Przenośny ultrabook

0

Witam,

mam do was panowie eksperci pytanko dotyczące sprzętu. Mam zamiar kupić jakiegoś fajnego przenośnego ultrabooka 13" na którym dało by się coś pokodzić.

Rozglądałem się i zastanawiam się nad 3 modelami: Zenbook UX305, HP Envy 13 i Lenovo Yoga 900(na + to że jest konwertowalny). Ma ktoś jakieś doświadczenia w tym temacie i mógłby pomóc podjąć dezycję?

0

MacBook Pro Retina

1

Generalnie korzystam(korzystałem) z Lenovo, co prawda nie yoga, a flex, o ile się nie mylę była to seria poprzedzają yogę. Był to najgorszy laptop z jakim miałem do czynienia. Komputer musiałem wysłać do serwisu po tym, jak próbowałem włączyć go przyciskiem, mając jednocześnie zamknięty ekran(był błąd w biosie, komputer się zablokował, nie pomagało wyjęcie baterii ani długie przytrzymanie przycisku do resetu). Temat skończył się na tym, że ostatecznie ekran pękł sam z siebie, najprawdopodobniej od ciepła wygenerowanego przez podzespoły, aktualnie robi za "stacjonarkę". Mocno więc nie polecam tej marki.
Jeżeli warunkiem koniecznym nie jest Windows, może warto pomyśleć o Macbooku Air? Nie ma szans na pogranie w gierki, ale do programowania nie-strasznie-dużych programów jest Ok, do tego bardzo mobilny. Dell XPS jest też niczego sobie z tego co słyszałem.

0

Dell XPS albo Mac (mam obydwa). Większość osób z którymi rozmawiałem bierze Pro zamiast Air do cięższych zadań.

0

Jak szukałem Ultrabooka dla siebie to znalazłem Toshibę Portege Z30-A, teraz jest Z30-B. 1,2 kg, matowa matryca IPS FHD, Core i5 z serii "U", ale spokojnie ciągnie Visual Studio + emulator. Fajny dysk SSD Toshiby. Moja wersja miała tylko 4 GB RAM, ale rozszerzyłem do 12 GB i mi wystarcza.

Ale kupiłem ze względu na inne mało popularne szczegóły, które mogą być dla ciebie istotne - złącze VGA, złącze stacji dokującej, czytnik linii papilarnych, czytnik smart card.

Niestety, przynajmniej mój to nie jest aluminium, tylko jakieś tworzywo (Z30-B coś czytałem że niby magnezowa obudowa) i po półtora roku używania na troszeczkę śladów.

0

Myślę, że podanie budżetu i rozwinięcie terminu 'coś pokodzić' dużo by dało osobom, które zechcą Ci pomóc. Dobrą informacją byłoby też napisanie czy używki wchodzą w grę, bo wtedy warto się rozglądać za używanymi biznesówkami Della czy HP.

0

Mam Asusa Zenbooka tyle, że UX303. Sprzęt całkiem w porządku, cichy, względnie wydajny, ale jeśli nie byłbym tak skąpy to drugim razem wziąłbym coś z wyższej półki np. Macbooka bo w niektórych miejscach widać "taniość" np. przy zawiasach i ramce ekranu. Klawiatura też różnie łapie naciśnięcia i często zdarza mi się np. spacji nie wpisać albo jakiejś litery.

0

Dzięki za odpowiedzi!

Przepraszam, że nie podałem budżetu. Myślałem o Yodze 900 w najbogatszym wyposażeniu(512 SSD, i7) a to jest koszt około 5.5k więc to jest taki realny budżet. Z ubezpieczeniem chciałbym się zmieścić w 6k.

Wolałabym uniknąć używanego sprzętu.

0

Za 5.5k dostaniesz nowego Macbooka pro 13' z 256GB SSD jak dobrze poszukasz, a w każdym czasie przez pierwszy rok trwania oryginalnej gwarancji możesz dokupić Apple Care (~1k) które faktycznie Ci pomoże jak będzie trzeba, zamiast tego ubezpieczenia przy którym laptop musiałby się zepsuć 31 lutego w Himalajach żeby Cię objęło.

1

Nie polecam maka do kodzenia, jezeli masz zamiar na tym realnie pracowac. Mam MBP Pro 13" z i5, 16gb ram i 512ssd i raz ze wolny, dwa osx to porazka, trzy klawiatura jest tragiczna.

0

Kupie sobie na pewno kiedyś Mac'a ale to jeszcze nie czas ;)

Zastanawiam się pomiędzy XPS 13, Zenbookiem UX305 i tą konwertowalną Yogą 900(czytałem - zbiera świetne recenzje).

0

Wolny? OSX to porażka? Chyba sobie żartujesz.

