[linux] swap - failed

0

Witam.
Po uruchomieniu komputera z systemem linux OpenSUSE 11.0 pojawił się problem.
Uruchomiła się konsola - fragment:

Adding 154200k swap on /dev/sda5. Priority:-1 extens:1 across 1542200k failed
blogd: no message logging because /var file system is not accessible.

fsck failed. Please repair manually and reboot. The root
file system is currenty mounted read-only. To remount it read-write do:
bash# mount -n -o remount,rw /

Już próbowałem mkswap na dysku /dev/sda5.
Jak to naprawić?

0

No przeciez masz napisane co zrobic:

Please repair manually and reboot.

Czyli masz podac haslo roota, a potem napisac:

fsck /dev/sda5

0

A co się mogło stać że trzeba takie operacje wykonywać?

0

#fsck /dev/sda5
fsck 1.40.8 (13-Mar-2008)
fsck: fsck.swap: not found
fsck: Error 2 while executing fsck.swap for /dev/disk/by-id/scsi-SATA_WDC_WD1600BEVS-_WD-WXC408A72019_part5

0

Pokaz moze wiecej tego zrzutu z konsoli, bo nie wiadomo czy to swap uszkodzony, czy główny system plików.
Swap mozesz sobie sformatowac jeszcze raz, jezeli to root file system to wykonaj fsck na nim. Generalnie chyba ci sie caly system plikow posypal, moze byc teraz ciezko.

0
othello napisał(a)

No przeciez masz napisane co zrobic:

Please repair manually and reboot.

Czyli masz podac haslo roota, a potem napisac:

fsck /dev/sda5

przeciez swapa sie nie naprawia. zadno fsck. poloz swapa od poczatku: mkswap .

popsulo sie bo albo nastapil blad dysku (sypie sie fizycznie), albo system nie zostal wylaczony poprawnie (pad pradu)

poza tym nie masz partycji_montowanej_jako/katalogu /var, cos jest powaznie na rzeczy.
jesli jestes pewein swojego dysku a system jest jeszcze mlody proponuje go przeinstalowac.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1