iPhone 7 w 2020 roku - czy warto?

0

Hejka. Niefortunnie zdarzyło mi się tak, że mój bieżący telefon doznał poważnych obrażeń na wskutek nagłego przeze mnie podniesienia mojego ciała z knapy, zapomniwszy, że na moich kolanach wygodnie usadowił się ww. telefon. Niestety pomimo mocnego pacerza (szkło hartowane + case), ekran telefonu dostał obrażeń i powoli się rozlewa, prezentując mi artystycznie piękną kompozycję podłużnych, kolorowych pasków i czarnej plamy, króra powoli prowadzi ekspansję na coraz to większą część ekranu. Postanowiłem sobie kupić nowy telefon. Jako, że nie jestem zwolennikiem pakowania forsy w telefony, a ilość funkcji jakie w nich używam jest ograniczona - internet od czasu do czasu, muzyczka od czasu do czasu, głównie komunikatory (Facebook, Messenger). Z tego powodu nie chcę wydać na nowy sprzęt więcej niż 600zł (często mi się zdarza rozwalić telefon i większy wydatek to prędzej czy później będzie waste of money).

I teraz najgorsze co mi ledwo przechodzi przez gardło - przez wiele lat nie kryłem pogardy do Apple'a, spowodowanej głównie przez bananową młodzież, która zapewniła iPhonom status telefonów eksluzywnych, pożądanych przez młodocianych chadów i dziewczęta, których obraz świata został zniekształcony przez gwiazdy instagrama. Jednak mając te 600pln do dyspozycji, widzę że dam radę dorwać iPhone 7 32 GB. Pomyślałem sobie - może warto spróbować zaprzyjaźnić się chociaż troszeczkę z tym iOSem? Widziałem też w podobnej cenie jakieś telefony low-endowe z Androidem - jakieś Huaweiie, Xiaomi itd. Pytanie - czym sobie zaprzątać głowę i na co proponujecie się zdecydować? Od razu zaznaczam, że nie jestem zwolennikiem dokładniania stówki, poźniej 50pln i tak w nieskończoność, bo po drobnej dopłacie mogę dostać coś lepszego niż sprzęt mieszczący się w przedziale cenowym. Nie znoszę takich pułapek. 600-650 to ostateczna cena i chcę znaleźć się w tym zakresie. Telefon może być używany lub nowy - nie mam w tym temacie uprzedzeń.

Z góry dzięki za porady, forumowa braci!

1

Zależy ile chcesz go używać, ten model ma już swoje lata, jeśli się nie mylę to w ciągu 2 lat skończą mu się updaty (chociaż na andku o updatach to się tylko słyszy ale nikt ich nie widzi). Ja mam 8 od prawie 1,5 roku i niczego mi nie brakuje i jest bezproblemowy no ale co kto potrzebuje. 7 ma z tego co pamiętam gorszy wyświetlacz i aparat.

0

Właśnie z reguły używałem telefony, które wpadały w moje ręcę będąc dość stare. Aktualnie kona mi Huaweii P8 Lite 2017 (wersja wzbogacona o dodatkowy RAM 2GB->3GB). Dosłownie niecały rok temu jeszcze śmigałem na Samsungu Galaxy A5 2015. Więc wybredny nie jestem ;) Co prawda kusi mnie, by tego wytypowanego Applea wymienić na coś na Androidzie, ale z mocniejszymi bebechami, ale chciałbym w formie ciekawostki się trochę pobawić tym systemem Applea. Widzę ciekawe oferty właśnie za 600-650 w stanie technicznym ocenianym jako klasa A. Niestety za ósemkę w tej samej kategorii musiałbym zapłacić trochę ponad 1k. Nie wiem czy to nie przesadna inwestycja w coś, co kupuje głównie dla zajawki.

4

przez wiele lat nie kryłem pogardy do Apple'a

I za to Cię naprawdę cenię bracie :)

Co do telefonu - sam kilka dni temu zmieniałem i wybrałem Motorole G8 power. Ponieważ kosztuje ona prawie 2x tyle, ile planowałeś przeznaczyć, więc nie namawiam Cię na ten model, ale...

Jego poprzednik: Motorola G7 Power jest do dostania za mniej niż 700 zł, więc praktycznie na styk się mieści w Twoim budżecie - https://www.x-kom.pl/p/478821-smartfon-telefon-motorola-moto-g7-power-4-64gb-dual-sim-czarny-etui.html. Sugestia tego modelu pojawiła się w tym wątku: https://4programmers.net/Forum/Hardware_Software/338613-wybor_telefonu, kolega @BornStubborn go polecił.

