Pasek tytułowy i OnClick ...

0

Czesc!

Chce aby po kliknieciu na formie, byla wykonywana okreslona procedura. Wystawilem do OnClick, odpowiednia procedure, i jak klikam na formie, to sie wykonuje, ale jak klikne na pasku tytulowym tej formy, to procedura juz sie nie wykonuje. Probowalem uzyc OnActive, ale bez skutecznie. Jak rozwiazac ten problem, moze ktos wie??? Z gory dziekuje

0

B-A-D: skasuj swój post zanim ktoś zobaczy...

mischmasch:
przejmij komunikat WM_NCHITTEST i w jego obsłudze zrób tak:

if Msg.Result = HTCAPTION then Msg.Result := HTCLIENT;

Tylko że w tym momencie tak jakbyś już nie miał górnej belki... nie da się przenosić okna.

Więc można dać tak:

if Msg.Result = HTCAPTION then Form1OnClick(0);

Czyli wywołać funkcję OnClick formy w momencie, jeśli kliknięto na belkę.

0

Ciemna masa ze mnie, ale gdzie ja mam to wstawic czy tez jak tego uzyc, bo nijak nie wiem.

0

Musisz przejąć komunikat WM_NCHITTEST (jak Marooned napisał). O tym jest artykuł w dziale delphi - odpowiedź znajdziesz bez problemu. Msg to po prostu parametr, który zawsze musi być w takiej procedurze. Zatem - Artykuły --> Komunikaty.

0

Ok, przeczytalem :-) Dzieki za pomoc!:-)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1