Niestandardowa instalacja czcionek

0

Siemano ;)

Chciałbym się Was zapytać czy istnieje możliwość instalacji czcionek inaczej niz ręcznie?

Próbowałem poprzez copy, copyfile, move, winrar SFX, stream, no co sie da i system nie instaluje, cos sie pojawia i zaraz znika. Męcze się z tym juz trzeci dzień. Przecież taki instalator Office musi jakoś je tam umieszczać. Czy zna ktoś jakiś sposób na niestandardową instalacje? taką programową. Zaznaczam ze chodzi mi o stałą instalację a nie AddFontResource. Sposób dowolny, byle działał.

Peoszę o pomoc.
Pozdrawiam!!

0
Legalnl napisał(a)

Męcze się z tym juz trzeci dzień.

Font Installation and Deletion - trzy sekundy na znalezienie opisu mechaniki w dokumentacji...

0
deus napisał(a)
Legalnl napisał(a)

Męcze się z tym juz trzeci dzień.

Font Installation and Deletion - trzy sekundy na znalezienie opisu mechaniki w dokumentacji...

Powiem CI że tępy nie jestem :) Na dodatek zaznaczyłem ze nie chodzi mi o funkcje AddFontResource

Na stronie pisze

This function installs the font only for the current session. (...)

A mi chodzi o instalację czcionki w systemie na stałe.

0
Legalnl napisał(a)

Na stronie pisze

This function installs the font only for the current session. (...)

A mi chodzi o instalację czcionki w systemie na stałe.

Na stronie jest napisane:

To install a font that will remain after the system is rebooted, use one of the following methods:
[...]
Copy the font into the %windir%\fonts folder. Then, either go to the Control Panel and click the Fonts icon, or call AddFontResource or AddFontResourceEx. The font is available to an application even before the reboot. However, in a terminal server situation the font is available for the current session but is not available for other sessions until after a reboot. If you only copy the font into the %windir%\fonts folder, the font will be available only after the system is rebooted.

Naprawdę ciężki przypadek... może mam narysować schemat?

0

No właśnie, więc w takim razie instalacja czcionki np w delphi powinna przebiegać następująco:

  copyfile('c:\font.ttf','C:\Windows\Fonts\font.ttf',false);
  AddFontResource(PChar('c:\font.ttf));
  SendMessage(HWND_BROADCAST, WM_FONTCHANGE, 0, 0);

a jednak po uruchomieniu komputera czcionki w katalogu nie ma.

jak użyje AddFontResource przed kopiowaniem to także jej nie ma.

0

a przed uruchomieniem komputera jest? może po prostu nie potrafisz skopiować pliku do folderu

0

nie no ogolnie jest tak:

kopiuje plik: pojawia się tam w katalogu jakiś bez nazwy,
kiedy Wyslę AddFontResource to czcionka znika i nic.

kiedy instaluje przez system to:
Plik się pojawia, tak samo jak w przypadku wyżej,
następnie znika i pokazuje się czcionka, już własciwy jej plik.

Jak robie to programowo to nie ma :(

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1