Sam zastanawiałem się na nim, ale uznałem, że ponieważ nie jestem gadżeciarzem i telefon zmieniam co kilka lat, to jednak wezmę coś nowszego, co jest bardziej perspektywiczne. Aczkolwiek, jeśli mam być szczery, to modele G7 i G8 się za bardzo nie różnią, a do tego G7 ma "słabszy" ekran, przez co powinien dłużej na baterii wytrzymać. A bateria to jedna z jego głównych atrakcji - ma 5000 mAh :). G7 ma Androida w wersji 9, ale powinien niedługo wyjść update do 10, czyli tego, co ma w standardzie G8.

Dlaczego warto wybrać ta Motkę zamiast Ajfona?
1) Nie stracisz szacunku do siebie. To jest coś, co trudno wycenić, a jak się straci to jeszcze trudniej odzyskać
2) Bateria 5000 vs 2900 (albo 1960 - są różne wersje tych ajfonów) - czyli prawie (albo ponad) 2x większa
3) iphone to model z 2016, a Motorola z 2019, czyli kupujesz przestarzałego i za chwilę bez wsparcia ajfona albo prawie nową Motorolę
4) Motka ma większy ekran (5.5" vs 6.2")
5) Masz po bożemu - USB typ C a nie te dziwactwa wymyślone przez Apple. Na wyjeździe czy imprezie po prostu pożyczysz ładowarkę, zamiast pytać 137 osób, czy ktoś ma coś pasującego ;)
6) lepszy procesor - czterordzeniowy, 2 rdzenie wydajne i 2 rdzenie energooszcżedne vs ośmiordzeniowy, 8 x Kryo 250 1,8 GHz
7) 4GB RAM - o 1GB więcej niż japko (albo 2x - bo z tego co znalazłem w necie, niektóre iPhone7 mają 2GB)
8) Motka ma dual-sim. Mało osób z tego korzysta, ale może dla Ciebie będzie to plus
9) Motorola obsługuje szybkie ładowanie
10) 2x większa pamięć: ajfon ma 32GB, Motorola 64
11) Motorola ma wyjście audio jack, więc można podłączyć jakieś głośniki/słuchawki przewodowe
12) W razie jakby 64GB było mało to możesz zamiast drugiego SIM wsadzić kartę pamięci, obsługuje do 512GB. iPhone nie obsługuje kart wcale
13) Jak wybierzesz Motorolę to przejrzę Twoje posty i dam Ci 30 łapek w kategoriach technicznych, które się liczą do rankingu ;)

0

iPhone 5SE

2

600 zł? planujesz kupić używany?
jeśli często rozwalasz telefony może jakiś pancerny z androidem? powinno starczyć na myphone hammer energy

1
Belka napisał(a):

Jednak mając te 600pln do dyspozycji, widzę że dam radę dorwać iPhone 7 32 GB.

Chyba jakiegoś refurba z chin :) daj se chłopie spokój z takim szrotem.

0
Inari napisał(a):

600 zł? planujesz kupić używany?
jeśli często rozwalasz telefony może jakiś pancerny z androidem? powinno starczyć na myphone hammer energy

Właśnie niestety dość często, ale obiecuję się zmienić

2

Polecam mój temat https://4programmers.net/Forum/Hardware_Software/338613-wybor_telefonu?page=1 Od siebie polecę wszystkie Motorole One ... tanio i dobrze. Zmieniłem z IPhona8 i skok jakościowy duży, przy tym, że jest może gorzej wykonana (minimalnie) i nie ma Qi oraz NFC ale można znaleźć i model z tym. Natomiast IPhone 8 ma o wiele gorsze WiFi oraz odbiór GSM - po latach posiadania telefonów Appla zmieniłem i nie żałuje. Dodatkowo skończyła się udręka integracji z Windowsem. Do tej pory podłączałem i jak chciałem w prosty sposób skopiować zdjęcia, to mimo, że iPhone był widoczny w "Mój komputer" tak minęło kilka minut, zanim w nim były widoczne zdjęcia czy foldery (nie wiem dlaczego tam jest, ale to fakt). Dodatkowo strasznie zawsze się męczyłem wgrywając muzykę przez iTunes... Teraz na adroidzie po podłączeniu kabla, mam całą bibliotekę zdjęć w folderze + mogę jednym dropem wgrać mp3. Do tego lepszy zasięg i mnogość opcji, gdzie iOS był nieco zacofany w tej materii.

