Windows 7- czytnik kart sd w modemie nie działa

0

Witam,

Obiecałem sobie, że nie będę kląć na systemy Windows, więc nie komentuję tego - proszę jedynie o sugestie co można zrobić.

Otóż, w skrócie sprawa jest taka, że kupiłem taki modem: http://apps.t-mobile.pl/produ[...]rket=P&sapcode=ZT-M-03010. Posiada on czytnik kart micro sd, w którym umieściłem kartę 4 GB. Jeśli komputer pracuje pod kontrolą systemu Linux, po włożeniu modemu widzę zawartość karty pamięci (karta przedstawia się jako ZTE MMC Storage). Jeśli natomiast ten sam komputer pracuje na systemie Windows 7, widziany jest jedynie modem, a czytnik kart całkowicie zignorowany - nie widać go w Menadżerze Urządzeń, zawartość karty nie pojawia się jako nośnik wymienny, co powinno nastąpić.

Pytanie: co mogę zrobić w tej sytuacji? W jaki sposób szukać przyczyny problemu? Jakieś logi systemowe? (w podglądzie zdarzeń nie ma nic). Uprzedając możliwe odpowiedzi, nie chciałbym specjalnie zasilać modemu żeby Windows raczył go rozpoznać (jeśli to jest przyczyną).

0

a zainstalowałeś soft załączony do modemu? mam modem huawei z playa, i pod windowsem czytnik nie jest wykrywany dopóki nie zainstaluję tego ich śmieciowego programiku do łączenia z netem (którego i tak nigdy nie używam)

0

Hmm, nie lubię śmieci, więc nie instalowałem. Ale może to jest myśl, sprawdzę. Z tym że chciałem używać modemu też jako pendrive, a konieczność instalacji jakiegoś gówna aby osiągnąć ten cel jest średnio atrakcyjna :/

0

Z tym że chciałem używać modemu też jako pendrive
to nie jest wygodne, bo przeniesienie głupiego pliku z kompa na kompa wiąże się z rozłączeniem jednego od netu.

0

Myślałem nawet o tym żeby pójść nieco dalej - zainstalować na karcie system operacyjny i uruchamiać kompa przez usb. Wtedy powstałoby coś fajnego - przenośny system operacyjny z wbudowanym dostępem do internetu. No ale widzę że te karty w modemach nie działają tak jak chcę, więc i tak pozamiatane - sprawdziłem, przy uruchamianiu bios tez nie widzi nośnika.

0

No ale nie ma tam ani słowa o dostępie do karty sd, zdaje się że ktoś miał problem taki że podłączał modem do maszyny wirtualnej i na maszynie wirtualnej nie działał - a oryginalny post na forum, to którego jest tam link, dotyczył routera z usb.

Mi by zależało na tym, żeby bios widział tą kartę sd tak jak normalny nośnik wymienny albo pen, z którego można wystartować komputer.

0

Będzie z tym ciężko, bo wydaje mi się, że generyczny sterownik USB nie obsłuży tego. Tj. ten modem nie przedstawia klasy USB dotyczącej pamięci, a modemu. I dopiero ten sterownik od producenta robi za taki wrapper. A ten Linuksowy robi to bez tego wrappera, niezgodnie ze standardem, ale dzięki temu nie potrzeba dodatkowego sterownika.

Ale sam pomysł z systemem na tej pamięci jest dobry ;).

0

Pod Linuksem to wygląda mniej więcej tak:

usb 2-3: new high speed USB device number 2 using ehci_hcd
usb 2-3: New USB device found, idVendor=19d2, idProduct=2000
usb 2-3: New USB device strings: Mfr=2, Product=1, SerialNumber=3
usb 2-3: Product: ZTE WCDMA Technologies MSM
usb 2-3: Manufacturer: ZTE,Incorporated
usb 2-3: SerialNumber: P671A1ZTED010000
usbcore: registered new interface driver uas
Initializing USB Mass Storage driver...
scsi4 : usb-storage 2-3:1.0
usbcore: registered new interface driver usb-storage
USB Mass Storage support registered.
scsi 4:0:0:0: CD-ROM            ZTE      USB SCSI CD-ROM  2.31 PQ: 0 ANSI: 2
sr1: scsi-1 drive
sr 4:0:0:0: Attached scsi CD-ROM sr1
sr 4:0:0:0: Attached scsi generic sg2 type 5
usb 2-3: USB disconnect, device number 2
usb 2-3: new high speed USB device number 3 using ehci_hcd
usb 2-3: New USB device found, idVendor=19d2, idProduct=0017
usb 2-3: New USB device strings: Mfr=2, Product=1, SerialNumber=3
usb 2-3: Product: ZTE WCDMA Technologies MSM
usb 2-3: Manufacturer: ZTE,Incorporated
usb 2-3: SerialNumber: P671A1ZTED010000
scsi5 : usb-storage 2-3:1.4
usbcore: registered new interface driver usbserial
USB Serial support registered for generic
usbcore: registered new interface driver usbserial_generic
usbserial: USB Serial Driver core
USB Serial support registered for GSM modem (1-port)
option 2-3:1.0: GSM modem (1-port) converter detected
usb 2-3: GSM modem (1-port) converter now attached to ttyUSB0
option 2-3:1.1: GSM modem (1-port) converter detected
usb 2-3: GSM modem (1-port) converter now attached to ttyUSB1
option 2-3:1.2: GSM modem (1-port) converter detected
usb 2-3: GSM modem (1-port) converter now attached to ttyUSB2
option 2-3:1.3: GSM modem (1-port) converter detected
usb 2-3: GSM modem (1-port) converter now attached to ttyUSB3
usbcore: registered new interface driver option
option: v0.7.2:USB Driver for GSM modems
scsi 5:0:0:0: CD-ROM            ZTE      USB SCSI CD-ROM  2.31 PQ: 0 ANSI: 2
scsi 5:0:0:1: Direct-Access     ZTE      MMC Storage      2.31 PQ: 0 ANSI: 2
sr1: scsi-1 drive
sr 5:0:0:0: Attached scsi CD-ROM sr1
sr 5:0:0:0: Attached scsi generic sg2 type 5
sd 5:0:0:1: Attached scsi generic sg3 type 0
sd 5:0:0:1: [sdb] Attached SCSI removable disk
sd 5:0:0:1: [sdb] 7744512 512-byte logical blocks: (3.96 GB/3.69 GiB)
sd 5:0:0:1: [sdb] Write cache: enabled, read cache: enabled, doesn't support DPO or FUA
 sdb: sdb1

Nie wiadomo po cholerę 4 modemy (tylko jeden działa). Pod Windows objawia się to podobnie, tyle że do pozostałych urządzeń nie da się zainstalować sterownika. Zresztą, ewidentnie ktoś w tym modemie grzebał to jest to modem z sieci O2 (angielskiej), a wirtualny CD-Rom zawiera soft Era Blueconnect, może dlatego takie jaja.

Ale sam pomysł z systemem na tej pamięci jest dobry ;).

No ale niestety nie z tym modemem :/

0

Te modemy są w ogóle dziwnie robione. Włożone pierwszy raz są wykrywane jako CD-ROM, na którym nagrane są sterowniki. Po zainstalowaniu sterowników CD-ROM znika, a pojawia się modem i czytnik kart.
To zapewne po to, by „ułatwić” instalację - sterowniki nosisz cały czas z urządzeniem, nie trzeba osobnej płytki. To może dobre dla cioci, która chce mieć internet w laptopie, ale mści się gdy chcesz zrobić cokolwiek niestandardowego...

Bardzo pozytywnie zaskoczyło mnie Ubuntu - przy pierwszym uruchomieniu systemu, bez ustawiania czegokolwiek związanego z modemem, ukazał mi się komunikat że połączono. Tak po prostu.

EDIT:

zdaje się że ktoś miał problem taki że podłączał modem do maszyny wirtualnej i na maszynie wirtualnej nie działał
z tego co rozumiem, jest tam podana komenda jak wyłączyć w modemie funkcję wirtualnego CD-ROM-u. to może pomóc też w kwestii wykrywania czytnika SD.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0