[Delphi] Niestandardowa czcionka dodana do .EXE?

Odpowiedz Nowy wątek
2006-08-06 10:33
0

Czesc,

#1 jest mozliwosc wczytywania czcionki do aplikacji przy jej uruchamianiu np., ale czy mozna zrobic tak, by czcionka byla w jakis sposob skompilowana w aplikacji albo w bibliotece czy cos takiego? Powiedzmy, ze w programie uzywam autorskiej czcionki i nie chcialbym rozprowadzac jej w "uzytecznej" postaci razem z programem (tj. dolaczac ja do niego jako osobny plik ttf np.) - chcialbym miec w rezultacie jeden plik - aplikacje.
Szukalem na forum i w google, ale niczego ciekawego nie znalazlem :/

#2 co moze byc przyczyna tego, ze program nie wczytuje mi czcionki za pierwszym razem? pozniej juz jest ok. wczytuje ja

procedure TForm1.FormCreate(Sender: TObject);
begin
    AddFontResource('czcionka.ttf');
    SendMessage(HWND_BROADCAST,WM_FONTCHANGE,0,0);
end;

a potem wyrzucam (bo czytalem, ze tak trzeba ;))

procedure TForm1.FormClose (Sender: TObject; var Action: TCloseAction);
begin
  RemoveFontResource('czcionka.ttf') ;
  SendMessage(HWND_BROADCAST, WM_FONTCHANGE, 0, 0) ;
end;

Pozostało 580 znaków

2006-08-06 11:39
0

#1 Może to trzeba dodać czcionke do zasobów tak jak sie dodaje pliki wav albo obrazki

Pozostało 580 znaków

2006-08-06 12:27
0

No mozna dodac do zasobow, nie wpadlem na to. Dobra, to poki co dzieki - poszukam teraz w jaki sposob mozna te zasoby wykorzystac ;-P

Pytanie #2 nadal aktualne.

Edit: Ok juz mam. Wszystko jest ladnie opisane tutaj: http://www.cacs.louisiana.edu/~mgr/404/burks/language/pascal/uddf/pages/fonts.htm


Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0