Tak wolny, masa efektow w systemie, ktore zajmuja proca. Uzywam wirtualek czesto musze symulowac infrastrukture i i5 nie jest najlepszym wyborem, i7 z 8 watkami moze by troche pomogl ale nie ma ich w 13". 16GB ramu maks w pro 15" to tez

OSX to porazka. Nie zartuje, sproboj pracowac na tym w korpo:

  • montowanie samby to patologia
  • montowanie dyskow NTFS - smiech na sali ze OSX tego nie wspiera
  • office jest przecietny, windowsowy lepiej dziala
  • ergonomia findera jest do d**y jak duzo operujesz na plikach
  • zeby byc produktywnym trzeba wiele zenujacego softu dokupic
  • srodowisko developerskie przez brew... eh nie kazdy programuje nikomu nieprzydatne apki w JS

Klawiatura w maku to zupelna patologia. Brak bezposrednich klawiszy funkcjyjnych, wiekszosc operacji robiona skrotami, duzo nieprzydatnych przyciskow. Oczywiscie mozna mapowac i sie przyzwyczaic ale jak wydaje 10k za laptopa to oczekuje maszyny do pracy, a nie kawalka aluminium z ktorym mozna sie pokazac.

Zeby nie byc tylko negatywnym, plusy:

  • mozna wbijac gwozdzie obudowa
  • bateria dziala dlugo (o ile nie pracujesz hahaha)
  • retina daje rade
  • osx umie dostosowac rozdzialke do urzadzenia - egronomiczne przy wielu monnitorach z roznym dpi

Krotko, to ze cos jest drogie i ludzie lubia pokazywac, ze maja maka bo ich stac (taka bieda?) nie oznacza ze jest to zdatne do pracy przynaszacej pieniadze.

0
IT Zmywak napisał(a):

Nie polecam maka do kodzenia, jezeli masz zamiar na tym realnie pracowac. Mam MBP Pro 13" z i5, 16gb ram i 512ssd i raz ze wolny, dwa osx to porazka, trzy klawiatura jest tragiczna.

~20 kart w safari, firefox też parę kart, pycharm, spotify, zminimalizowany photoshop, word, excel, outlook, onenote i serial w tle - moje codzienne użytkowanie - wszystko chodzi mega plynnie, trzyma ok 8 godzin z podświetleniem na 60%. Mówię o podstawowej wersji z 2015r. tylko z dyskiem 256. I fanbojem Apple nie jestem - ten sprzęt po prostu działa adekwatnie do ceny, jeszcze mnie nie zawiódł. Próbowałem kiedy pracować na asusie dziewczyny z podobną konfiguracja sprzętowa i aż takiego komfortu nie miałem. Może jakieś mega profesjonalne zastosowania to nie są, ale o takich też autor nie wspominał

0

Jeżeli pracujesz w korporacji która stoi na infrastrukturze windowsowej to co się dziwisz że dużo rzeczy ci nie pasuje. Reszta jest wyssana z palca.

A znasz duza firme, ktorej IT nie bazuje na windowsie?
W tej chwili z wyjatkiem natywnego office nawet ubuntu lepiej wspiera wspolprace.

Serio narzekasz na klawiaturę? Skróty klawiszowe to jedna z najwygodniejszych rzeczy jaką ten sprzęt oferuje, zwłaszcza jeśli zepniesz to z Karabinierem. Mam świeżego MacBooka Air 13" z poprzedniej serii i pracuje mi się zacnie. I serio, programista narzekający na HomeBrew? A co byś wolał? Zawsze możesz jeszcze użyć Nix

Tak klawideska w Maku to syf. Porownaj sobie Della lub ThinkPada. Dla mnie to krok wstecz, zwlaszcza ze w thinkpadzie mialem pelen zestaw klawiszy funkcyjnych. Juz nawet nie mowie o touch&feel ale o ergonomi pracy. Do tego jak uzywasz ostro terminala to brak chociazby insert jest mega upierdliwy. Po prostu spowalnia mi robote.

Coz co kto lubi. Dostalem Maka i srajfona w firmie i skutecznie mnei wyleczyli z Apple.

0

Jesli bardzo ci się nie spieszy to może warto poczekać na Zenbooka 3 . Za 999 dolarów czyli u nas pewnie jakieś 4k z kawałkiem bedzie można kupić ultra przenośne cacko. I pewnie cena ux305 też wtedy spadnie. Tylko szkoda że nie ma matrycy matowej.

Poza tym w sieci jest trochę mało info na temat tego envy 13. Jest z nim coś nie tak czy co że ludzie jakoś mniej chętnie go kupują ( w porównaniu do ux305 )?Szczegunie że można go kupić za 3,5k z i5 i 256ssd. Szkoda tylko że 4gb ramu.

Sam rozglądam się za czymś ultraprzenośnym, ale chcę zobaczyć jeszcze tego zenbooka 3 przed zakupem ux305.

0

Co do tego envy 13, to może chodzi o ograniczoną dostępność różnych konfiguracji w Polsce.
Tutaj jest test wersji 8GB/256GB.
http://www.notebookcheck.com/Test-HP-Envy-13-d020ng-Subnotebook.158170.0.html
Wygląda ciekawie, tylko mocno grzeje przy dużym obciążeniu.

0

Dell Vostro 5459 (14,1") seria Vostro 14 5000 [CIACH!]

Jest też fajne i można zamontować dowolny dysk SSD

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1