ShellExecute

0

Chcę uruchomić program np. aa.exe z parametrami z pól Edit.
Przykładowo:

aa.exe Edit1?Name=Edit2?Password=Edit3

aa.exe - plik wykonywany
?Name= - stała
?Password= - stała

Edit1 - wartość
Edit2 - wartość
Edit3 - wartość

Pozdrawiam

0

No jak to .. ShellExecute i w trzecim parametrze łączysz swoje zmienne:

PCHAR(zmienna1 + zmienna2 + ' cos tam jeszcze masz :)');
0

jakis error.
Jak mozesz to wez wklej to tu

Zobacz to:

ShellExecute(Handle,'open', PCHAR(Edit5), PCHAR(Edit3+'?password='+Edit4), nil, SW_MAXIMIZE);

</cpp>

0

Dodałeś

uses shellapi;

?

0

tak

procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);
begin
ShellExecute(Handle,'open', PCHAR(Edit5), PCHAR(Edit3+'?password='+ <ort>(tu jest blad)</ort> Edit4), nil, SW_MAXIMIZE);</asm>

0

bosh...

procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);
begin
ShellExecute(Handle,'open', PCHAR(Edit5.text), PCHAR(Edit3.text+'?password='+  Edit4), nil, SW_MAXIMIZE);
0

Jestem lama mialo byc Edit3.text :D

0

Ja bym radził poprzez Winexec
CZEMU?
Ponieważ jak ja uruchamiam z shellapi z parametrami to mi nic nie startuje :/ Nie wiem co to za błąd ale ważne że winexec działa tobie też radze :P

Winexec('aa.exe'+' '+edit1.text+' '+edit2.text+' '+edit3.text, sw_show);

Coś w tym stylu ale ręki uciąć nie dam :P

0

Ponieważ jak ja uruchamiam z shellapi z parametrami to mi nic nie startuje Nie wiem co to za błąd ale ważne że winexec działa tobie też radze

Oczywiście, że nie - zobacz jak się rzutuje na PCHAR kilka łańcuchów..

PCHAR(string1 + string2 + string 3); 

a nie

PCHAR(string1) + PCHAR(string2) + PCHAR(string3);
0

Ja bym radził poprzez Winexec

A ja bym nie radził !

WinExec jest uznana za "obsolete function" (przestarzała).
W następnych wersjach Windows może jej w ogóle nie być !

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0