Wątek przeniesiony 2023-10-06 00:39 z Java przez somekind.

Gdzie i w jaki sposób uczyć się chmury ?

0

Hej,

przychodzę do Was z pytaniem jak wy uczyliście się chmury i gdzie ? Chciałbym uniknąć podawania karty, z wiadomych względów. Jakieś rady dla zielonego w temacie chmur ?

1

AWS, GCP oraz Azure dają na start darmowe środki do wykorzystania. Od biedy możesz podpiąć kartę Revoluta jednorazową. W Azure i GCP nie podawałem karty jak dobrze pamiętam

1

A uruchamiałeś lokalnie jakiegoś kubernetesa, docker swarm?
Tak masz za darmo prawie clouda, swoje kontenery/pody pilnujesz i nic za to nie płacisz.

5

Jak nie chcesz podpinać karty kredytowej i korzystać z darmowych planów to proponuję skorzystać z linków poniżej. Są to linki do darmowych zadań wykonywanych w sandboxach czyli realnych środowiskach powoływanych na czas wykonywania zadania.

Z racji tego że zajmuję się zawodowo Azure i AWS-em to nie podam materiałow do GCP.

  • Azure -> na stronie Microsoft Learn wyszukać moduły z tematyki Azure. Niektóre z nich zawierają link do uruchomienia sandboxa Azure w ramach konta Microsoft i pozwalają wykonać praktyczne ćwiczenia na realnym środowisku https://learn.microsoft.com/en-us/training/support/faq?pivots=sandbox
  • AWS ma swoje workshopy, które działają na takiej samej zasadzie jak sandboxy Azure, czyli dostajesz realne środowisko na czas wykonania danego ćwiczenia.
    • https://workshops.aws/ -> w tej chwili już ponad 100 praktycznych zadań z każdego obszaru chmury: od infry przez big data po ML
    • https://awsworkshop.io/ -> zadania związane z modernizacją istniejących rozwiązań pod kątem optymalnego wdrożenia w chmurze
    • https://wellarchitectedlabs.com/ -> tematyka Well Architected Framework od AWS czyli bardziej dla architektów rozwiązań
0

ACloudguru ma sandboksy, ale samo w sobie jest platne, wiec kartę i tak trzeba podpiąć, z tym, że nie ma ryzyka, że się odpali infrastrukturę za tysiące dolarów (sandboks działa parę godzin, a jak użyjesz za dużo zasobów to najwyżej bana dostaniesz).

0

Swarm a cloud to jak świnka morska: ani świnka ani morska

0

Nie no, z tym prawie cloudem to bym nie przesadzał. Tym sposobem to możesz nauczyć się kubernetesa albo swarma (ktoś tego w chmurze używa?), a nie clouda.

0

Azure oferuje zdaje się 100$ na start + gwarancję, że nie pobiorą Ci hajsu z karty przez X czasu. Co więcej można podpiąć kartę wirtualna bez srodkow.

W kwestii Azure sprawdź sobie np. Na YT/udemy kursy do Azure az 900

0

Zwłaszcza, że znajomość clouda to nie tylko podejście ale usługi, zarządzanie tym wszystkim itp.

0

Jeśli w pracy korzystasz z visual studio to masz też subskrypcję visual studio i w jej ramach dostajesz $50 miesięcznie (jeśli to licencja pro) lub $150 miesięcznie (przy licencji enterprise) na zabawy z azure (bez zastosowania komercyjnego).

Azure możesz uczyć się też za darmo na stronie microsoftu https://learn.microsoft.com/en-us/training/azure/
Podczas lekcji włączają ci tymczasową darmową subskrypcję do wykonania danej lekcji z zastrzeżeniem że nie możesz użyć jej do niczego innego.
Po skończeniu ścieżki szkolenia dostajesz 50% zniżki na zrobienie certyfikatu, czasami jest promocja że dają 100%.

// a teraz zauważyłem że to działa java, to pewnie visual studio odpada

1

Przede wszystkim nauka chmury samemu w domu to totalna strata czasu. Sens ma tylko nauka na realnym projekcie z użyciem kilko mikroserwisów, bazy danych, setek tysięcy połączeń na minutę itd. Wtedy masz pole do nauki load balancingu i innych takich.

