Numer seryjny sprzętu

0

Hej.

Czy zna ktos moze funkcje, albo sposób na zdobycie numeru seryjnego jakiegos <ort>użądzenia </ort>(np karty graficznej, dysku twardego, karty sieciowej etc...)

pozdrawiam,
MiloszeS

0

Rany, ale ja czasem żałuję że nie mam tych praw moderatora...

Pobieranie numeru dysku twardego pojawia się często na forum, numer MAC karty sieciowej jest w FAQ, coś o płycie głównej też jest w czeluściach archiwum. A numerów innych "użądzeń" nie widziałem...

0

Oki spoko.

Ale nie spotkalem Artykulu mowiacego jak zdobyc numer DYSKUtawrdego, a nie partycji. Potrzebuje numer do jakiegos urzadzenia ktore znajduje sie w wiekszosci standardowych domowych systemow komputerowych. CO nie zmienia sie tak szybko.... Wybacz ale nie znalazlem nic takiego na 4 programmers i google.

0

http://www.swissdelphicenter.com/en/showcode.php?id=57
3 minuty szukania :P ale nie wiem czy działa bo nie sprawdziałem :]

0

Wlasnie nie :/.

Na sieci jest duzo materialow mowiacych jak zdobyc numer partycji :/. Tak jak twoj link powyzej.. Sprawa wbrew pozorom nie jest prosta i jak do tej pory nie znalazlem rozwiazania.

0

Dla zainteresowanych.

Znalazlem taki kod umozliwiajacy odczytanie seriala biosu. Nestety jest "mala" wada takeigo rozwiazania- nie dziala pod win2000/XP- ochrona pamieci.
A oto kod:


function GetBiosInfoAsText(): string;
var
  p, q: pchar;
begin
  q := nil;
  p := PChar(Ptr($FE000));
  repeat
    if q <> nil then begin
      if not (p^ in [#10, #13, #32..#126, #169, #184]) then begin
        if (p^ = #0) and (p - q >= 8) then begin
          Result := Result + TrimRight(String(q)) + #13#10;
        end;
        q := nil;
      end;
    end else
      if p^ in [#33..#126, #169, #184] then
        q := p;
    inc(p);
  until p > PChar(Ptr($FFFFF));
  Result := TrimRight(Result);
end;
0

To znowu ja.

Przedstawiam wyniki moich poszukiwan.
Znalazlem freewewareowy komponent do delphi (5 - 7), ktory umozliwia nam uzyskanie bardzo wielu informacji na temat systemu tj. data utworzenia BIOS, numer seryjny plyty gl, HDD oraz, wiele... wiele innycj bardzo przydatnych informacji.

Działa pod systemami:
MS Windows 9x
MS Windows ME
MS Windows NT 4.x
MS Windows 2000
MS Windows XP
MS Windows Server 2003

link do strony:

http://www.mitec.cz/

nazwa komponentu:
System Information Component

pozdrawiam,
MiloszeS

0

wbrew pozorom ten link do swissdelphi center nie jest taki w pełni zły... w komentarzach jest: http://www.swissdelphicenter.com/en/showcomment.php?id=57&detail=1345 ten kod, wykorzystujący SMART, który podaje numer DYSKU a nie partycji!

//żaden mod jeszcze tego orta nie zauważył?

// spokojnie spokojnie - ŁF

0

wbrew pozorom ten link do swissdelphi center nie jest taki w pełni zły... w komentarzach jest: http://www.swissdelphicenter.com/en/showcomment.php?id=57&detail=1345 ten kod, wykorzystujący SMART, który podaje numer DYSKU a nie partycji!

ale ten kod nie działa na Win 9x

0

wbrew pozorom ten link do swissdelphi center nie jest taki w pełni zły... w komentarzach jest: http://www.swissdelphicenter.com/en/showcomment.php?id=57&detail=1345 ten kod, wykorzystujący SMART, który podaje numer DYSKU a nie partycji!

ale ten kod nie działa na Win 9x

Jak nie działa :/ u mnie działa a mam 98 :|

0

Sprubujcie tego komponentu o ktorym napisalem

Wystarzcy 8 linijek by zdobyc serial dysku !!
przykladowa funkcja

function getSerialDisk () : string;
var
storage : TStorage;

begin
storage := TStorage.create;
storage.getinfo();
Result := storage.serial;
storage.free;
end;
0

a propoS's kodu podanego przez kogos wczesniej. Tam chyba ort!, ze trzeba przegrac jakis plik .vxd czy cos. Wiec sprubuj poszukac.

