Ultrabook do programowania

0

Cześć,

Chciałem prosić o poradę w wyborze nowego laptopa.
Marzy mi się ultrabook, bo dużo będę z nim podróżował do klientów i pracował poza domem.

Budżet to ok 3000 zł (może trochę więcej)

Będę go używał głównie do programowania (HTML, CSS, JS, JQuery, Ruby, RoR), trochę prac graficznych (PhotoShop) i przeglądanie internetu.

Mam w domu monitor Samsung 27 cali, więc wielkość matrycy nie jest przeszkodą.

To nie ma być sprzęt do grania :)

  1. Procesor: model nie jest dla mnie ważny ale chciałbym 4 rdzeniowy z conajmniej 2.2 Ghz na rdzeniu. 2 rdzeniami też nie pogardze lecz wtedy taktowania musi być większe.

  2. Pamięc RAM: DDR3 conajmniej 8 Gb, fajnie jak by miał możliwość rozszerzenia do 16.

  3. Dysk twardy: SSD min 240. Nie musi być HDD

  4. Ekran: 13/14" najlepiej FullHD (1920x1080)

  5. Karta graficzna: oddzielna najlepiej z własna pamięcią (2 GB)

  6. Bateria: miło jakby wytrzymał kilka godzin intensywnej pracy

  7. System: może być bez

Wcześniej pracowałem na Leovo Y580 (i byłem zadowolony) jednak potrzebuję czegoś bardziej mobilnego i lżejszego.

Zastanawia mnie:
http://www.x-kom.pl/p/303631-ultrabook-133-lenovo-ideapad-500s-13-i5-6200u-8gb-240-gf920m-bialy.html

http://www.x-kom.pl/p/292326-notebook-laptop-133-acer-v3-372-i5-6267u-8gb-240-fhd-iris.html?partnerid=100698762&sm12=MzY%3D&ts=1465980006&token=21afbc63f6b09378e54dc83e17858e22#reviews

Z góry dzięki za pomoc.

0

A czemu do programowania wybieracie takie malutkie ekraniki 13/14 cali z dużą rozdzielczością hehe. Chyba chcecie okuliście dać zarobić, dla mnie 17.3 cala to mało, muszę zewnętrzny monitor mieć przez wtyczkę HDMI.

1

Wybieramy takie, bo zewnętrzny monitor, a nawet dwa w domu to nie problem, a noszenie przez miasto 3-4kg kloca bardziej zepsuje plecy niż patrzenie na trochę mniejszy ekran zepsuje oczy ;)

0

Chodzi o mobilność,
Mam dodatkowy 27 calowy monitor. obecnie pracuję na 15,6 ale nie jest wystarczająco mobilny, wcześniej miałem MacBook Pro 13" i wielkość matrycy mi odpowiadała (ale nie mam budżetu na Maca).

Więc 13/14" mi pasuje :)

2
Czarny Terrorysta napisał(a):

A czemu do programowania wybieracie takie malutkie ekraniki 13/14 cali z dużą rozdzielczością hehe. Chyba chcecie okuliście dać zarobić, dla mnie 17.3 cala to mało, muszę zewnętrzny monitor mieć przez wtyczkę HDMI.

Dokładnie z tego powodu mam lapka z matrycą niecałe 12"! Bo każdy laptop jest dla mnie za mały, więc niech chociaż będzie zgodny ze swoją filozofią - przenośny. 15" taki nie jest, raz - duży, dwa - najczęściej ciężki a i tak cholernie niewygodny.

0

Dzięki za poparcie :)

Ale czy jest szansa na pomoc w wyborze ultrabooka? :P

Będę bardzo wdzięczny.

0
Bamberman napisał(a):

http://www.x-kom.pl/p/292326-notebook-laptop-133-acer-v3-372-i5-6267u-8gb-240-fhd-iris.html?partnerid=100698762&sm12=MzY%3D&ts=1465980006&token=21afbc63f6b09378e54dc83e17858e22#reviews

Używam takiego od niedawna, ale tylko z Linuksem. Dla mnie jest OK, ale to pewnie o niczym nie świadczy. ;) Co do mobilności to mam najwięcej "przebiegu" ze starym pancernym Thinkpadem, wiec ten Acer musi wydawać się delikatny. Nie mam też doświadczeń z całymi aluminiowymi i na ile są solidniejsze.
Tu jest obszerny test
http://www.notebookcheck.com/Test-Acer-Aspire-V3-372-57CW-Subnotebook.165512.0.html
Przy czym różnica jest taka, że w x-kom SSD i więcej pamięci to są ich własne rozbudowy w oparciu o fabryczną podstawową konfigurację. Nie ma on klapki serwisowej, więc nie wiem jak byłoby z gwarancją przy ew. samodzielnym grzebaniu.
Jak widać z testu ekran nie jest z tych najlepszych IPS-ów, ale za to nie ma PWM.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1