Kubernetes Certified Application Developer czy warto?

0

Nie jestem DevOpsem, mam jednak ostatnimi czasy sporo do czynienia z K8s i zastanawiam się czy przyda mi się taki certyfikat? Czy w firmach patrzą przy rekrutacji na to, że się go ma? Może ma ktoś jakieś doświadczenie?

1

Warto, bardzo dobry praktyczny egzamin, Dostajesz kilka klastrów i zadania na nich do wykonania i wyniki masz na 2-gi dzień. Kup sobie przygotowanie od KodeKloud. Nie wiem jak firmy na to patrzą ale dla samego siebie warto. CKA tez warto BTW

0

@daniel1302: Boje sie tylko, ze przez CKA to na rozmowy rylko na DevOpsa/SRE mnie będą brac :P

0

Ja mam CKA i CKD zdałem obydwa w kwietniu w odstepie 4 dni. Certy sa fajne i zadnych kocopolow na egzaminie w stylu abcd czy teorii - same praktyczne zadania. Wprawdzie trzeba miec szybkie palce, dobrze znac np.: vim-a i miec dobra strategie bo raczej nie ma jakos super duzo czasu.

Ja swoje pierwsze podejscie tj. zdawalem najpierw CKD mialem na laptopie 13 cali ;E i z zacinajaca sie klawiatura od Mac-a :P i pierwsze 15 min stracilem zeby jakos ogarnac nawigacje w tym ich wewnetrznym systemie i czasu mi nie starczylo zeby wszystkie zadania zrobic 2 chyba nie ruszylem - i proctor mnie na starcie mega irytowal kontrola mojego pomieszczenie - kamera jezdzilem po pokoju po scianach pod biurkiem no kila razy bo mu cos nie pasowalo + w trakcie egzaminu w losowych momentach dostawalem komende ze mam podniesc rece do gory... ;/ mialo to miejsce 3 razy ...no jakas paranoja...

Przy drugim podejsciu tj. CKA juz wiedzialem z czym to sie je - znalem system - mialem dodatkowy monitor - dobra strategie i skonczylem 15 min przed czasem ;p nawet mi sie nie chcialo sprawdzac. I proctor byl spoko bez problemow i dziwnych akcji jak przy pierwszym egzaminie.

Na jesien/zime pewnie zaatakuje CKS - z tego co wiem jest sporo trudniejszy od CKA/CKD ;)

Jestem zwyklym Developerem ogolnie i jak siedze w k8s dluzej to raczej te certy to takie solidne podstawy - dla kogos kto startuje to polecam dobry poczatek - zas dla osoby doswiadczonej raczej strata czasu.

W ofertach widze czasem 'Nice to have CKA/CKD' itp trudno mi powiedziec na ile to pomaga w rekrutacji na pewno nie zaszkodzi.

0
DolBo napisał(a):

trzeba (...) miec dobra strategie

podzielisz się pokrótce na czym polega ta strategia Twoja?

0
daniel1302 napisał(a):

Warto, bardzo dobry praktyczny egzamin, Dostajesz kilka klastrów i zadania na nich do wykonania i wyniki masz na 2-gi dzień. Kup sobie przygotowanie od KodeKloud. Nie wiem jak firmy na to patrzą ale dla samego siebie warto. CKA tez warto BTW

Przygotowanie jest na udemy. Jak je kupi to dostaje dostęp do środowiska na KodeKloud. Też polecam, sam jeszcze nie ukończyłem, ale jakość jest OK. Do tego środowisko do zadań praktycznych jest spoko. Plus autor podaje drobne tricki, które mogą pomóc podczas egzaminu.

0
nalik napisał(a):

Przygotowanie jest na udemy. Jak je kupi to dostaje dostęp do środowiska na KodeKloud.

Masz gdzieś linka pod ręką?

2
PaulGilbert napisał(a):
nalik napisał(a):

Przygotowanie jest na udemy. Jak je kupi to dostaje dostęp do środowiska na KodeKloud.

Masz gdzieś linka pod ręką?

https://www.udemy.com/course/certified-kubernetes-application-developer/

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1