Z tego co pamietam- dzisiaj sprawdzalem trzeba przegrac jakis plik .vxd do katalogu windowsa i bedzie dzialal.

o Juz znalazlem ten fragment:

Windows 9x: SMARTVSD.VXD must be installed: just copy it from the
System folder (typically C:\WINDOWS\SYSTEM) to the System\IoSubsys
folder (typically C:\WINDOWS\SYSTEM\IOSUBSYS) and reboot.
chyba nie trzeba tlumaczyc.

0

Jak do labela wstawić info z tego komponentu, wyskakuje mi błąd : niekompatybilne typy: string i tstring.

0

TString czy TStrings?
Jak to drugie to zrób: ToCoChceszDacaleJestTypuTStrings.Text

0

Ten komponent jest zakręcony. Udało się zkompilować, ale w takim razie coś innego robie źle. Jak pobrać z pomocą tego komponentu adres IP.

0

@miloszes
komponent o którym mówiłeś naprawdę jest spoko ale u mnie podczas jego instalacji wyskakuje błąd:

[Fatal Error] File not found: 'MSI_GUI.pas'

nie wiesz może dlaczego tak się dzieje mam Delphi 7 i nie wiem co się dzieje.
Proszę o pomoc ;(

0

rzegrywać te pliki do folderu Bin

0

Hej.

Komponent jest zajkrecony- to fakt. Mnie zajelo ponad pol godziny zanim wszystko zaczelo dobrze chodzic. Tam jest plik readme- ktory warto dokladnie przeczytac. Dopiero jak zrobilem krok po korku jak tam pisze zaczelo poprawnie funkcjonowac.
Acha- wazna jest kolejnosc instalowania pakietow (sa dwa) z tego co pamietam jeden trzeba skompilowac a na drugim kliknac opcje instaluj (troche dziwne :).

MiloszeS

0

Zainstalowałem poprawnie ale w żaden sposób nie moge dojść jak pobierać przez niego dane. A z angielskiego jestem noga więc z readme mało się dowiem.

0

<ort>Sprubuj </ort>tego kodu co jest na samej gorze <ort>teh </ort>podstrony (przynajmniej u mnie).
Dopeiro zaczynam pisac w delphi wiec srk za terminologie.
Jesli potrzebujesz jakiejs tylko <ort>wybiorczje </ort>informacji (np numer seriala procesora) to robisz tak:

Tworzysz objekt typu TCPU;

```delphi Cpu := TCpu.create; ```

"Kazesz" <ort>objektowi </ort><ort>porbac </ort>informacje

```delphi Cpu.getinfo(); ``` Pobierasz informacje od ort! ```delphi Serial := CPU.serial; ```

Zwalniasz zasoby

```delphi CPU.free; ```

Wiekszosc <ort>infoermacji </ort>pobiera sie w analogiczny sposob.
Sorki ale to jest pseudo kod. W tym momencie nie mam dostepu do DELPHI wiec, sorki jesli sa jakies wpadki :)

Acha nie zapomnij zadeklarowac zmiennych i dolaczyc odpowiednie pliki naglowkowe .

0

rzegrywać te pliki do folderu Bin

no dobra @nowy ale tych plików nie mam :(

0

Może ktoś komu udało się zainstalować ten komponenty MSIC napisał by dokładnie jak to zrobił. :)
Ja robie wszystko według pliku ReadMe.txt i dalej wywala mi błąd. :(

[???] POMOCY<<

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1