Dziwny, chamski SMS od znajomego, którego nie wysłał

0

Hej wszystkim, dzisiaj miałem dziwną sytuację, smsowałem ze znajomym i nagle dostałem od niego dziwnego, trochę chamskiego smsa w postaci

"Albo weź ją do domu i {CENZURA} tak rzec i jadę do domu"

od razu mnie to zdziwiło i piszę do niego, co ty mi tu wypisujesz, a on do mnie że nic takiego nie pisał i po chwili wysłał mi screena tego co wysłał:

"Zaraz mam autobus na dworzec i jadę do domu"

Skąd taka różnica w wysłanych smsach? Jak to możliwe że coś takiego się wydarzyło? Czy ktoś z nas (ja lub kolega) ma zhackowany telefon? Dodam że obydwoje mamy iphone, on Orange ja T-mobile

Czy jest to fizycznie możliwe? Taka ingerencja w odebrany SMS? Czytałem że czasem się zdarza że jakieś stare SMSy mogą się wplątać w rozmowę. Ale ta sytuacja jest na tyle dziwna, że ciężko mi uwierzyć w przypadek. Kolega z pracy bawił się chwile ostatnio moim telefonem. Czy mógł coś mi zainstalować?

Dzięki za wszelkie odpowiedzi

Edit: dodam jeszcze że to nie jest jakieś trollowanie, ten facet z którym smsowałem nie mógłby czegoś takiego napisać plus wysyłał mi screeny jak ta rozmowa w rzeczywistości wygląda u niego.

1

Generalnie nadawcę sms-a idzie zwyczajnie sfałszować, numer który ci się wyświetli jako dzwoniący do ciebie zresztą też. Czy jednak jest to darmowe / na tyle tanie żeby do trollowania używać nie mam pojęcia. Wiem że się da bo jest wykorzystywane w w wyłudzeniach (dzwoni kanciarz a tobie się wyświetli poprawny numer banku).

0

@sig: tylko że cała rozmowa jest w jednej konwersacji, a dodatkowo ten chamski tekst jest jakby wrzucony do jego prawdziwego smsa (one są połączone) różnią się pierwszymi słowami, jak to wyjaśnić? rozumiem że to była ingerencja osób trzecich tak? I najlepiej jeśli wyczyszczę telefon

0

W jaki sposób połączone? poza tym 2 ważne sprawy:

  1. przejmowanie kontroli nad telefonem do czegoś takiego nie ma sensu. Twórcy szkodników dorośli, potrzebują pieniędzy na życie i gdyby faktycznie zainfekowali ci telefon to zajęli by się czyszczeniem konta bankowego a nie głupotami.
  2. Nawet jak się boisz, to starczy zwykły restart telefonu (wyłącz i włącz), mało który szkodnik tego typu potrafi to przetrwać. Sam się przecież nie uruchomi bo jak?
0

@sig: spójrz

"Albo weź ją do domu i wyruchaj tak rzec i jadę do domu"

"Zaraz mam autobus na dworzec i jadę do domu"

wspólna część to "rzec i jadę do domu", reszta jest podmieniona, czyli poprawna część "Zaraz mam autobus na dwo" została podmieniona przez coś lub kogoś na "Albo weź ją do domu i wyruchaj tak"

Poza tym ja takich słów nie używam ani kolega więc skąd takie słowa?

11

Pisał do dwóch różnych osób naraz i pomylił adresatów.

1

Znając życie soft/hardware operatorów = big_joke, na którym dodatkowo ciąży wymóg ogromnej kompatybilności wstecznej i jakiś bug nastąpił

3

Mi kiedyś telefon zaczął pokazywać zamiast nowych smsów jakieś fragmenty starych, prawdopodobnie pamięć siadła mi wtedy.

1

Zgadzam się z @WeiXiao. Obstawiam jakiś bug, gdzie część innego smsa wkleiło.

0

Najpewniej jakiś bug. To wcale nie tak dziwne. Nawet używając słownika można napisać zupełnie inną wiadomość, niż się chce.

4

Wygląda na problem przeplatających się uniwersów. Miałem to samo. Widocznie w tym innym uniwersum jestem bardziej bucowaty niż tutaj. Niebywałe. Wracam do picia herbatki. Miło się z wami rozmawiało, szanowni Państwo.

