Chlodzenie procka

0

Gdy zmienie zegar poprzez wyciagniecie odpowieniej zworki z plyty glownej procesor przestawia mi sie na 600MHz i wszystki bylo by dobrze gdyby nie to ze komp mi sie wiesza przez zbyt rozgrzany procesor. Wiec pomyslalem sobie ze przekrece dwa wiatraki no i kupilem drugi ale mam tylko jedno wejscie na zasilanie wiec wymyslilem ze mozna rozciac kabelki od zasialania jednego i drugiego wiatraka i zlutowac je razem. Tylko nie wiem czy taki wynalazek bedzie dzialal. Jak ktos wie to prosze o odpowiedz. Jak macie jeszcze jakies pomysly jak mozna zmniejszyc przegrzanie procka to walcie. Aha jeszcze jaki mam procek PIII 450Mhz (bez zmieniania zegara)--pozdrawiam PEDROS {hello}
Delphi6

0

Idz do sklepu i kup rozdzielacz :) [jesli wiatraczki podpiszan pod wtyczke ta sama co np. HDD] a jesli pod plyte glowna to polutuj dwa kabelki :)

Lepiej kupilbys porzadny extra wiatrak co robi przeciagi w obudowie z wielkim miedzianym radiatorem podsmarowanym pasta silikonowa z dodatkiem srebra :P --sys:&gt logout....

0

Kupil bym dobry wiatrak ale moze nie zdajesz sobie sprawy jak trudno jest dostac dobry wiatrak na slot1. Ale dzieki za odpowiedz juz zabieram sie na lutowanie--pozdrawiam PEDROS {hello}
Delphi6

0

Wiem ze nie ma wiatrakow na slot1 chodzilo mi o procesor na slot1. Tak pisze bo zaraz znajdzie sie jakis ziomus co bedzie staral sie byc madrzejszym od DELPHI :D --pozdrawiam PEDROS {hello}
Delphi6

0

Jak zasilasz Dysk twardy (takie 4 kable) to do 2 z nich (chyba czarny i czerwony :) )
podłącz dwa wiatraczki - napięcie wynosi tam 24V a wiatraczki potrzebują każdy po 12 V :)

Ale nie wiem jak ty chcesz tam te dwa wsadzić bo to będzie istny chorror dla procka - najlepiej zakupić jakiś za +60 zł jeden wiatraczek.

dlaczego horror?

  • zła cyrkulacja powietrza

jeżeli już chcesz umieścić jeden procek na drugim wyśle ci takie rysuneczki zrobione w paincie - jak powinny być umieszczone aby chłodziły najlepiej + trochę wyjaśnienia co jest potrzebne i jak to zrobić :)

0

Myslalem o podlaczeniu jeden obok drugiego. Wczesniej juz myslalem o zlutowaniu kabelkow tak jak napisal Sheitar bo wiatrak podalczam do wejscia na plycie glównej.--pozdrawiam PEDROS {hello}
Delphi6

0

Proponowal bym chłodzenie lodówkowe hehe:) , chyba żeby jakąś Extremalne chłodzenie zastosować a wtedy to Peltiery -&gt Ale najlepiej to po primo jak masz mały radiator to kup jakiś większy naprawde BIG i oczywiście do tego wentylator też BIG . Poza tym Obudowa to też ważna sprawa żeby był przewiew powietrza , zamontój dodatkowe wentylatory , na ogół z tyłu pod zasilaczem i z przodu koło głośniczka. Jeżeli obniżysz temp w obudowie to automatycznie procek nie bedzie sie aż tak mocno grzał . Powodzenia. Tylko nie przekręć procka hehehe bo jak ci 1GHz pójdzie to bedą jaja heheh :)--Pozdrowienia {hello}
Chodek ;)
Delphi 6

0

ZIOMBER napisał:
Jak zasilasz Dysk twardy (takie 4 kable) to do 2 z nich (chyba czarny i czerwony :) )
&gtpodłącz dwa wiatraczki - napięcie wynosi tam 24V a wiatraczki potrzebują każdy po 12 V :)

W duchu modle sie ze to co napisales to zart. Ale jesli nie....
To pewnie gdyby tam bylo 36V to mozna by podpiac tylko 3 wiatraczki?? D:D
Ojj ZIOMBER co za herezje tu wypisujesz!! Zasilacz od kompa dostarcza +12, +5 2xGND. A podlaczyc mozesz tam wiatrakow ile chcesz tylko sie natezenie podzieli zgodnie z prawem sw. Kirchoffa. --sys:&gt logout....

0

ale co ma natężenie do napięcia ;p

heh "Suma natężeń prądów wpływających do rozgałęzienia jest równa sumie natężeń prądów wypływających z niego" - chyba tak brzmi te prawo (ech z pamięci piszę)

Ja zawsze spotykałem się z zanikiem części mocy prądu: jak np. podłączam 3 żarówki do napięcia stałego (nie zmieni się) bo jest z kontaktu (ale to jest zmienny :))
6,5V to będą świeciły gorzej niż np. 2 żarówki podłączone do tego prądu, co nie??

A że ile pamiętam to tak jest i 24V i 12V (do CD mam 12) ale nie w ten sposób co ty myślicz - tam są aż 4 kable - mi są ppotrzebne 2 z nich :) - i w nich (musi :PPPP lecieć te 24v ;))

EEEEEEj a po co mi znać prawo kirhoffa co?? bo nie skapowałem :(

0

Jeszcze cosik :) ja się nie znam na tych sprawach :( a 4+ ze sprawdzxainu o prądzie dostałem :))))

Więc jeżeli naprawdę lepiej wiesz to ja się nie odzywam :) {browar} {hello}

0

panowie nie klocic mi sie tu :)
i tak tylko jeden z was ma racje hehe :)---=-=[ Delphi 3, 6 ]=-=-
-=-=-==[ LKS ]==-=-=-
-=[ [email protected] ]=-

0

A ja i tak mam zamiar zlutowac odpowiednie kabelki. :-) --pozdrawiam PEDROS {hello}
Delphi6

0

Trzeba se na kompa załorzyć taki Wentylator jak W THE SIMS BALANGA :-)

0

ZIOMBER napisał:
Jeszcze cosik :) ja się nie znam na tych sprawach :( a 4+ ze sprawdzxainu o prądzie dostałem :))))
&gt

To pewnie sciagales :P

&gtWięc jeżeli naprawdę lepiej wiesz to ja się nie odzywam :) {browar} {hello}

No nie zdrzdze Ci tajemnej tajemnicy ale z elektronika to ja zyje juz 4 lata i calkiem dobrze sie ksztalce w tym wzgledzie ;)--sys:&gt logout....

0

Ciekawe skond ten Sheitar wie o tej cudownej paście silikonowej z dodatkiem srebra, hm.... :?:?:?:?:?:? :P

0

No dobra obaj wiecie rownie dobrze ale juz nie ma sie o co klucić bo te kabelki juz zlutowalem :-) --pozdrawiam PEDROS {hello}
Delphi6

0

Działa?
--Id sie utop...

0

Oczywiście teraz ciesze sie procesorem 600MHz i komp sie nie wiesza :-) --pozdrawiam PEDROS {hello}
Delphi6

0

To git {brawo} --Id sie utop...

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1