[linux] wolne surfowanie po sieci

0

Witajcie !

Od paru dni borykam się z dziwnym problemem. Otóż przeglądanie witryn internetowych stało się dramatycznie wolne !
Mam laptoka z system Vista i debianem. Na Vista wszystko działa jak się patrzy wiec ustawienie routera jest poprawne( livebox :( ), inne komputery w sieci także nie mają z nią problemu. Tylko ten debian...
Zauważyłem jedną rzecz która może osobą obeznanym podsunie rozwiązanie otóż po wpisaniu:
ping www.onet.pl
otrzymuje stttraaasznee opóźnienia
a gdy napisze
ping adres.ip.strony.onet
to pingi są dobre.
Ponadto pingi do bramy także są dobre.
Nie wiem co mam wkleić, więc zamieszcze podstawowe pliki:

xyz@localhost:~$ cat /etc/hosts
127.0.0.1       localhost
127.0.1.1       localhost

# The following lines are desirable for IPv6 capable hosts
::1     localhost ip6-localhost ip6-loopback
fe00::0 ip6-localnet
ff00::0 ip6-mcastprefix
ff02::1 ip6-allnodes
ff02::2 ip6-allrouters
ff02::3 ip6-allhosts
xyz@localhost:~$ cat /etc/host
host.conf    hostname     hosts        hosts.allow  hosts.deny
xyz@localhost:~$ cat /etc/host.conf
multi on
xyz@localhost:~$ cat /etc/resolv.conf
domain home
search home
nameserver 192.168.1.1
xyz@localhost:~$

A moze ma to coś wspólnego z IPv6 ?
Wczesniej tzn przed postawieniem kernela 2.6.31.4 i nowych sterów nvidii wszystko grało jak się patrzy.
z góry dziękuję za odpowiedzi
pozdrawiam

0

zapomiałem jeszcze o jednej rzeczy.
Download jest szybki, tylko przeglądanie witryn szwankuje.
Pozdrawiam

0

a z jakich korzystasz DNS'ów?

0
Loganek napisał(a)

a z jakich korzystasz DNS'ów?

Przecież podał z jakich. Wygląda na to że tylko 192.168.1.1. Sprawdź jakie dnsy masz pod vistą i porównaj. To na pewno nie problem zewnętrznych dnsów skoro pod vistą nie ma problemu.

Podaj jeszcze wynik polecenia:

cat /etc/network/interfaces

0

dziękuję za szybkie odpowiedzi:
oto interfaces:

xyz@localhost:~$ cat /etc/network/interfaces
# This file describes the network interfaces available on your system
# and how to activate them. For more information, see interfaces(5).

# The loopback network interface
auto lo
iface lo inet loopback
xyz@localhost:~$

fakt, już przeladowywuje i porównuje z Vistą !

0

Cos mi sie wydaje ze tylko jeden dns to jakos dziwnie. Porównaj z Vistą. Czym komfigurowałeś siec? WiCD ? (k)NetworkManager? (wifi jak rozumiem)

0

about:config

przeciez masz to za darmo

0

siec konfigurowałem ręcznie (jezeli o to chodzi), kompilowałem kernela wrzucając mu obsługe intel link 5000, sciągnąłem intel microcode i wrzuciłem do /lib/firmware, instalacja wireless-tools. I wszystko śmiga(ifconfig wlan0 up, iwconfig wlan0 essid ... key ..., dhclient wlan0). W Vista wszystko było ustawione na automatyczne uzyskiwanie DNS i IP.
odnośnie about:config, miałeś na myśli ustawienie http.... maxrequests i pippeling ? tak to na samym wstępie zawsze robie.
Natomiast znalazłem rozwiązanie !!
Problemem był jednak IPv6 ! Który dodałem przy kompilacji najnowszego kernela.
rozwiązanie:
w /etc/modprobe.d/aliases.conf
dodałem

alias net-pf-10 off                                                           
alias ipv6 off  

I chodzi jak złoto.
I tak się zastanawiam, czy jeżeli obsługa IPv6 jest taka wolna (chyba ze to tylko u mnie) to jak to możliwe ze IPv6 ma zagościć na stałe ?
Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi

0

Ech, po prostu nie masz łącza z obsługa ipv6. Natomiast dns resolwuje adresy dla niektórych serwerów jako adres ipv6 i najpierw przez to próbuje się połączyć.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1