Podgląd czcionek...

0

Dobry!

Jak można podglądnąć czcionkę oraz pobrać jej informacje bez instalowania tych czcionek w systemie.???
Np. mam niezainstalowaną czcionkę (np. example.ttf) i chcę aby tekst etykiety (komponent TLabel) lub tekst w RichEdit lub Memo (obojętnie) miał styl czcionki zawartej w pliku example.ttf
Taka niby przeglądarka czcionek.

0

Mozesz programowo kopiowac te czcionke do katalogu fonts wczytywac wszystkie czcionki i ewentualnie usuwać ja z windows/fonts...

0

Mam podobne pytanie:

Czy jest możliwość wpisywania niestandardowych czcionek do richedita?

Np: mam jakąś ładniejszą, bardziej graficzną czcionkę, panel ją wyświetli, a richedit nie (wezmie domyślną czcionkę).

Czy da się to zmienic?

0

mozna jeszcze ladowac z zasobow.
mozliwe ze dynamicznie tez sie da.
chociaz np na torrym radza wlasnie instalowac czcionke na chwile:

procedure TForm1.FormCreate(Sender: TObject);
begin
  AddFontResource(PChar(ExtractFilePath(ParamStr(0) + 'YourFont.TTF')));
  SendMessage(HWND_BROADCAST, WM_FONTCHANGE, 0, 0);
end;


procedure TForm1.FormDestroy(Sender: TObject);
begin
  RemoveFontResource(PChar(ExtractFilePath(ParamStr(0) + 'YourFont.TTF')));
  SendMessage(HWND_BROADCAST, WM_FONTCHANGE, 0, 0);
end;
0

Problem jest jednak innego typu:

Wcześniej miałem tak:

procedure TmainForm.richEdit1KeyDown(Sender: TObject; var Key: Word;
  Shift: TShiftState);
begin
richEdit1.SelAttributes.name := Panel1.Font.Name;
end;

procedure TmainForm.Panel1Click(Sender: TObject);
begin
  FontDialog.Execute;
  Panel1.Font.Name := FontDialog.Font.Name;
  RichEdit1.SelAttributes.Name := fontDialog.Font.Name; //<-- tez nie dziala.
end;

Potrzebuję czegoś co zmienia czcionkę podczas pisania, czyli piszę sobie w Arialu, klikam na panel wybieram fonta i piszę dalej w inne czcionce. Żeby parę rodzajów czcionek uzyskać w jednej linijce.

Niestety takie kopiowanie atrybutów nie działa.

Gdy wpiszę RichEdit1.font := Panel1.Font.
lub RichEdit1.Font := FontDialog1.Font.

Wtedy cały tekst zamienia się nawet na te bardziej graficzne czcionki.

W skrócie: jak zmieniać czcionkę (tylko czcionkę) podczas pisania, na bieżąco. (wykorzystując FontDialog)

0
jatoja napisał(a)
procedure TmainForm.Panel1Click(Sender: TObject);
begin
  FontDialog.Execute;
  Panel1.Font.Name := FontDialog.Font.Name;
  RichEdit1.SelAttributes.Name := fontDialog.Font.Name; //<-- tez nie dziala.
end;

u mnie dziala, chociaz nie dla wszystkich (wiekszosci :/ )czcionek.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1