Numer seryjny jak w instalce Delphi

0

Witam!
Do mojego programu piszę sobie program instalacyjny. I pewnego (nie-)pieknego dnia trafiłem na 2 dośc przykre problemy:
1.) Zapewne wiecie, że przy instalowaniu delphi (jak i przy innych programach) należy podać nr. seryjny. Ale numer ten jest wpisywany w specyficzne sposób - gdy w pierwszym polu tekstowym wpiszemy 4 znaki, to kursor przechodzi do następnego. Chciałem w tym programie zrobić coś podobnego, ale nie wiem jak ma wyglądać instrukcja, która odpowiada za "przejście kursora" w następne pole tekstowe po wpisaniu 4 znaków. Może ktoś wie....
2.) Mój drugi problem właściewie jest związany z opcją panelu sterowania - "Dodaj/Usuń programy". Moje pytanie to - co mam zrobić, mój program znalazł się na tej liście, i aby z tego poziomu możnaby było odinstalować mój program (oczywiście napiszę odinstalator) - po prostu: chcę, aby program był na tej liście, a gdy User zechce go odinstalować, to wybierze go z listy "Dodaj/Usuń programy" i uruchomi się odinstalator napisany przeze mnie (tak jak w innych programach).

Z góry baaaardzo wam dziękuję :)

Pozdrawiam

PS. Pracuję na systemie Windows 98 SE, jeśli to by miało jakieś znaczenie.

0

ustawiasz kolejne TabOrder dla kolejnych editów gdzie wisujesz, przys sprawdzaniu edita jeśli kod się zgadza symulujesz przejście na drugi komponent symulując np klawisz tab itp. click, active

0

na XP klucz odpowiadający za Dodaj usuń znajdyje sie tu, na 98 bedzie chyba podobnie. Dodajesz tuaj nazwę i ścieżke programu, który będzie usuwał.
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Uninstall

0

Dzieki chopaki :). Ale za minutę ide do szkoły, więc teraz tego nie zobaczę, ale jak wrucę - czemu nie :D. Jak bede miał pytania, to bede pisał. Dzięki wam za wszystko :D. Pozdrawiam ;)

0

kokjjkj - napisałeś:
"ustawiasz kolejne TabOrder dla kolejnych editów gdzie wisujesz, przys sprawdzaniu edita jeśli kod się zgadza symulujesz przejście na drugi komponent symulując np klawisz tab itp. click, active"

Mógłbyś to troche rozszeżyć, bo nie rozumiem ??:/

pozdr.

0

To chyba zawiele nie da, TabOrder jest po wcisnieciu TABa, a Ty chyba chcesz automatycznie?
W keypressed mozesz sprawdzac ilosc wprowadzonych znakow, jesli bedzie odpowiednia robisz: edit_docelowy.focus; i wsio :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1