Dodam, że swoja Motorolę One Macro dorwałem za 430zł, ale norma jest cena 600zl za nowy tel. Wytrzymuje na baterii 60h i szczerze polecam.

0
cerrato napisał(a):

1) Nie stracisz szacunku do siebie. To jest coś, co trudno wycenić, a jak się straci to jeszcze trudniej odzyskać

xD zaśmiane

Zalet dużo w porównaniu z tym iPhone. Z motorolą miałem do czynienia dawno temu, gdy w czasy świetności miała czadowa V3 w akompaniamencie super reklamy "Hello Moto".

Jak teraz się prezentują Motorole? Jest to przyzwoitej klasy sprzęt, konkurujący śmiało z alternatywami innych producentów?

2

Moim zdaniem Motorola to jedna z lepszych firm na rynku Androidowym. Przejrzyj proszę podlinkowany przeze mnie oraz @somedev wątek.

Sam wcześniej używałem na zmianę Motoroli oraz Lenovo. Od pewnego czasu moje obie ulubione firmy się połączyły i robią nadal komórki, tym razem pod szyldem Motorola. Nie są to flagowce, ale nie tego się od nich oczekuje. Nie będziesz Motką szpanować, ale za to w rozsądnej cenie dostajesz urządzenie naprawdę dobrze wykonane i wyposażone, które po prostu robi robotę.

Do tego czysty Android, bez żadnych śmieciowych dodatków i dziesiątek aplikacji, które do niczego nie służą, ale zaśmiecają i wkurzają. Launcher Motoroli w wersji G8 (nie wiem, jaki jest w G7) jest tak maksymalnie uproszczony, że pokochałem go od razu :)

3

Popieram @cerrato. Musze tylko dopowiedzieć, że zarówno Samsung Galaxy S10 oraz S10+ (mam w rodzinie), oraz Galaxy 10 Note, są lepiej wykonane i mają zalet niż Motorole i to raczej one wiodą prym w świecie Androida, ale to są produkty już premium. Jeśli chodzi o rozsądny telefon, którego nie szkoda do otwarcia piwa (żart), to polecam właśnie Motorole.

0

Ja obecnie mam iPhone 7 i jako służbowy Huaweia P30 lite, czyli taniego średniaka z 2019 roku. I powiem szczerze, że o ile jest sporo plusów posiadania nowego telefonu, to nie mam żadnego dyskomfortu jak biorę iPhone, a nawet jest kilka plusów. Na pewno Huawei ma lepszy ekran i dużo przyjemniej korzysta się z ekranu który zajmuje całą powierzchnię. W nowym telefonie jest większa bateria, ale z drugiej strony iOS jest bardziej wydajnie napisany i zużywa mniej energii (np. kiedy zostawiam telefon na noc android nawet w trybie oszczędzania żużywa 15% baterii, iPhone jakieś 2%). Gdybyś kupował używanego iPhone'a warto wymienić w nim baterie - samemu nie da rady tego zrobić, ale ostatnio płaciłem za to 100PLN i wydaje mi się, że warto to robić co rok. Android ma na pewno więcej mocy, ale też działa nie do końca stabilnie, zdarzają mu się zawiechy, czy wyłączanie aplikacji, nie ma tego z iOS i myślałem, że android już działa stabilnie, ale ciągle nie jest idealnie. W każdym razie do większości codziennych aktywności iPhone 7 ciągle się jeszcze nadaje i nie można narzekać na prędkość działania. Aparat jest teoretycznie lepszy w Huaweiu, robi zdjęcia w lepszej rozdzielczości, dużo lepiej radzi sobie w nocy, ma dodatkowy obiektyw z szerszą ogniskową, ale szczerze mówiąc bardziej podoba mi się iPhone i to jak odwzorowuje kolory, w Huaweiu wg. mnie jest to nienaturalne i brzydkie. iPhone 7 dobiega pewnie niedługo do końca wsparcie software'u - nie wiadomo czy dostanie iOS 14, ale jest na to szansa, bo np. iOS13 dostał iPhone 6s - ale tutaj trudno to porównywać z androidem bo realia są takie, że mało który dostaje jakąkolwiek rozwojową aktualizację (mój P30 dostał niedawno do Androida 10). Szczerze mówiąc nie patrzyłbym np na kartę pamięci - dzisiaj w świecie usług w chmurach raczej się z tego nie korzysta, ale to zależy od użytkownika. iPhone 7 nie ma jacka na słuchawki, można korzystać z przejściówki - ja po prostu korzystam z bluetooth

