Pasek Tytulowy

0

Jak zrobic aby Caption formy bylo wyswietlane na srodku paska tytulowego ??? (a moze to sie nie nazywa paskiem tytulowym...) paskiem tytulowym = na samej gorze okna ;)--LSD - Discover The New Way Of Thinking

0

Narysuj wlasny caption :) Ustaw Form.Caption:=`;, a nowy narysuj na srodku. Oto przyklad. Wladuj Delphi, wstaw Buttona do formy, i wklaj procke

procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);
const Tytul='Tytul okienka :)';
begin
Form1.Caption:=`;
Canvas.Handle:=GetWindowDC(Form1.Handle);
with Canvas do
begin
Font.Name:='Verdana';
Font.Color:=clWhite;
Font.Style:=[fsBold];
Brush.Style:=bsClear;
TextOut(Round((ClientWidth-TextWidth(Tytul))/2),6,Tytul);
end;
end;

Powinno byc OKiej.-------[ Delphi 6 Rulez 4 Ever!, przynajmniej do czasu gdy naucze sie C++ :) ]------

0

A ha i jak chcesz, zeby tytul byl tam po zmienie rozmiau okna, czy cos to musisz ten kod wkomponowac w zdarzenie Formy OnPaint.
-------[ Delphi 6 Rulez 4 Ever!, przynajmniej do czasu gdy naucze sie C++ :) ]------

0

Wielkie dzieki Sheitar {browar} {brawo} {brawo} {brawo} {brawo} {brawo}

Posdrawiam {hello} --LSD - Discover The New Way Of Thinking

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0