przesuwanie obrazka po formie

Odpowiedz Nowy wątek
2006-08-30 11:43
0

jak moge zrobić aby obrazek który mam na formie (obrazek w komponencie Image) można było przesówać po całej formie ( tak jak ikony na pulpicie)

Pozostało 580 znaków

2006-08-30 12:39
Opi
0

Zadeklaruj dwie zmienne globanle:

var
 MD : Boolean;
 P : TPoint;

Wygeneruj procedury:

procedure TImage1.ImageMouseDown(Sender: TObject; Button: TMouseButton;
 Shift: TShiftState; X, Y: Integer);
begin
 MD := True;
 P := Point(X, Y);
end;

procedure TImage1.ImageMouseMove(Sender: TObject; Shift: TShiftState; X,
 Y: Integer);
begin
 if MD then
 begin
 Image1.Left := Image1.Left + (X - P.X);
 Image1.Top := Image1.Top + (Y - P.Y);
 end;
end;

procedure TImage1.ImageMouseUp(Sender: TObject; Button: TMouseButton;
 Shift: TShiftState; X, Y: Integer);
begin
 MD := False;
end;

Pozostało 580 znaków

2006-08-30 13:44
0

dziękuje działa. a mam jeszcze jedno pytanie jak można zrobić aby nie po naciśnięciu raz wyskoczyła nowa forma (bo ten rysunek ma rzypisane form2.showmodal;) tylko żeby po dwóch szybkich kliknięciach tak jak na prawdziwych ikonach??

Pozostało 580 znaków

2006-08-30 14:12
0

nie no, stary, teraz to przegiales :-)
nastepnym razem troche pokombinuj sam, zanim wepchniesz do netu.
mam dobry dzien, wiec odpowiem:
zamiast do OnClick dajesz do OnDblClick. "Dbl" to skrot od Double czyli "Podwojny" :-P

pozdro [browar]

Pozostało 580 znaków

2009-02-17 04:43
0

Delphi - Jak przesuwać obrazek (rysunek, bitmapę) za pomocą myszy (myszki) ?

Powyższe mi nie działa ale to działa:
Jak poruszać komponentem za pomocą myszy

jak wyrugować migotanie można znalezc w faqach

inną sprawa jest przesuwanie płynne rysunku lub bitmapy w Canvas ze ścieraniem - efekt podobny ale zastosowania wygodniejsze
jeśli ktos wie niech pisze ale dokładny kod a nie 'porady'

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0