0

android nawet w trybie oszczędzania żużywa 15% baterii

To dziwne, bo ja nie korzystam z żadnych trybów oszczędzania, ale przez noc to schodzi max. kilka procent. I to nie w obecnym telefonie, ale także w kilku poprzednich.

wymienić w nim baterie - samemu nie da rady tego zrobić

Teraz jest taka tendencja, że wielu producentów tak właśnie podchodzi do tematu. Moja nowa Motorola G8 jest nierozbieralna, wcześniejsze Lenovo K6 także, również Xperie które mamy w firmie. Większość urządzeń obecnie właśnie tak jest projektowana. Czy to fajne czy słabe to inna kwestia, ale faktem jest, że w mało których będziesz mógł samodzielnie baterię wymienić

Android [...] działa nie do końca stabilnie, zdarzają mu się zawiechy, czy wyłączanie aplikacji

Kolejny raz słyszę taki argument, ale muszę przyznać, że sam się z czymś takim chyba ani razu nie spotkałem. Parę dni temu gadałem z kuzynem, który się jakiś rok temu przesiadł na Apple i jako jeden z głównych argumentów też podawał stabilność. Mówi, że teraz nie widzi komunikatów w stylu "Android process został zakończony". Ja na Andku siedzę dobre kilka lat (będzie z 8-10) i takich komunikatów praktycznie nie widywałem, a jak już to dawno temu. Może to dlatego, że kuzyn szedł w kierunku marketingu i gadżetów i kupował jakieś flagowce - np. Sony, których ROMy były mocno zmodyfikowane i naszpicowane dodatkami. A ja od zawsze brałem Motorolę albo Lenovo, może mniej do szpanowania, nie flagowce, ale za to z czystym Androidem, działające stabilnie i nie stwarzające problemów.

Poza tym widze u Ciebie pewną sprzeczność - z jednej strony piszesz, że iphone robi lepsze zdjęcia, ale nie wspominasz o tym, że można zainstalować na Androidzie inną apkę do obsługi aparatu albo do obróbki/poprawiania fotek, po prostu stwierdzasz że tak jest. Ale brak gniazda jack w produkcie Apple rozwiązujesz przejściówką. Trochę to nieobiektywne podejście - braki po jednej stronie podkreślasz, a po drugiej to od razu wskazujesz, że są nieistotne i da się je obejść. Pewnie tego nie zrobiłeś celowo, ale daje to do myślenia, że tak naprawdę Twoje porównanie nie-do-końca jest obiektywne.

0
cerrato napisał(a):

2) Bateria 5000 vs 2900 (albo 1960 - są różne wersje tych ajfonów) - czyli prawie (albo ponad) 2x większa
6) lepszy procesor - czterordzeniowy, 2 rdzenie wydajne i 2 rdzenie energooszcżedne vs ośmiordzeniowy, 8 x Kryo 250 1,8 GHz
7) 4GB RAM - o 1GB więcej niż japko (albo 2x - bo z tego co znalazłem w necie, niektóre iPhone7 mają 2GB)

Wiadomo, że traktor, który musi sobie poradzić w błocie będzie miał mocniejszy silnik od pojazdu przeznaczonego na normalne drogi, ale czy to znaczy, że jest lepszy?

1

@iksde: błędnie porównałeś samochód z traktorem.

Pytanie, które zadałeś powinno raczej brzmieć: Skoro w tej samej cenie mogę mieć samochód z silnikiem 150KM albo o mocy 60KM to jeśli oba palą tyle samo i są z podobnego segmentu, to czemu miałbym kupić słabszy.

0

BlackBerry i iPhony mają zawsze najlepsze zabezpieczenia na wypadek kradzieży, próby dostępu do telefonu oraz szyfrowanie natywne, sprzętowe. Poza tym zobacz sobie z jakimi markami rządy mają podpisane umowy to właśnie tam królują te marki. Przypadek? No wlasnie nie.

0

Odnośnie marek - w Polsce np. rządowe telefony (te nie działające na GSM, ale radiotelefony - wygląda jak smartfon, ale jest urządzeniem wykorzystywanym przez służby) to w większości Motorole :P Co do sieci rządowej - jakbyś chciał poszukać dalej to masz hasło do obczajenia: niejawna sieć łączności rządowej (SŁR-N)

0

To są radiostacje a nie telefony.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1