0

Ale to Ty pisałeś

4

A może to trochę jak w tym skeczu o przejęzyczeniu:
A tak na poważne to mogło zajść wiele rzeczy. Przeskanowałbym telefon po stronie nadawcy i odpowicy - czhyb że na tak idealne narzędzie, jakim jest iPhone nie istnieją programy antywirusowe.
Jedno nie ulega wątpliwości, tak czy inaczej, jeden z was użył kiedyś takiej sentencji :)

1

@Inclouds: tak wiem, problem trochę nietypowy ale nie róbcie tutaj elektrody proszę

0

@cham eryka:

Hej wszystkim, dzisiaj miałem dziwną sytuację, smsowałem ze znajomym i nagle dostałem od niego dziwnego, trochę chamskiego smsa w postaci

[...]

od razu mnie to zdziwiło i piszę do niego, co ty mi tu wypisujesz, a on do mnie że nic takiego nie pisał i po chwili wysłał mi screena tego co wysłał:

Pytanie czy ten zrzut nie został zmieniony ;]

Dodam że obydwoje mamy iphone, on Orange ja T-mobile

A czy to nie poszło przez iMessage? Tam chyba można edytować wiadomości?

0
cham eryka napisał(a):

@Inclouds: tak wiem, problem trochę nietypowy ale nie róbcie tutaj elektrody proszę

Najpierw napisz czy to był sms wysyłany przez siec w formie smsa czy przez message z aplikacji iphona ? Czy może whtasapa, messengera? telegrama, snapa, tiktoka czy inne programy ? to byla zielona wiadomosc czy niebieska ?

0

@masterc: @.andy: to była normalna wiadomość SMS, zielona, nie iMessage

zrzut ekranu nie został zmieniony, widziałem dzisiaj jego telefon i konwersację

1

Równie dobrze to mógł być sms (albo fragment smsa) sprzed paru miesięcy/lat niepoprawnie wczytany przez aplikację do sms.

3

ja proponuje u siebie i u kolegi wyszukac frazę {CENZURA} w smsach/mmsach/imessegach. Jeśli coś znajdziecie w historii to macie trop, a jak nie ... no to już tylko zostaje promieniowanie słonecznie i seria niefortunnych zdarzeń Lemony'ego Pakieta

3

Ostatnio właśnie w pomarańczowej sieci kilka razy się spotkałem z tym, że albo sms w ogóle nie doszedł, albo właśnie treść jest pomieszana tak, że wygląda to tak jakby treść innego smsa była pomieszana z treścią smsa właściwego.
Więc nie jesteś w tym sam :)

2

Napisałbym, że to niemożliwe i że on musiał to napisać, bo w to, że ktoś zhackował nie wierzę. Ale potem uświadomiłem sobie, że to iPhone, czyli sprzęt, na którym wystąpiły np takie błędy w przeszłości:

  • kalkulator źle dodawał 2+2
  • wysłanie określonego znaku w sms blokowało telefon, bo ten znak był użyty w kodzie systemu. Konieczne było przywrócenie ustawień fabrycznych bo telefon wpadał w bootloop
  • połączenie z siecią WiFi z %s w nazwie psuło Wi-Fi w telefonie (nie łączył już z żadną siecią Wifi), bo %s to specyfikacja ciągu znaków, która jest używana w kodzie do obsługi stringów (zabijcie mnie, ale nie rozumiem w jaki sposób to mogło mieć wpływ)
  • niemożliwe było wpisanie litery I z klawiatury iPhone

Biorąc to wszystko pod uwagę jestem w stanie uwierzyć, że IPhone mógł losowo zmienić treść SMS-a na inną, a powodem jest np słoneczna pogoda za oknem lub pełnia księżyca tego dnia.

2

Był tutaj taki wątek parę lat temu, telefon łączył dwa smsy z różnych konwersacji na podstawie kilku zgadzających się liter. Nie pamiętam szczegółów ale już to widziałem i zdaje się dotyczyło iphone'a. W każdym razie ta pierwsza część była faktycznie wysłana albo u Ciebie albo u kolegi tylko że do kogoś innego

1

@obscurity: Potwierdzam, kiedyś miałem 2 nr telefonu różniące się jedną cyfrą. Gdy dzwoniłem z nowego numeru (udało mi się wyrwać po latach numer, różniący się właśnie jedną cyfrą), to każdy od razu po imieniu mnie witał. Dziwne, bo na 100% nie podawałem im numeru. Numer w postaci 123 4X6 789, a drugi to 123 4Y6 789. Błąd pojawiał się zarówno na starych telefonach (typu nokia 3310) oraz nowych smartfonach.

1

A może to jednak wina sieci? Przecież np. w święta i sylwestra potrafiło być tak, że wiadomości albo nie docierały albo trafiały do przypadkowych osób? Jeżeli autor sms'a nie kłamie, to chyba tutaj bym szukał.

0

Może jakiś bug autokorekty

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1