Idź do firmy gdzie masz w wymaganiach springa i AWS, zdaj rekrutacje a potem truj dupę seniorom że chcesz się nauczyć chmury. Dostaniesz całą mase tasków, po roku będziesz mógł podejść do jakiegoś certyfikatu i się nauczysz.

3
CoderOne napisał(a):

Przede wszystkim nauka chmury samemu w domu to totalna strata czasu. Sens ma tylko nauka na realnym projekcie z użyciem kilko mikroserwisów, bazy danych, setek tysięcy połączeń na minutę itd. Wtedy masz pole do nauki load balancingu i innych takich.

Idź do firmy gdzie masz w wymaganiach springa i AWS, zdaj rekrutacje a potem truj dupę seniorom że chcesz się nauczyć chmury

No właśnie o to chodzi że wszędzie wymagają podstawowej znajomości chmury, praktycznie wszędzie gdzie korzystają z chmury to mają twarde wymaganie żeby ją znać, dlatego to co mówisz jest bardzo ciężkie a wręcz niemożliwe. To jak ze zdobyciem pierwszej pracy w danej technologii, jednocześnie wymagają doświadczenia ale nie da się zdobyć doświadczenia bo nigdzie nie chcą przyjąć.
Niektórzy są szczęśliwcami że dokładają w firmie kolejne technologie i nauczyli się chmury w firmie w której już byli ale nie wszyscy mają takie możliwości.

0
Sekito napisał(a):

przychodzę do Was z pytaniem jak wy uczyliście się chmury i gdzie ?

W pracy, jak przyszedłem, to była, więc musiałem zacząć używać. Potem zmieniłem pracę, i też była chmura.

1
CoderOne napisał(a):

Przede wszystkim nauka chmury samemu w domu to totalna strata czasu. Sens ma tylko nauka na realnym projekcie z użyciem kilko mikroserwisów, bazy danych, setek tysięcy połączeń na minutę itd. Wtedy masz pole do nauki load balancingu i innych takich.

Bzdura do kwadratu. Nauka w domu jest fantastyczna, bo nie ma żadnego ryzyka. Co za problem napisać sobie 3 mikroserwisy typu ping, niech generują te setki tysięcy połączeń i logują do bazy.

A do realnego projektu żadna rozsądna firma nie wrzuci świeżaka, zwłaszcza w DevOps/SRE, chyba że IAM readonly - ale co tu się uczyć wtedy?

3

Teraz sobie pomyślałem, że przecież jest localstack którego używamy w firmie https://github.com/localstack/localstack. Jest to emulator popularnych usług w AWS-ie*. Polega to na tym, że odpalasz sobie kontener Dockera z obrazem localstacka i z poziomu terminala jak np. AWS CLI możesz sobie uruchamiać i konfigurować usługi lokalnie. Do tego możesz sobie napisać aplikację przy pomocy AWS CDK która będzie się łączyła do localstacka i np pobierała secrety z AWS Secret Managera czy zapisywała/odczytywała dane z DynamoDB.

* W wersji open source brakuje niektórych usług, które są dostępne w planie płatnym.

0
Saalin napisał(a):

ACloudguru ma sandboksy, ale samo w sobie jest platne, wiec kartę i tak trzeba podpiąć, z tym, że nie ma ryzyka, że się odpali infrastrukturę za tysiące dolarów (sandboks działa parę godzin, a jak użyjesz za dużo zasobów to najwyżej bana dostaniesz).

Kupiłem subsrybcję ACG za ok 800 zł (była promocja ostatnio). Konto na rok, mam sandboxy chmurowe ważne 4h (po 4h sandbox jest kasowany, trzeba na nowy się zalogować). IMHO super rozwiązanie. Nie trzeba kombinować z darmowymi wersjami (też mam "darmowe" konta na wszystkich chmurach, ale jak chce się np. darmorwego postgresa postawić, to i tak trzeba mieć subskrypcję wykupioną).
Szczerze polecam (szczególnie, jak się woli prawidziwe "hand on" zamiast potwarzać po trenerze na kursie).

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1