Zakłócenia od leniwego procka

0

Ostatnio mam dość uciążliwą robotę, którą można znieść tylko pracując przy muzyce. Jedynym dostępnym źródłem jest laptop. Niestety jak to laptop ma kiepską kartę dźwiękową i jak procek jest wolny, to słychać zakłócenia. Nie głośne, ale momentami dokuczliwe. Wymyśliłem 2 sposoby pozbycia się ich, ale oba mają wady. Pierwszy to odłączenie zasilania. Problemem jest oczywiście ograniczona pojemność baterii. Jako drugi sposób napisałem program:

var
  Form1: TForm1;
  e: Boolean;

implementation

procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);

begin
e:=False;
repeat
 Application.ProcessMessages;
until e;
end;

procedure TForm1.Button2Click(Sender: TObject);
begin
e:=True;
end;

Idealnie pomaga na zakłócenia, bo procek wchodzi natychmiast na 100%, ale powoduje po chwili włączenie wiatraka. Niby mogę postawić laptopa dalej, żeby wiatrak nie przeszkadzał, ale trochę się boję - i o wiatrak (że go szlag trafi jak go będę zmuszał do kręcenia się non stop) i o procesor (AMD jest, więc jak wiatrak stanie to zrobi się ognisko pewnikiem, a i z wiatrakiem nie wiem jak to zniesie na dłuższą metę).

Porady? Pomysły? Sugestie? (na inwestycję w dodatkową kartę dźwiękową lub odtwarzacz CD sam wpadłem, szukam innych sposobów)

0

Ja tu nic nowego nie wymyślę, ale może spróbuj monitorować pracę wiatraka. Jeśli wiatrak stanie, to np. wymuszaj wyłączenie kompa.

Możesz to zrobić dwojako:

  1. Jeśli wiatrak stanie, to dajesz e na true, wyłączasz odtwarzacz, dajesz jakiś sygnał dźwiękowy i wtedy możesz wyłączyć kompa ręcznie:

  2. Jeśli wiatrak stanie, to od razu wyłączasz kompa PROGRAMOWO.

// to jeszcze powiedz jak odczytać obroty wicherka :> - ŁF

0

a może daj w pętelce małego sleepa (usleep bodajże) - ustaw tak czas spania, żeby procek się nie gotował.
poza tym - procesory amd mają zabezpieczenia przed pożarem, więc nie widzę problemu.

0

Rozumiem, że laptop nie jest najnowszy, np taki z układem kontrolującym prace płyty głównej. Bo jeśli ma to są programy które pozwalają na pisanie skryptów jak procek ma pracować kiedy coś tam. Szczególnie tyczy się to Athlonów, jeśli twój ma power steping. A i nawet bez tego układu nie wiem czy nie dałoby się tego zrobić. :|

0

a może daj w pętelce małego sleepa (usleep bodajże) - ustaw tak czas spania, żeby procek się nie gotował.
poza tym - procesory amd mają zabezpieczenia przed pożarem, więc nie widzę problemu.

Ale jak ustawi sleep do odtwarzacz nie pójdzie spać?

0

pawwell:
podrzucisz jakies linki do takich programow i informacji o tym zagadnieniu? Niestety niewiele wiem o moim Athlonie, w szczególności czy ma Power Stepping? Zgłasza się windzie jako Mobile AMD Athlon XP 2000+ 1.66 GHz. Dołączony program diagnostyczny dodaje do tego: CPU ID 0681. Co się da z tych danych wywnioskować?

[dopisane]
Jeszcze to znalazłem:
Socket Designation . . . . . . . . . . . . . U23
Type . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Central Processor
Family . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 1Dh
Manufacturer's Name . . . . . . . . . . . . AuthenticAMD
Processor ID . . . . . . . . . . . . . . . . 0383F9FF00000681h
Product Version . . . . . . . . . . . . . . Mobile AMD Athlon(tm) XP processor 2000+
Voltage . . . . . . . . . . . . . . . . . . 2.2 Volt
External Clock . . . . . . . . . . . . . . . 133MHz
Max Processor Speed . . . . . . . . . . . . 2000Mhz
Processor Speed . . . . . . . . . . . . . . 1666Mhz
Processor Status . . . . . . . . . . . . . . 41h
Processor Upgrade . . . . . . . . . . . . . ZIF Socket

0

Sprawdź czy nie masz takiego programu gdzieś na płytce, do kontroli procka, obrotów witraczka itp, ewentualnie google i CPU freq lub cpu stepping + windows, bo takie programy to głównie pod linuxa są :>

ps. Generalnie nie znajde nic więcej bo sieć mi zwolniła, bo z kumplem przekroczyliśmy limit /Autocom rulez :D /

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1