ty. Generalnie zauważyłem, że gdy jest włączone ipv6 to występuje jeden z problemów o którym mówisz. Na przykład gdy ktoś pobiera cokolwiek (np. duży plik) to inni nie mają internetu (albo nawet ten sam komputer, który coś ściąga, nie ma internetu (np. w drugiej karcie przeglądarki)). Dla mnie rozwiązaniem było używanie tylko ipv4. Ustawiłem to w ustawieniach routera w przeglądarce internetowej, dokładniej w zakładce "zaawansowane", potem w zakładce "połączenie z internetem" i potem zaznaczenie opcji "Wymuś połączenie ipv4" (lub wywalenie przyrostka "/ipv6" z loginu Neostrady chyba też działa). Moje ustawienia są takie jak w załączniku)

Zrobilem tak jak napisales i nawet Upnp po wifi zaczelo dzialac! Nigdy bym na to nie wpadl, wielkie dzieki.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1