Jaki język na backend pod MS Win dla apki w JS?

0

Cześć,

Projektuję rozwiązanie dla aplikacji która:

a) ma mieć frontend w Vue/React/Angular etc., przeglądarka + ew. Electron,
b) ma działać offline na Windows,
c) i współpracować z SQL Server Express.

Musze wybrać jakąś technologię na backend. Dla mnie taki stack to awangarda przyznam szczerze.

Oprócz stabilności bardzo ważnym czynnikiem jest łatwość wdrażania/zarządzania aplikacją.

Myślałem nad:

  1. Node, ale nie wiem jak to jest w rzeczywistości z Node na Windowsie, oprócz marketingowych deklaracji, że "Microsoft <3 Node" i tym podobnych.
  2. .Net, ale naklepię w tym kod, jednak nie mam doświadczenia z utrzymaniem aplikacji w tym środowisku, każdy błąd będę googlował.
  3. PHP, ale od lat nie używałem na Windzie, jeśli nie php -S to Apache, duży narzut. Łączyłem się już z SQL Server przez PDO po doinstalowaniu paczek, nawet działa.

Jeszcze raz podkreślam, że jest ciśnienie na offline i lokalną bazę danych.

Za wszelkie przemyślenia wielkie dzięki

EDIT:

Dodam jeszcze, że cały czas rozważam postawienie SQL Express na Ubuntu (:D), skonfigurowanie wszystkiego i udostępnienie jako box'a do Vagranta. Niemniej widziałem kiedyś dział testów z małymi laptopkami Della, którzy odpalali Vagranty na Windowsie i wydajność całości była dramatycznie niska. Nie wiem jak mocne będą kompy odbiorców - pewnie jakieś i5 i 4 GB RAM.

0

Backend:

  • ASP.NET Core 2.0
  • Entity Framework Core
  • SQL Server Express
  • Docker
  • Linux

Front:

  • Angular/React/Vue
roSzi napisał(a):

Cześć,

Projektuję rozwiązanie dla aplikacji która:

a) ma mieć frontend w Vue/React/Angular etc., przeglądarka + ew. Electron,
b) ma działać offline na Windows,
c) i współpracować z SQL Server Express.

Musze wybrać jakąś technologię na backend. Dla mnie taki stack to awangarda przyznam szczerze.

Oprócz stabilności bardzo ważnym czynnikiem jest łatwość wdrażania/zarządzania aplikacją.

Myślałem nad:

  1. Node, ale nie wiem jak to jest w rzeczywistości z Node na Windowsie, oprócz marketingowych deklaracji, że "Microsoft <3 Node" i tym podobnych.
  2. .Net, ale naklepię w tym kod, jednak nie mam doświadczenia z utrzymaniem aplikacji w tym środowisku, każdy błąd będę googlował.
  3. PHP, ale od lat nie używałem na Windzie, jeśli nie php -S to Apache, duży narzut. Łączyłem się już z SQL Server przez PDO po doinstalowaniu paczek, nawet działa.

Jeszcze raz podkreślam, że jest ciśnienie na offline i lokalną bazę danych.

Za wszelkie przemyślenia wielkie dzięki

EDIT:

Dodam jeszcze, że cały czas rozważam postawienie SQL Express na Ubuntu (:D), skonfigurowanie wszystkiego i udostępnienie jako box'a do Vagranta. Niemniej widziałem kiedyś dział testów z małymi laptopkami Della, którzy odpalali Vagranty na Windowsie i wydajność całości była dramatycznie niska. Nie wiem jak mocne będą kompy odbiorców - pewnie jakieś i5 i 4 GB RAM.

0

Electron to Chromium** + Node.js**, więc jeśli masz wątpliwości (niepotrzebne) co do Node'a to czemu Electron w takim razie?

Electron jest otwartoźródłową biblioteką, stworzoną przez GitHub, aby umożliwić tworzenie multiplatformowych aplikacji z użyciem języków HTML, CSS oraz JavaScript. Electron osiąga to łącząc Chromium oraz Node.js w jednolite środowisko uruchomieniowe, którego aplikacje mogą być wydawane na MacOS, Windows oraz Linux.

Edit:
A co ta aplikacja ma robić, że jej lokalny SQL Server potrzebny? Nie wystarczy wbudowane w Chromium IndexedDB (z http://dexie.org/ lub https://pouchdb.com/) albo jakaś baza osadzona (SQLite lub NeDB)?

0
Maciej Cąderek napisał(a):

A co ta aplikacja ma robić, że jej lokalny SQL Server potrzebny? Nie wystarczy wbudowane w Chromium IndexedDB (z http://dexie.org/ lub https://pouchdb.com/) albo jakaś baza osadzona (SQLite lub NeDB)?

Firma, której dostarczam rozwiązanie, od lat ma wszystko na SQL Server w każdej możliwej wersji. Mam pewne rzeczy narzucone przez osobę techniczną po "tamtej stronie". To edycja offline aplikacji dla jakiś menedżerów, która normalnie będzie działać w trybie klient-serwer na "normalnych" stanowiskach (też Win, może chociaż serwer się da postawić na czymś innym ;)).

Edit: Czy mógłbyś coś napisać o doświadczeniach z Node na Windows? Po prostu działa?

0
Złoty Szczur napisał(a):

Backend:

  • ASP.NET Core 2.0
  • Entity Framework Core
  • SQL Server Express
  • Docker
  • Linux

Dzięki za odpowiedź! Mógłbyś rozwinąć, jak to by miało działać? :) Docker na Windzie? Ten dziwny Linux subsystem na Windows? Tu nie ma opcji, że będę strzelał do API gdzieś w sieci, wszystko lokalnie.

0

Poczytałem o .net Core 2.0 i chyba to wybiorę na backend. Podoba mi sie, że ma już wbudowany webserver i nie trzeba korzystać z IIS.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1